Alimentele benefice pentru sănătatea colonului

MediWay

16.10.2015
81 vizualizari
Printeaza

Alimentele benefice pentru sănătatea colonului

MediWay

Cancerul de colon este una dintre maladiile omului modern, care mănâncă pe fugă, nu face mișcare și este copleșit de stresul zilnic. În plus, multe persoane neglijează controalele medicale regulate și investigațiile precum colonoscopia, de teamă sau pur și simplu pentru că funcționează după principiul "mie nu mi se poate întâmpla".

La ora actuală, cancerul de colon este al treilea tip de cancer ca incidență în rândul bărbaților și al doilea în rândul femeilor la nivel mondial, iar în România este pe locul doi în clasamentul cancerelor care răpun cei mai mulți bolnavi.

Riscul de a face cancer de colon este influențat de dietă și crește la persoanele care consumă multe grăsimi animale, zahăr și alcool. Însă, în aceeași măsură, riscul de cancer scade la cei care adoptă o dietă echilibrată, bogată în fibre și lactate care conțin bacterii bune pentru funcționarea tubului digestiv.

Cele mai bune surse de fibre sunt cerealele integrale (ovăz, musli), legumele și fructele proaspete, leguminoasele și semințele, cum sunt cele de in. Iar dintre produsele care conțin bacterii bune, probiotice și prebiotice, de departe cele mai recomandate sunt lactatele fermentate, cât mai proaspete.

Un studiu al cercetătorilor americani de la Universitatea din Carolina de Nord aduce pe masa bogată a alimentelor benefice pentru colon unul foarte gustos și sănătos. Este vorba despre prune, ale căror beneficii sunt multiple, însă cel subliniat de specialiștii americani în nutriție este acela că uscate, prunele contribuie la menținerea unui nivel optim al bacteriilor sănătoase în colon și implicit, la scăderea riscului de cancer.

Așadar, consumați la gustare prune uscate, însă aveți grijă la cantități pentru că au multe zaharuri și vă pot îngrășa dacă mâncați fărăr măsură. Sunt perfecte 4, 5 prune uscate la gustarea de la ora 4, în cadrul programului de mese sănătoase care include micul dejun, prânzul, cina și două gustări.

Sursa foto: Shutterstock


inapoi