Reguli de igienă pentru femeile însărcinate pentru a evita infecțiile alimentare Partea I

MediNews

21.05.2020
3081 vizualizari
Printeaza

Reguli de igienă pentru femeile însărcinate pentru a evita infecțiile alimentare Partea I

MediNews

Prevenirea salmonelozei, toxoplasmozei și a listeriozei

Infecțiile alimentare cauzate de toxoplasmoză, listeria și chiar salmonella, în afara sarcinii, sunt de cele mai multe ori neproblematice și cauzează simptome ușoare, reversibile. Totuși, în perioada sarcinii, asemenea infecții pot afecta fetusul sau, spre exemplu, pot cauza o naștere prematură. Asemenea infecții sunt rare în sarcină, dar anumite aspecte trebuie luate în considerare pentru a reduce riscul infecției.

Recomandările de precauție din perioada sarcinii trebuie respectate și în perioada alăptării și chiar ulterior, pentru că bebelușii și copiii mici sunt printre grupele cele mai vulnerabile la astfel de infecții.

Anumite măsuri de precauție sunt recomandate în viața de zi cu zi inclusiv adulților sănătoși, cu un sistem imunitar puternic, dar acestea nu trebuie să fie atât de stricte, precum dezinfectarea sau evitarea completă a anumitor alimente. Spre exemplu, persoanele care trăiesc la ferme au în jurul lor, în mod normal, mai mulți contaminanți – excrețiile de animale – dar nu se observă mai multe cazuri de astfel de infecții. Se poate observa chiar o „antrenare” a sistemului imunitar și o incidență mai redusă a reacțiilor imune, precum alergiile.

Instrucțiuni

Când este necesară precauția și ce măsuri trebuie luate?

Regulile cele mai importante sunt:

  • Cumpărați responsabil
  •  Curățați și depozitați adecvat (țineți alimentele la rece pentru a le feri de contaminare – adoptați măsuri de igienă mai stricte)
  • Gătiți corespunzător (în cazul multor alimente acest aspect se referă la gradul de încălzire în raport cu riscul de contaminare)
  • Folosiți alimentele rapid sau redepozitați-le (puneți din nou alimentele la rece pentru a le feri de contaminare)

 

Rezumat privind protecția împotriva infecțiilor în contextul nutriției

Femeile însărcinate nu trebuie să consume alimente crude de origine animală!

În cadrul culturii noastre, această regulă se referă la laptele nepasteurizat sau crud, la carnea crudă (pe care o conțin anumiți cârnați sau fripturile puțin preparate sau pește  și alte animale marine crude (sushi sau produse afumate din pește). Dar și alte alimente care au un potențial mare de infectare ar trebui evitate.

Tabelele de la paginile 2-7 cuprind reguli generale în legătură cu alegerea și depozitarea, dar și prepararea alimentelor cu potențial de infectare.

Cuprind și recomandări și detalii adiționale în legătură cu anumite măsuri ce pot fi luate.

 

Tabel general cu gradul de siguranță al alimentelor în perioada sarcinii

Afirmațiile de aici se referă la riscul infecției cu salmonella, toxoplasmoză sau listeria (dar teoretic, și infecțiile cu alți germeni de la alte alimente sunt posibile).

Produse lactate

Aceste produse sunt sigure dacă sunt de bună calitate - sfaturi pentru alegerea, gătirea și depozitarea lor

În cazul femeilor însărcinate, produsele lactate sunt bune numai dacă laptele este pasteurizat sau tratat la o temperatură foarte ridicată

  • Laptele crud trebuie fiert înainte de a fi consumat
  • Produsele pasteurizate sau tratate la temperaturi ridicate trebuie consumate la scurt timp după ce au fost deschise (preferabil în maximul 2-3 zile).
  • Femeile însărcinate ar trebui să aleagă brânzeturile tari maturate pentru o perioadă mai lungă, din lapte pasteurizat (în cazul brânzei, citiți cu atenție lista ingredientelor!)
  • Ca o precauție, este indicat să se taie coaja cu grijă înainte de consum (evitați contactul farfuriei sau al celorlalte feluri de mâncare cu coaja brânzei).
  • Brânza într-o singură bucată este preferabilă celei deja tăiate. Bucățile mai mici, ușor de consumat reprezintă un avantaj.
  • Dacă alegeți un sortiment deja feliat, mici cantități proaspete ar trebui feliate pe loc.  
  • În privința sortimentelor deja feliate și ambalate, cel mai bine alegeți cantități mici, iar termenul de valabilitate trebuie să fie unul îndelungat. Cașcavalul ras ambalat trebuie evitat.
  • Cașcavalul ras poate fi consumat doar dacă provine după o bucată fără coajă și este ras chiar înainte de a fi consumat.
  • Brânza se ține la frigider, la o temperatură de 5-8°C și consumată în 2-3 zile. *(în frigiderele moderne, în compartimentul de sus).

