Reguli de igienă pentru femeile însărcinate pentru a evita infecțiile alimentare Partea a II-a

MediNews

09.06.2020
176 vizualizari
Printeaza

Reguli de igienă pentru femeile însărcinate pentru a evita infecțiile alimentare Partea a II-a

MediNews

Tema curățării corecte a alimentelor

Spălatul pe mâini frecvent este fundamental.

Acest lucru este foarte important în timpul sarcinii, dar și în perioada ulterioară (alături de femeile însărcinate, bebelușii și copiii sunt o grupă de risc, dar și bătrânii care au un sistem imunitar scăzut).

  • Spălați-vă mâinile cu săpun înainte după ce gătiți și luați masa
  • În special după contactul cu coaja de ou sau carne crudă sau dezghețată sau pește (spălați mâinile bine - și totodată dezinfectați cu gel pe bază de alcool)
  • Curățați cu grijă suprafețele din bucătărie (cu apă caldă și săpun dacă este posibil); dezinfectați-le cu alcool dacă este necesar
  • De asemenea, curățați-vă cu atenție mâinile, după ce: mergeți la toaletă, după ce schimbați bebelușii, după ce lucrați în grădină sau v-ați jucat cu animalele sau după ce ați folosit mijloacele de transport în comun (autobuz, tren) sau ați mers în locuri publice (spital, birou, grădiniță, loc de joacă sau școală).
  • Legumele, salatele și fructele trebuie întotdeauna spălate cu apă de calitate. 
  • Uscați salatele, fructele și legumele după ce le spălați. Dacă rămân ude, pot favoriza apariția microorganismelor. 
  • Dezghețați și curățați frigiderele de cel puțin 2 ori pe an. 
  • Ouăle nu trebuie spălate pentru că acest lucru afectează stratul protector invizibil de pe coaja oului, iar germenii au astfel mai multe șanse să ajungă în interior. Termenul de valabilitate poate fi redus în acest caz
  • Când intrați în contact cu carnea crudă sau cu ouăle (cojile de ou), folosiți dezinfectant pentru mâini (curățați pentru 1-2 minute palmele și degetele, dar și unghiile).

Vezi: http://exploredoc.com/doc/9250326/%C3%B6ffnen---b.brown

Puneți dezinfectantul în palmele uscate. După acest lucru, curățați mâinile până la încheieturi. Citiți pe etichetă indicațiile de timp pentru produsul pe care îl utilizați.

Urmați fiecare dintre pașii din stânga de câte 5 ori. După încheierea celui de-al șaselea pas, se reia procesul de la primul pas, respectând indicațiile de timp. Dacă este nevoie, folosiți din nou dezinfectantul. Asigurați-vă că mâinile rămân umezite în tot acest timp.

Femeile însărcinate nu trebuie să consume alimente crude de origine animală!

