Atenție la tulburările alimentare! Îți pot afecta viața în mod iremediabil

MediWay

27.09.2018
66 vizualizari
Printeaza

Atenție la tulburările alimentare! Îți pot afecta viața în mod iremediabil

MediWay

Noțiunea de tulburare alimentară vizează o problemă psihologică, răspândită în rândul femeilor și bărbaților deopotrivă, acoperind o largă sferă de obiceiuri alimentare nesănătoase, de la mâncatul compulsiv la anorexie. De obicei, această stare de sănătate se manifestă din cauza stresului și a preocupării excesive pentru aspectul fizic.

Cele mai frecvente forme ale tulburărilor alimentare sunt:
  • Anorexia Nervosa
  • Bulimia Nervosa
  • Hiperfagia

Aceste afecțiuni sunt clasificate ca fiind boli tratabile cu efecte grave, până la a fi fatale. Tulburările de alimentație se pot dezvolta în orice etapă a vieții, dar apar în mod obișnuit în decursul vârstei adolescente sau adulte, iar consecințele se extind, de cele mai multe ori, și asupra celor dragi. Condițiile bolii sunt complexe și sunt declanșate de numeroși factori precum:

Factori biologici:
  • Funcțiile hormonale neregulate
  • Genetica
  • Deficit nutrițional
Factori de mediu:
  • Dinamica familială disfuncțională
  • Viața profesională – baletul, modeling – care promovează scăderea în greutate
  • Unele sporturi

Simptomele tulburărilor pot trece neobservate dacă nu sunt cunoscute în detaliu și se pot manifesta în contexte diverse, în funcție de gravitatea problemei. Dintre cele mai des întâlnite simptome, se amintesc:

  1. Preocuparea excesivă pentru aspectul fizic și pentru greutate
  2. Evitarea întâlnirilor sociale atunci când implică mâncarea
  3. Practicarea unui sport în mod excesiv
  4. Schimbări ale stării de spirit
  5. Un program alimentar extrem de strict
  6. Stări de oboseală, frisoane, amețeli
  7. Probleme cu digestia
  8. Lipsa menstruației la femei

Revenirea la o viață sănătoasă după o tulburare de felul acesta presupune mult efort și o strategie alimentară clară. Dintre sugestiile specialiștilor pentru menținerea unei vieți echilibrate, Prof. Dr. Werner Seebauer recomandă consumul de carne roșie redus, preparată la cuptor și de produse vegetale sănătoase. În egală măsură, pentru prepararea salatelor, acesta amintește importanța reducerii nitriților prin alegerea produselor proaspete, în special legume cu frunze și unele rădăcini, recoltate în lunile cu soare din plin.

Tulburările de alimentație pot afecta fiecare sistem al organismului, motiv pentru care, depistarea și tratarea timpurie poate face diferența dintre o viață sănătoasă și una trăită cu un regim strict cu multe restricții alimentare. Cu ajutorul unei asigurări de sănătate private pot fi realizate investigații complexe și pot fi obținute tratamentele potrivite în spitale și clinici renumite la nivel international.

Sursă foto: https://www.freepik.com/index.php?goto=74&idfoto=1474775


inapoi