Femeile însărcinate nu trebuie să consume aceste alimente, iar dacă o fac, trebuie să le fiarbă sau încălzească pentru o lungă perioadă la temperatură ridicată (> 70 ° C> 10 min. vezi mai sus). Toxoplasmoza, listeria sau salmonella pot apărea uneori în astfel de cazuri.

Femeile însărcinate nu trebuie să consume lapte crud sau produse care îl conțin. În Germania, asemenea produse au obligația să menționeze pe etichetă faptul că printre ingrediente conțin lapte crud.

  • În cazul brânzei din lapte crud, doar cea tare, maturată pentru o lungă perioadă este considerată sigură.
  • Evitați, de asemenea, și brânza cu mucegai albastru (exemplu Gorgonzola).
  • Evitați și brânza cu coajă roșie-galbenă lipicioasă (precum Limburger, Tilsiter, Harzer etc) 
  • Evitați brânza deja rasă
  • În același timp, trebuie să acordați o atenție ridicată cu brânza sau crema de brânză din recipiente deschise din bufeturi, frigiderele din magazine (exemplu feta, mozzarella, dar și brânza dulce.

 

Carne - Produse din carne și ouă

Aceste produse sunt sigure dacă sunt de bună calitate - sfaturi pentru alegerea, gătirea și depozitarea lor

Carnea și peștele vor fi întotdeauna gătite bine – ar trebui să fie încălzite pentru cel puțin 2 minute la peste 70°C  (preferabil o temperatură de bază de 80°C). În cazul riscului de infectare cu salmonella, pentru un grad ridicat de siguranță, carnea (inclusive în interior) se gătește la peste  70°C pentru mai mult de 10 minute. Verificați temperatura din interior cu un termometru pentru friptură. 

Înlocuitorii vegani ai cărnii reprezintă alternative foarte bune și oferă fitonutrienți valoroși. Unii dintre ei pot fi consumați cruzi, alții trebuie încălziți. În timpul sarcinii, ouăle trebuie consumate doar după ce au fost bine fierte. 

În situația în care cârnații sau alte produse care conțin carne sunt încălziți suficient în timpul producerii, se pot consuma reci. Spre exemplu:

  • Cârnații din carne precum mortadella, cârnații galbeni, șunca de bere, brânza de ficat, Cervelas-Lyoner
  • Cârnații de gătit, precum cârnații lungi cu carne, carnea de vită conservată, sângeretele, aspic sau piftie, cârnații din ficat (evitați alimentele care conțin ficat în fazele de început ale sarcinii! Vezi nota de mai jos).
  • Produse din carne gătită, precum carnea Kassler, pieptul de curcan, șunca prăjită (aceste alimente trebuie consumate cu precauție. În sarcină trebuie să acordați o atenție deosebită totalului de nitrați din alimente, dar și din apa pe care o beți);
  • Cârnații conservați la borcan sau conservă conțin, de obicei, carne încălzită suficient. (chiar și în aceste condiții, acest tip de carne nu este cel mai indicat în perioada sarcinii. Vezi subiectul despre piramida nutriției).
  • Ca și în cazul brânzei, carnea și cârnații ar trebui cumpărate într-o singură bucată. Dacă optați pentru alimentele feliate, alegeți produsele proaspete feliate pe loc.
  • În cazul produselor ambalate, alegeți cantități mici cu un termen de valabilitate mare.
  • Depozitați alimentele în frigider la 2-4°C  - maximum 2-3 zile după deschidere.
  • Carnea crudă trebuie depozitată la 1-0°C doar pentru o perioadă scurtă (în compartiment suplimentar, dacă este disponibil, sau în partea din spate, chiar deasupra compartimentului vegetal al frigiderului).
  • Carnea tocată trebuie procesată în aceeași zi și gătită bine.