Despre încălzire

  • Femeile însărcinate nu trebuie să consume produse din lapte crud, precum laptele direct de la fermă sau anumite tipuri de brânză făcute din acesta – riscă infectarea cu listerioză. Produsele din lapte pasteurizat sunt sigure; dar în timpul sarcinii, brânza moale – chiar și cea din lapte pasteurizat – nu ar trebui consumată pentru mai multă siguranță.
  • Laptele crud poate fi consumat doar dacă este fiert înainte. Laptele pasteurizat este fiert mai ușor (este încălzit la 72-75°C pentru 15-30 de secunde la presiune ridicată și apoi este imediat răcit; în cazul pasteurizării ridicate, laptele este încălzit la 85 până la 134°C. Acest lapte este lipsit de germeni în totalitate și rămâne astfel o perioadă îndelungată).
  • Femeile însărcinate nu trebuie să consume cârnați care conțin carne crudă (șuncă, salam, mezeluri pentru ceai etc)
  • În același fel, în perioada sarcinii trebuie evitate și peștele crud sau alte animale crude (sushi sau peștele afumat), dar și ouăle insuficient preparate sau produsele care conțin ouă crude.
  • Peștele, carnea, ouăle și alte produse care le conțin sunt sigure după ce au fost preparate adecvat, inclusiv în interior (la o temperatură de bază de 70°C pentru cel puțin 2 minute – pentru mai multă siguranță, 80°C); în cazul riscului de infectare cu salmonella, un grad ridicat de siguranță apare numai după ce carnea a fost încălzită la peste 70°C pentru cel puțin 10 minute. Carnea, din roșie, trebuie să devină gri sau maro în interior sau, în cazul cărnii de pui, să se întărească pentru a fi bine gătită în interior. 
  • Carnea cu os (carnea de pui) este bine gătită când nu mai este roșiatică și este vizibil cu ochiul liber că este gata.
  • Cea mai sigură metodă este de a măsura temperatura de bază cu un termometru.
  • Carnea friptă ar trebui consumată la scurtă vreme după ce a fost preparată. Bucățile rămase pot fi depozitate pentru 1-2 zile în frigider după ce s-au răcit. 
  • Reîncălzirea cărnii ar trebui să se facă într-un interval suficient de lung și aproape de temperatura de bază necesară distrugerii infecțiilor înainte de a fi consumată.
  • Peștele proaspăt trebuie gătit până devine opac și poate fi ușor împărțit cu furculița în straturi.
  • Midiile și stridiile nu trebuie consumate în sarcină din motive de siguranță. Chiar și după naștere, consumul lor ar trebui să fie luat în calcul cu precauție – ele trebuie gătite în porții mici pentru cel puțin 10 minute. Midiile și stridiile care rămân închise după ce au fost preparate nu trebuie deschise și consumate. 
  • În sarcină, ouăle trebuie consumate doar bine fierte (trebuie preparate adecvat pentru cel puțin 5 minute). Ouăle prăjite și omletele trebuie să fie bine făcute.
  • Produsele care conțin ouă crude sau insuficient gătite (budinci, creme, tiramisu și chiar maioneza de casă) trebuie evitate.
  • De asemenea, trebuie evitate sandwich-urile, produsele cu cremă care se găsesc în frigiderele din bufeturi sau cantine. 
  • La fel de indicat pentru a fi evitate sunt anumite aperitive, precum gustările cu cremă de brânză sau plăcintele, animalele marine – matjes (hering), creveți.
  • Un grad mare de reticență trebuie practicat pentru orice tip de carne sau pește care se găsește pe rafturile cantinelor – ele trebuie să fie suficient încălzite în prealabil (și menținute calde – vezi mai sus) sau răcite la sub 10°C pentru felurile servite reci (și menținute reci – vezi mai sus). De asemenea trebuie consumate în 1-2 ore de la preparare. 
  •  
  • Încălzirea unor asemenea alimente la microunde nu este indicată, carnea nefiind încălzită uniform în interior (rămân zone reci), iar astfel, agenții patogeni supraviețuiesc. Pentru a încălzi totuși la microunde, trebuie setat un timp de încălzire mai îndelungat decât în mod normal. Este necesar să se ajungă la o temperatură de cel puțin 70°C în interior. 
  • Nici biberoanele cu lapte sau ceai al bebelușilor nu trebuie încălzite la microunde pentru că temperatura insuficientă nu ucide germenii.
  • Ceaiul de plante pentru femeile însărcinate, bebeluși sau copii se prepară cu apă fiartă, clocotindă. Infuzia trebuie să dureze 10 minute.
  • Produsele semi-preparate trebuie preparate cu puțin timp înainte de a fi consumate. În general, formula de lapte praf pentru bebeluși (formula de lapte sau terci) trebuie preparată cu apă încălzită la 70°C și imediat răcit până la temperatura la care poate fi consumat – preferabil imediat după răcire, iar dacă nu, la cel mult 1-2 ore după preparare.
  • Mâncarea încălzită nu trebuie ținută la mai puțin de 60°C pentru o lungă perioadă. Sunt necesare cel puțin 65°C pentru a rămâne caldă, în caz contrar, germenii multiplicându-se rapid. Mâncarea ținută timp îndelungat la temperatura camerei permite propagarea germenilor și este o cauză comună a diareei și chiar a intoxicației alimentare.
  • Mâncarea caldă trebuie consumată la cel mult 2 ore de la ultima încălzire.
  • Alimentele semi-preparate care după ce au fost gătite urmează a fi depozitate, trebuie răcite repede de la 60°C la 10°C pentru că cei mai mulți germeni apar între aceste intervale de temperatură.
  • Pentru cantitățile mai mari de mâncare, dacă urmează să fie depozitate la rece, cel mai bine este să fie împărțite în porții mai mici pentru a se răci mai repede.

