Holera: Tot ce trebuie să știi

MediWay

13.07.2023
850 vizualizari
Printeaza

Holera: Tot ce trebuie să știi

MediWay

Holera: Tot ce trebuie să știi

 

 

Holera este o boală infecțioasă răspândită de obicei prin apă contaminată. Aceasta provoacă diaree severă și deshidratare, iar lăsată netratată poate fi fatală în câteva ore, chiar și la persoanele anterior sănătoase. Tratarea modernă a apei a eliminat practic holera în țările industrializate însă aceasta încă mai există în țări precum Africa, Asia de Sud-Est și Haiti.

 

Riscul unei epidemii de holeră este cel mai mare atunci când sărăcia, războiul sau dezastrele naturale îi obligă pe oameni să trăiască în condiții de aglomerație, fără un sistem sanitar adecvat. O astfel de situație s-a întâmplat și aproape de România, prin ruperea barajului de la Nova Kahovka, ce a ridicat o alertă cu privire la o posibila infectare cu virusul de provoacă holera. În acest context, este necesar să știi cât mai multe despre această boală pentru a o putea identifica și a cere ajutor medical atunci când este nevoie. Astfel, specialiștii MediHelp au centralizat o serie de informații utile despre holera. Nu uita că deținerea unei asigurări medicaleprivate te poate ajuta în cazul apariției unei asemenea probleme medicale și nu numai.



Ce este holera?

 

Holera este o boală infecțioasă care provoacă diaree apoasă severă, care poate duce la deshidratare și chiar la moarte dacă nu este tratată. Este cauzată de consumul de alimente sau apă contaminată cu o bacterie numită Vibrio cholerae.

 

Holera a fost răspândită în SUA în anii 1800, înainte că sistemele moderne de tratare a apei și a apelor uzate să împiedice răspândirea prin apa contaminată. În prezent, se raportează doar aproximativ 10 cazuri de holeră în fiecare an în SUA, jumătate dintre acestea fiind contractate în străinătate. Cu toate acestea, în alte părți ale lumii focarele de holeră rămân o problemă gravă. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, se estimează că există între 1,3 și 4 milioane de cazuri anual.

 

 

Cauze

 

Vibrio cholerae, bacteria care provoacă holera, se găsește de obicei în alimente sau apă contaminate. Cauzele apariției acestei bacterii includ aprovizionarea cu apă municipală, gheață făcută din apă municipală, alimente și băuturi vândute de vânzătorii ambulanți, legume și fructe cultivate cu apă care conține deșeuri umane sau pește și fructe de mare crude sau insuficient gătite. Atunci când o persoană consumă alimente sau apă contaminate, bacteriile eliberează o toxină în intestine care produce diaree severă.

 

Este mai puțin probabil să te îmbolnăvești de holeră doar din contactul întâmplător cu o persoană infectată.

 

Simptome

 

Holera se manifestă prin apariția bruscă a diareei abundente, de obicei după o perioadă de incubație de 12 până la 28 de ore. Diareea este însoțită frecvent de vărsături, iar pacientul se deshidratează rapid. De asemenea, tensiunea arterială scade, pulsul este slab și pot apărea crampe musculare severe. Ochii pacientului devin încovoiați și adânciți, iar pielea devine ridată. De asemenea, copiii pot prezenta febră, letargie și convulsii ca rezultat al deshidratării extreme. De obicei, boala durează pe o perioadă de două și până la șapte zile.

 

Dacă identifici câteva dintre aceste simptome sfatul nostru este să te prezinți de urgență la medicul specialist pentru a solicita ajutor specializat. Atunci când deții o asigurare medicalăprivată nu va trebui să îți faci griji cu privire la costurile consultului și a tratamentului, ci doar să te focusezi pe sănătatea ta. De asemenea, vei avea posibilitatea să beneficiezi de cele mai bune servicii medicale pentru o refacere cât mai rapidă.

 

 

Prevenție

 

Există și o serie de măsuri preventive ce pot fi adoptate pentru a reduce riscul infectării cu virusul ce provoacă holera. Te poți proteja pe tine și pe familia ta folosind numai apă fiartă, apă dezinfectată chimic sau apă îmbuteliată. Acestea pot fi utilizate atât pentru consum, cât și pentru pregătirea alimentelor și a băuturilor, pentru gheață, igiena zilnică, spălarea vaselor și nu numai. De asemenea, ar fi de ajutor să eviți consumul de carne insuficient gătită, dar și de lactate nepasteurizate.

 

Există și un vaccin împotriva holerei la care poți apela pentru a fi pe deplin protejat. Dacă deții o asigurare desănătate privată în care să fie incluse vaccinurile nu va trebui să îți faci griji pentru costurile sale. Este mai important să previi decât să tratezi, deci ia în considerare aceste sfaturi.

 

Deși holera nu a mai existat în România în ultimii ani, riscul ca virusul să reapară din cauza unor evenimente neașteptate este unul destul de mare. Acesta este unul dintre motivele pentru care este bine să rămânem întotdeauna protejați cu ajutorul unui plan de asiguraremedicală privată. Dacă nu deții deja unul, poți cere o ofertă chiar acum pentru a avea grijă de sănătatea ta!

 

 

Surse:

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/cholera-faq
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cholera/symptoms-causes/syc-20355287

 

 

 

 

 


inapoi