Notă: Produsele finite din carne (cârnați, Kassler, brânză de ficat (Leber), etc.) nu sunt indicate pentru consum des într-o alimentație sănătoasă (vezi subiectul Piramida Nutriției, în newsletter 8-9, 7.); în primele 3 luni de sarcină trebuie evitate produsele care conțin ficat din cauza conținutului ridicat de vitamina A  - pe întreaga perioadă de sarcină, ficatul trebuie consumat cu moderație și precauție(are potențialul de a conține o cantitate mai mare de poluanți).

Femeile însărcinate nu trebuie să consume aceste alimente, iar dacă o fac, trebuie  trebuie să le încălzească o perioadă îndelungată la o temperatură ridicată (> 70 ° C> 10 min. Vezi mai sus). Există șanse de infecție cu toxoplasmoză, listerie sau salmonella.

  • Femeile însărcinate nu ar trebui să consume ouă dacă acestea nu sunt bine gătite; și niciun alt produs care conține ouă, dar care nu a fost fiert, prăjit sau copt destul.
  • Felurile de mâncare crude sau slab preparate precum tartarul, friptura rară sau medie, carpaccio, etc. ar trebui evitate.
  • Cârnații cruzi precum salamul, cârnații mett, mezeluri de ceai, cârnați cervelat (Cervellata, Safaladi); cârnați afumați precum cabanoșii, etc. ar trebui evitați.
  • De asemenea, femeile însărcinate ar trebui să evite produsele din carne crudă și afumată, precum șunca crudă (șuncă afumată), bacon afumat, somon, șunca cu nuci sau altele.
  • Atenție: chiar și cârnații prăjiți, dacă nu au fost prăjiți sufficient, pot reprezenta un pericol

 

Pește - Produse din pește și animale marine

Aceste produse sunt sigure dacă sunt de bună calitate - sfaturi pentru alegerea, gătirea și depozitarea lor

Peștele și animalele marine pot fi consummate numai dacă sunt bine prăjite sau conservat (în oțet)

  • Prăjiți peștele bine chiar dacă devine mai uscat (puteți compensa acest lucru cu diferite sosuri); gătitul sau stropitul cu bere pentru 10-15 minute ajută peștele să fie mai suculent.
  • Preparați și creveții sau crustaceele la fel de mult, chair dacă au fost semipreparate.
  • Peștele la conservă se poate consuma; nu trebuie ținut mai mult de o zi în frigider după ce a fost desfăcut.
  • Puteți consuma pește conservat la borcan numai dacă peștele a fost complet acoperit de oțet(e.g. hering Bismarck, rulouri). Depozitați aceste produse în frigider la 5-8°C, consumați-le în cel mult 2-3 zile de la data deschiderii și cu mult timp înainte de a se apropia termenul de valabilitate.
  • Alte produse din pește gata de a fi mâncate, la fel ca în cazul produselor din carne, pot fi depozitate în frigider la 2-4°C  – deschise pentru maximum 1-2 zile.
  • Peștele crud poate fi depozitat pentru cel mult o zi la 1-0°C (în compartiment suplimentar, dacă este disponibil, sau în partea din spate, chiar deasupra compartimentului vegetal al frigiderului).
  • Carnea tocată de pește trebuie procesată și gătită în aceeași zi.

Femeile însărcinate ar trebui să nu consume aceste alimente. Există riscul de infecție cu toxoplasmoză, listerie sau salmonella.

Femeile însărcinate nu trebuie să consume produse care conțin pește sau animale marine crude, precum sushi, sashimi, carpaccio, stridii sau crabi cruzi.

  • Nu ar trebui să mănânce produse afumate, precum somon marinat, somon afumat sau alt tip de pește afumat și nici alte animale marine afumate (crabi etc)
  • Nu ar trebui să consume alimente procesate în totalitate care trebuie ținute la frigider*, precum heringul cu smântână, rulouri de matjes, *cu excepția peștelui murat (ruloruile de pește pot fi consumate dacă au fost corect ambalate – vezi mai sus)

 

Aperitive

Aceste produse sunt sigure dacă sunt de bună calitate - sfaturi pentru alegerea, gătirea și depozitarea lor

  • Aperitivele, cremele și sosurile care au fost încălzite și pot fi depozitate fără a fi puse în frigider, precum măslinele, legumele preparate, păstăile pot fi consumate.
  • Aceste produse (precum și cele congelate din comerț) trebuie consumate cu mult timp înaintea apropierii datei de expirare; depozitați-le la frigider la aprox. 5-8°C pentru maximum 2-3 zile de la data deschiderii.
  • Salatele în general, dar mai ales cele cu orez sau cartofi sau paste sunt cel mai bine pregătite înainte de a fi mâncate.
  • Maioneza produsă industrial poate fi consumată dacă a fost produsă la temperaturi ridicate, dar sunt preferabile sosuri proaspete pregătite în casă cu ulei și oțet.
  • Folosiți întotdeauna alimente proaspete și pregătiți-le chiar înainte de a le consuma

Femeile însărcinate nu ar trebuie să consume aceste alimente. Pot apărea, în unele cazuri, infecții cu toxoplasmoză, listeria sau salmonella.