Despre răcire

  • Răcirea insuficientă este una dintre principalele cauze ale infecțiilor transmise prin intermediul alimentelor
  • Multe dintre alimentele procesate și mai ales cele perisabile (aproape toate tipurile de pește, carne, lactatele) ar trebui puse în frigider cât mai repede posibil.

Setările frigiderului

  • Frigiderul trebuie setat la o temperatură de sub 7-8°C; dacă este posibil, alimentele perisabile trebuie depozitate la cel mult 4-6°C, iar ideal la 0-2°C.

Frigiderele moderne au mai multe trepte de temperatură. 

După cum urmează, în compartimentele principale pot fi stocate corespunzător:

  • Brânza și ouăle trebuie să stea în compartimentul de sus (5-8°C) – acest compartiment este potrivit și pentru prăjituri sau alte feluri de mâncare
  • Laptele și produsele lactate trebuie depozitate în compartimentul din mijloc (4°C)
  • Fructele, legumele, salatele stau cel mai bine în spațiul special rezervat lor din partea de jos a frigiderului (8-10°C)
  • Carnea, cârnații, peștele și alte animale marine trebuie ținute în partea cea mai rece a frigiderului,  (0-2°C) – spațiul de deasupra zonei rezervate legumelor și fructelor

Unele frigidere au un sertar separat care menține o temperatură de 0°C.

Temperatura peretelui din spate al frigiderului este semnificativ mai mică (se poate forma gheața).

În ușa frigiderului, în partea de sus, temperatura poate fi mai mare (10-12°C) și, de aceea, trebuie să acordați o atenție sporită:

Alimente care pot fi depozitate pe ușa frigiderului:

  • Untul și alte tipuri de brânză mai puțin perisabile în partea de sus
  • Sosuri (fabricate industrial la temperaturi ridicate) și gemuri sau dulceață la jumătate
  • În partea de jos – băuturi (este preferabil ca laptele și iaurtul să nu fie ținute în ușă, ci în compartimentul de la jumătate, la aproximativ 4°C); sticla desfăcută de lapte (dacă laptele este proaspăt și cu termen mare de valabilitate) poate sta în partea de jos a ușii frigiderului, dar trebuie consumat în 1-2 zile.
  • Congelatorul ar trebui setat între -18°C și -20°C.
  • Depozitați produse care conțin carne și pește în frigider la 2-4°C pentru cel mult 2-3 zile. 
  • Peștele și carnea crudă ar trebui depozitate la 1-0°C pentru o perioadă scurtă (în compartimentul extra dacă este posibil sau deasupra compartimentului pentru fructe și legume). Dacă este posibil, carnea tocată trebuie procesată în ziua în care a fost cumpărată și gătită bine.
  • Pentru alimentele perisabile, aveți grijă ca lanțul de răcire (cutie de răcire, pungă de răcire cu pachete de gheață) este disponibil și că transportați cât mai repede alimentele de la magazin către frigiderul de acasă.
  • Felurile de mâncare reci și deserturile sau sucurile și smoothie-urile trebuie să fie suficient de reci, dar trebuie privite cu precauție; ele trebuie consumate sau înlocuite în 1-2 ore.
  • Fiți precauți și în legătură cu înghețata care nu este foarte rece (mai ales înghețata moale)
  • Ouăle trebuie întotdeauna să fie depozitate în frigider.

Dezghețarea alimentelor congelate

  • Mai ales în cazul cărnii de pui, dar și în cea a animalelor sălbatice, apa în care este dezghețată carnea poate conține salmonella
  • Dacă este posibil, carnea trebuie spălată cu grijă pentru a împiedica germenii să se răspândească în bucătărie.

 

Prof. Dr. Werner Seebauer este Decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul departamentului de Medicină Preventivă din cadrul NESA (The New European Surgical Academy). Din anul 2000, prof. dr. Werner Seebauer a lucrat doar în medicină preventivă, după zece ani petrecuți la Spitalul Universitar din Frankfurt. De asemenea, este implicat în formarea profesioniștilor din domeniul medical în ceea ce privește prevenția și nutriția


inapoi