Helicobacter Pylori (HP) este un agent patogen uman care se transmite de la om la om producând gastrita cronică activă tuturor pacienților colonizați.
Infecția cu HP este cunoscută și acceptată ca un factor etiologic major al cancerului gastric, știut fiind că cel puțin 90% din acestea sunt determinate de infecția cu Helicobacter Pylori. Este stabilit fără niciun dubiu că eradicarea HP este asociată cu reducerea incidenței cancerului gastric.
Gastrita cronică cu HP reprezintă peste 80% din totalitatea gastritelor cronice. Simptomele sunt cele de durere sau disconfort localizate în abdomenul superior, în general.
Cum se testează gastrita cronică cu HP?
Diagnosticul se face cu ajutorul testelor non-invaziv. Orice tratament antiacid trebuie întrerupt cu 2 săptămâni înaintea testării pentru infecția HP.
În cazul pacienților tineri, strategia „testează și tratează” este preferată prescrierii unui tratament specific sau endoscopiei digestive superioare, împiedicând astfel apariția unor costuri mari și disconfortul pacientului.
În cazul pacienților vârstnici, unde testele non-invazive sunt mai puțin relevante, motiv pentru care se preferă endoscopia digestivă superioară.
Paşi generali în diagnosticare:
1. Primul pas este discuţia dintre doctor şi pacient, prin care se verifică istoricul medical al pacientului, simptomele pe care le are şi dacă se află sub un anumit tratament.
2. Urmează examinarea fizică prin care este palpat abdomenul pacientului, astfel încât să poată fi depistate eventuale inflamaţii sau dureri.
3. Pasul trei este alcătuit dintr-o serie de analize de sânge și de scaun, urmată de testul respirator
Simptome la care trebuie să fii atent/ă:
1. Dureri sau arsuri la nivelul abdomenului (durerea este mai puternică atunci când stomacul este gol)
2. Greaţă
3. Pierderea poftei de mâncare
4. Arsuri frecvente
5. Balonare
6. Febră
Când simptome de alarmă sunt prezente, cum ar fi: scăderea ponderală, disfagia, sângerările gastrointestinale sau anemia, efectuarea endoscopiei digestive superioare este necesară.
În practica clinică, testul rapid la urează, efectuat în momentul endoscopiei, este recomandat ca test diagnostic de primă linie. În cazul în care este pozitiv, permite începerea imediată a tratamentului.
Tratament
În tratamentul infecției cu Helicobacter Pylori, rata de rezistență la antibiotice a crescut în aproape întreaga lume. O analiză recentă despre rezistența HP la antibiotice confirmă faptul că rata de eradicare a scăzut, în timp ce prevalența rezistenței la antibiotice este în creștere.
În ariile cu rezistență scăzută la claritromicină, cum ar fi țara noastră, tripla terapie este recomandată ca primă linie de tratament, cu inhibitor de pompă de protoni, claritromicină, amoxicilină sau metronidazol, pentru o durată de minim 7 zile. Folosirea dozelor de inhibitor de pompă de protoni de 2 ori pe zi crește eficacitatea triplei terapii.
În zonele cu rezistență mare la claritromicină (>15%) și anume Europa Centrală și de Sud, precum și în Statele Unite ale Americii, se asociază inhibitori de pompă de protoni, amoxicilina, metronidazol, cu sau fără citrat coloidal de bismut în schemă. În zonele cu dublă rezistență la claritromicină și metronidazol, cea mai relevantă fiind China, terapia cvadruplă cu bismut, inhibitor de pompă de protoni, amoxicilină, tetraciclină, se recomandă ca primă linie de tratament.
Ideal, claritromicina poate fi înlocuită cu medicamente a căror rezistență nu a devenit o problemă, cum ar fi amoxicilina, tetraciclina, furazolidonul, rifabutinul, sau care pot fi cu succes folosite la doze mai mari sau timp mai îndelungat.
Tratamentul poate să difere în funcţie de istoricul medical sau de alergiile pe care pacientul le prezintă la medicamentele prescrise. Ulterior tratamentului, se realizează un test de urmărire pentru H. Pylori, astfel încât să existe certitudinea vindecării complete. De cele mai multe ori, tratamentul îşi face efectul, dar în cazul în care pacientul continuă să prezinte simptome, se realizează o nouă schemă de tratament.
Regim alimenar
În timpul tratamentului, se recomandă consumul de alimente care să ofere corpului nutrienţii de care are nevoie pentru vindecare. Pacientului care suferă de gastrită cronică cu HP se recomandă consumul de:
· Probiotice - bacterii bune care stimulează producerea substanțelor și care combat bacteria. Probioticele se găsesc în iaurt și kefir.
· Omega-3 și omega-6 - reduc inflamaţia stomacului şi previn agravarea afecţiunii. Acestea se găsesc în: uleiul de pește, uleiul de măsline, semințele de morcov și uleiul de semințe de grapefruit.
· Fibre – nutrienţi importanţi care ajută aparatul digestiv.
· Fructe şi legume – sunt uşor de digerat şi contribuie la îmbunătăţirea funcţiei intestinale
· Broccoli, conopidă și varză – conţin substanţe numite izotiocianate care pot reduce răspândirea bacteriei în intestin.
· Carne albă şi peşte – datorită concentraţiei reduse de grăsimi, ajută la digestie şi împiedică alimentele să rămână un timp îndelungat în stomac, cauzând durere. Nu este recomandată prăjirea acestor alimente.
Transmitere
Există o serie de factori care determină transmiterea afecţiunii, printre care mediul socio-economic și condiţiile în a crescut pacientul. O persoană netratată este contagioasă până la încheierea tratamentului și obținerea certitudinii că este vindecată. Transmiterea de la o persoană la alta se realizează pe 3 căi: fecal-oral (atunci când o persoană nu se spală bine pe mâini), oral-oral, precum și prin contactul cu apă sau alimente contaminate.
Prevenirea gastritei cronice cu HP
Aplicarea unor măsuri generale de igienă şi alimentaţie contribuie la scăderea posibilității de infectare cu HP. Astfel, se recomandă:
· Spălarea pe mâine înainte de fiecare masă şi înainte de prepararea acesteia
· Spălarea pe mâini de fiecare dată când este folosită baia
· Gătirea corectă şi completă a alimentelor
· Consumul de apă doar din surse sigure
Consultarea medicului în cazul în care există simptome ale infectării cu Helicobacter Pylori este absolut necesară, atât pentru reducerea riscului de agravare a problemei medicale, cât și pentru cei dragi cărora li se poate transmite boala.
Sursa:
https://www.medicinenet.com/helicobacter_pylori/article.htm
https://www.webmd.com/digestive-disorders/h-pylori-helicobacter-pylori#1
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/h-pylori/symptoms-causes/syc-20356171