Campaniile de prevenție a bolii au inspirat cercetări pentru a determina efectele glutenului asupra organismului. În acest sens s-au format păreri distincte asupra acestui subiect. Pe de o parte există susținători ai studiului derulat de Harvard University, prezentat în cadrul American Heart Association’s Epidemiology and Prevention / Lifestyle and Cardiometabolic Health 2017 Scientific Sessions (http://bit.ly/2muyTQf ) care sprijină consumul glutenului. De cealaltă pare se află cei care au adoptat un stil de viață bazat pe eliminarea proteinei din dietă. Glutenul se regăsește în grâu, secară și orz, fiind evitată de un procent redus al populației din cauza intoleranței la ea.
Răspândirea diabetului a contribuit la promovarea campaniei care pune un egal între dietă fără gluten și un stil de viață sănătos. Ca răspuns, cercetătorii de la Harvard au derulat un studiu timp de 20 de ani care arată faptul că un consum redus al glutenului sau renunțarea totală crește expunerea pe termen lung cu 13% la diabetul de tip 2.
Rezultatele continuă să fie contestate din cauza metodelor de cercetare utilizate și a limitărilor cercetării, dar specialiștii recomandă consumul de gluten acelora care nu manifestă sensibilitate la proteină sau care nu suferă de boala celiacă.
Cu toate că studiile asupra acestui topic sunt în curs de derulare, iar concluziie finale nu s-au conturat, este important de menționat faptul că renunțarea la anumite produse are efecte asupra organismului. Astfel, cei care adoptă un anumit stil de viață trebuie să acorde atenție schimbărilor care se produc pentru a putea concepe un plan alimentar personalizat care să conțină mese echilibrate.
Sursă foto: https://www.freepik.com/free-photo/young-doctor-supporting-his-patient_863047.htm