  • Mâncarea care se servește cu degetele,  salatele și aperitivele în conservă din restaurante, cantină sau bufeturi nu sunt indicate pentru femeile însărcinate. 
  • Produsele de patiserie cu carne și pește sunt, de asemenea, nepotrivite pentru femeile însărcinate.
  • Aperitivele cu matjes (un tip de hering), pește afumat, dar și brânză feta, trebuie evitate în perioada sarcinii.

 

Legume – Salate cu frunze – Ierburi – Fructe 

Aceste produse sunt sigure dacă sunt de bună calitate - sfaturi pentru alegerea, gătirea și depozitarea lor

Legumele și fructele, asemenea plantelor ierboase înghețate sau proaspete (precum cele din propria grădină sau de la piață) fără mucegai și necontaminate cu excreții de animale sunt în regulă pentru consum în perioada sarcinii, dacă sunt spălate cu grijă înainte de a fi gătite sau consumate crude*. 

*(consumul crud se recomandă în cazul fructelor și al plantelor ierboase, dar și în cazul unor legume pentru a conserva biodisponibilitatea substanțelor de protecție, precum micronutrienții – în special substanțele vegetale secundare). 

  • Consumul legumelor este foarte bun, cu condiția ca acestea să fie bine spălate înainte și gătite chiar înainte de a fi mâncate – supa de legume este o alegere foarte bună.
  • Legumele, ierburile și fructele pot fi consumate crude, atât timp cât nu sunt contaminate cu excreții de animale (cel mai bine este să le spălați de două ori înainte de a le consuma)
  • Ierburile de bucătărie proaspete, precum busuiocul și pătrunjelul sunt o alegere bună dacă provin din propria grădină și nu sunt contaminate cu mucegai sau cu excreții de animale.
  • Fructele și plantele ierboase ar trebui consumate crude din cauza micronutrienților lor sensibili la temperaturi ridicate; de asemenea, pot fi consumate și după ce au fost înghețate. 
  • Smoothie-urile produse industrial și sucurile ambalate într-o atmosferă protectoare, la fel ca legumele și fructele la conservă pot fi consumate în perioada sarcinii. Dar băuturile preparate pe loc și băute imediat sunt mai indicate și oferă multiple avantaje din alte motive. 
  • Ingredientele din sucurile și smoothie-urile preparate acasă trebuie să fie proaspete și bine spălate.
  • Alimentele crude ar trebui mâncate în decurs de 2 ore sau depozitate în frigider (compartimentul de fructe și legume 8-10°C) pentru a fi consumate rapid. Sucurile de fructe și smoothie-urile abia preparate ar trebui depozitate la temperaturi chiar mai mici, de maximum 4°C  (în compartimentul de mijloc) și să fie consumate în cel mult o zi.

Femeile însărcinate nu ar trebui să consume aceste alimente. Pot apărea infecții cu toxoplasmoza, listeria sau salmonella

  • Ierburile, varza sau răsadurile, pentru că au o mai mare probabilitate de a avea mucegai sau alte tipuri de germeni, sunt, mai degrabă, neindicate pentru femeile însărcinate. În orice alt context, varza și răsadurile sunt foarte sănătoase, dar în timpul sarcinii nu sunt indicate, mai ales cele din piață, din cauza riscului de contaminare (consumul din propria grădină este posibil dacă mucegaiul și alte surse de contaminare sunt prevenite).
  • Fructele, legumele, salatele cu frunze, ierburile nu pot fi consumate dacă nu sunt spălate înainte. 
  • Salatele pre-ambalate, precum amestecul deja tăiat de salate sau produsele ambalate în vid* sunt mai degrabă contra-indicate – chiar și unele salate de varză depozitate în mediu acid nu sunt o alegere potrivită (cel mai bine este să vă pregătiți propriile salate proaspete) – *produsele ambalate în vid pot chiar ajuta listeria să se reproducă în cazul unei contaminări.
  • Fructele deja tăiate, precum pepenii sau salatele de fructe din piață, bufeturi sau cantine trebuie evitate (au nevoie de o păstrare la rece adecvată, ceea ce nu este întotdeauna posibil).
  • Sucurile proaspăt stoarse de fructe sau legume din alimentare, de la standurile de sucuri sau bufeturi, dar chiar și presele de suc unde fiecare persoană își stoarce fructele, trebuie evitate în perioada sarcinii.

