Cum ne afectează mâncarea procesată sănătatea?

MediWay

20.08.2019
35 vizualizari
Printeaza

Cum ne afectează mâncarea procesată sănătatea?

MediWay

Alimentația este un aspect esențial al sănătății noastre, de aceea trebuie să învățăm să alegem produsele benefice pentru noi, care au valoare nutritivă ridicată și ajută corpul să funcționeze corespunzător.

Una dintre importantele provocări la care asistăm astăzi este reprezentată de consumul alimentelor procesate sau ultra procesate. În categoria hranei procesate putem încadra orice aliment care în timpul preparării a fost modificat pentru a rezista mai mult pe raft, pentru a avea un cost mai redus sau pentru a deveni mai gustos. Aceste alimente sunt caracterizate de un nivel ridicat de zahăr, grăsimi și carbohidrați care au efecte nocive asupra sănătății celor care le consumă, mărind riscul de obezitate, afecțiuni cardiace sau cancer.

Există o legătură directă între hrana procesată și creșterea în greutate?

Consumul de alimente procesate sau ultra procesate va duce inevitabil la creșterea în greutate. Acest lucru se datorează faptul lui că pot fi consumate rapid și sunt puțin hrănitoare, motiv pentru care crește riscul de a consuma o cantitate de mâncare mai mare decât este cu adevărat nevoie. Persoanele care au un astfel de regim acumulează cu 500 de calorii mai mult pe zi decât persoanele care nu mănâncă mereu alimente procesate. Din această cauză, în mai puțin de o lună, aceste persoane pot crește în greutate cu aproximativ 1 kilogram.

De ce este mâncarea procesată periculoasă pentru organism?

Modificarea chimică a compoziției produselor prin adăugarea de zahăr, conservanți, arome sau coloranți poate avea efecte negative asupra metabolismului. Acești aditivi au scopul de a face ca produsele să fie accesibile tuturor printr-un preț redus, dar și de a le asigura o viață îndelungată la raft. În același timp, pot genera o stare de dependență prin modificarea structurii biochimice a creierului, în urma căreia o persoană simte nevoia constantă de a consuma un produs.

Consumul unei cantități exagerate de produse modificate chimic poate duce la obezitate din cauza zahărului excesiv. Acesta este o cauză a creșterii nivelului trigliceridelor și colesterolului, a dezvoltării rezistenței la insulină și țesutului adipos din jurul abdomenului. La rândul ei, obezitatea este cauza unor afecțiuni care pot avea urmări extrem de grave, precum:

  • Diabetul de tip 2 cauzat de cantitatea prea mare de zahăr din sânge
  • Tensiune arterială mărită
  • Accident vascular cerebral
  • Cancer
  • Afecțiuni cardiace

Alimentația lipsită de valoare nutritivă, săracă în vitamine, fibre sau proteine, afectează organismul pe mai multe planuri. Funcțiile corpului nu se desfășoară corect, ceea ce va favoriza apariția anumitor afecțiuni medicale.
O asigurare medicală privată poate constitui o formă de prevenție extrem de utilă pentru că asigură accesul la cele mai bune servicii în țară și în străinătate.


inapoi