Condiția fizică a devenit un pilon în definirea unei stări bune de sănătate, de aceea alimentația, care are impact direct asupra fizicului, primește o atenție tot mai mare din partea oamenilor. Respectarea meselor unei zile și gradul de efort fizic pe care îl depunem determină greutatea pe care o avem sau pe care ne-o dorim.
Alimentația este o componentă esențială a sănătății noastre. Beneficiile aduse de deprinderile corecte în legătură cu ceea ce mâncăm sunt uriașe, de aceea trebuie să evităm alimentele cu valoare nutritivă scăzută, care ne afectează din mai multe puncte de vedere. Important de reținut este faptul că ceea ce consumăm reprezintă combustibilul pe baza căruia corpul funcționează. Fiecare aliment are o valoare nutritivă specifică și un impact diferit asupra proceselor organismului.
Greutatea este unul dintre cele mai vizibile efecte ale alimentației. Nivelul tot mai ridicat de calorii al mâncării pe care o consumăm, care are valoare nutritivă scăzută, contribuie masiv la creșterea noastră în greutate. O alimentație în care se regăsesc mulți carbohidrați rafinați precum făina și toate produsele care o conțin (pâine, paste, patiserie, covrigi etc.) sau alte mâncăruri puternic procesate, artificiale, afectează semnificativ sănătatea pentru că generează un dezechilibru al greutății.
Responsabilitățile pe care le avem impun un ritm alert, transformând timpul într-o resursă din ce în ce mai prețioasă. Acesta este unul dintre motivele pentru care suntem tentați să trecem peste hrana de dimineață, sperând, în același timp, că vom pierde kilogramele pe care le considerăm în plus.
Organismul are nevoie de energie atunci când ne trezim, întrucât nivelul de vitalitate pe care îl avem imediat după somn este redus. Micul dejun reprezintă modalitatea prin care îi dăm corpului necesarul de vitamine, minerale și restul nutrienților pentru a începe ziua plini de energie. Sfatul nutriționiștilor este ca micul dejun să conțină aproximativ 30% din totalul caloriilor din doza zilnică recomandată, iar restul meselor să fie mai reduse în consistență odată cu apropierea orei de somn.
Uneori, acțiunile noastre pot avea rezultatul opus celui pe care ni-l dorim, iar acest lucru este valabil și în cazul micului dejun. Masa de dimineața are capacitatea de a aduce echilibru pentru tot restul zilei. Decizia de a sări peste micul dejun ne va influența și ne va determina să compensăm prin gustări sau cantități mai mari de hrană la restul meselor. Acest lucru este nociv și poate duce la acumularea de grăsime corporală. Diverse studii au arătat faptul că persoanele care nu sar peste prima masă a zilei au o greutate mai mică decât cei care aleg să nu mănânce dimineața.
Simpla servire a micului dejun nu este de ajuns pentru a ne ține greutatea sub control. La fel de importante sunt și alimentele pe care le alegem. Cafeaua, ouăle, ovăzul, semințele de chia, nucile, ceaiul verde, fructele, iaurtul sau semințele de in au efecte benefice pentru corp. Ele asigură resursele necesare pentru a ne reface rezervele de energie, lucru care va duce la arderea caloriilor în plus. În același timp, pentru că nu ne simțim flămânzi, micșorăm riscul de a fi tentați să consumăm alimente cu un aport caloric mare, care pot duce la apariția kilogramelor în plus, dar și a anumitor afecțiuni precum diabetul, obezitatea sau tensiune arterială crescută.
Dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase de nutriție este importantă pentru o viață liniștită, iar dacă acest lucru nu este de ajuns, trebuie să folosim toate resorturile disponibile pentru a ne menține sănătoși.
O bună idee poate fi o asigurare de sănătate privată.