 

Produse din cereale și produse coapte

Dacă sunt de calitate bună, aceste produse sunt sigure – sfaturi pentru alegerea, prepararea și depozitarea lor.

  • Pâinea, produsele de patiserie (prăjituri sau biscuiți), la fel și cerealele sau fulgii de cereale, pot fi consumate.
  • În cazul prăjiturilor, trebuie să se acorde o mare atenție ca acestea să fie complet coapte. 
  • În cazul produselor coapte care au cremă, mousse sau budincă, dar și al celor cu fructe, acestea pot fi consumate numai dacă sunt proaspete și sunt mâncate imediat sau depozitate la aproximativ 4°C - și consumate în cel mult 2 zile.
  • Sandwich-urile trebuie pregătite numai din ingrediente proaspete și mâncate în cel mult 2 ore sau depozitate la o temperatură de 0-2°C  (compartimentul de jos) pentru cel mult 4-6 ore. Nu este indicată folosirea maionezei sau a altor produse tartinabile, fiind un tărâm favorabil pentru apariția germenilor.

Femeile însărcinate nu trebuie să consume aceste alimente. Există riscul infecției cu toxoplasmoză, listeria sau salmonella

  • Femeile însărcinate nu trebuie să mănânce sandwich-uri gata preparate, în magazine, bufeturi sau cantine
  • Prăjiturile sau alte produse de patiserie cu cremă sau umplutură (cremă, mousse, cremă de ciocolată, miere sau fructe cu gelatină )de la patiserii sau alte magazine nu trebuie consumate.
  • Totodată, femeile însărcinate trebuie să evite deserturi precum tiramisu.

 

Informații generale

  •  Selectați alimente de o bună calitate (fără mucegai, ambalate corespunzător, cu etichetă care conține ingredientele și încă în termenul de valabilitate); transportați-le rapid, dacă este nevoie (cu ajutorul unei pungi frigorifice sau a cuburilor de gheață) încă reci, iar apoi depozitați-le cât de repede (de obicei în frigider)
  • Dacă este nevoie, cumpărați alimente înghețate separat și imediat ce le-ați scos din frigider, depozitați-le în punga frigorifică. Acestea mai pot fi livrate acasă cu ajutorul unui vehicul cu frigider.
  •  Termenul de valabilitate minim ar trebui luat în considerare chiar mai mult în perioada sarcinii – consumul alimentelor trebuie să se facă mult înainte ca acestea să se apropie de perioada de expirare.
  • Perioada minimă de valabilitate în Germania, spre exemplu este de 28 de zile la ouă și este indicată pe ambalaj. Ultima zi în care acestea se pot vinde este cea de-a 21a zi (deci nu mai târziu de 7 zile până când produsele vor expira). Cu toate acestea, este indicat să cumpărați ouă care mai au cel puțin 3 săptămâni termen de valabilitate, să le depozitați în frigider și să le folosiți cât mai repede.
  •  Alimentele care sunt ușor perisabile și care au un risc mai mare de a dezvolta germeni ar trebui consumate în cel mult 2 zile de la cumpărare.
  •  Întodeauna folosiți apă potabilă care respectă standardele de calitate pentru spălare, gătire și clătire – acasă, dar și când călătoriți.
  • Dacă este necesar, utilizați apă filtrată în plus* (pentru a reduce conținutul de nitrați, hormoni etc.) sau apă naturală de izvor (apă minerală din surse naturale) îmbuteliată în sticle. Filtrele standard nu sunt indicate pentru că favorizează apariția germenilor.

Prof. Dr. Werner Seebauer este Decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul departamentului de Medicină Preventivă din cadrul NESA (The New European Surgical Academy). Din anul 2000, prof. dr. Werner Seebauer a lucrat doar în medicină preventivă, după zece ani petrecuți la Spitalul Universitar din Frankfurt. De asemenea, este implicat în formarea profesioniștilor din domeniul medical în ceea ce privește prevenția și nutriția


inapoi