De două ori mai bun, nu de două ori mai mult
Factorii de risc din timpul sarcinii și din perioada alăptării în funcție de alimentație
* acești factori sunt deja factori de risc inerenți; din punct de vedere al alimentației, persoanele afectate necesită mai mulți nutrienți. În caz contrar, pot crește riscurile la care sunt supuse mamele, dar și bebelușii în timpul sarcinii și mai târziu.
În acest punct, toate subiectele sunt dezbătute din perspectiva nutriției. Subiecte referitoare la riscurile infecțiilor vor fi dezbătute mai târziu. Urmările toxice ale fumatului, consumului de alcool și droguri nu vor fi tratate suplimentar. Nocivitatea lor este bine cunoscută și în afara oricărei îndoieli.
La un anumit moment în newsletter vor fi date câteva informații de fond, care nu sunt esențiale pentru o nutriție corespunzătoare. Informațiile sunt oferite totuși pentru o viziune mai coerentă asupra studiului.
Recomandările generale referitoare la nutriție, suplimente alimentare sau evitarea factorilor poluanți se aplică încă din perioada planificării sarcinii, dar devin și mai importante la începutul acesteia. În completarea recomandărilor în ceea ce privește obiceiurile de nutriție prezentate aici, celorlalți factori ai unei vieți sănătoase (activitate fizică, somn suficient, reducerea stresului etc.) trebuie să li se acorde atenție sporită.
Pentru o cantitate suficientă de nutrienți, care sunt sub limita recomandată sau chiar deficienți, este recomandată luarea unor suplimente. Acestea sunt, de obicei, acid folic, iod sau, la sugestia medicului, fier. Sunt de folos și chiar necesare de cele mai multe ori pentru a reduce riscurile de malformație pentru bebeluș sau de complicații ale sarcinii.
De asemenea, datele arată că un consum suplimentar de acizi grași omega-3 (DHA și EPA) și de Vitamina D aduce beneficii. Nevoia de admisie de Vitamina D este dată de anotimp și de contactul soarelui cu pielea; acizii grași omega-3 trebuie administrați suplimentar în funcție de dietă.
Recomandările se referă, de obicei, la sarcinile „normale”. În cazul femeilor cu condiții de sănătate pre-existente și supra sau subponderale, fumătoare, alcoolice sau care au alte probleme, acestea trebuie discutate separat cu un ginecolog.
Mai multe informații despre stabilirea unei nutriții corecte în primii ani și despre „programarea metabolică” la fetuși și bebeluși
Datele epidemiologice ale unor studii complexe aduc dovezi clare asupra faptului că riscul la copii, dar și la adulți, de a dezvolta afecțiuni cronice este influențat nu numai de dispoziția genetică, ci și de factori ai stilului de viață, precum nutriția.
În studiul factorilor de timp și al cronologiei variabilelor se arată faptul că efecte timpurii asupra sănătății sunt deja caracteristice în fazele esențiale, timpurii de dezvoltare ale fetusului și ale copilului. Acest lucru se întâmplă prin intermediul hormonilor și a proceselor metabolice definite ca „Programare Metabolică”.
Studiile despre acest fenomen admit efecte pe durata întregii vieți asupra sănătății, inclusiv riscul de a dezvolta diverse afecțiuni cronice și, de asemenea, efecte asupra funcționării neurologice sau chiar tulburări de comportament. Aceste lucruri au un impact major asupra stării generale de bine și asupra oportunităților de dezvoltare echilibrată. Spre exemplu, supra-alimentarea mamelor în timpul sarcinii poate afecta bebelușul și mărește riscul predispoziției la sindromul metabolic (prediabet).
În jur de 20 de milioane de germani suferă de sindromul metabolic, iar numărul a crescut constant în ultimii ani. Factori ulteriori ai stilului de viață joacă, de asemenea, un rol important, în dezvoltare, dar programarea metabolică timpurie poate avea o progresie nefavorabilă și poate face dificilă vindecarea problemelor de sănătate. Chiar și în perioada alăptării, programarea metabolică a copilului continuă.
Supraponderabilitatea mamei – un risc pentru ea și pentru făt
Greutatea excesivă sau obezitatea înaintea sarcinii, dar și luarea excesivă în greutate în timpul sarcinii, cresc riscul ca atât mama, cât și copilul să aibă probleme de greutate în anii următori*. Din această cauză, kilogramele în plus ar trebui reduse sau eliminate înainte de sarcină. Greutatea femeii înainte și la începutul sarcinii are, probabil, o influență mai mare asupra riscului de supraponderabilitate și asupra altor aspecte ale sănătății copilului.
*mamele cu un risc ridicat au mai mari șanse să dezvolte diabet gestațional, tensiune arterială crescută, pre-eclampsie sau chiar o creștere excesivă a fetusului, ceea ce ar duce la complicații ale nașterii.
Prin contrast, dacă mama este subponderală înainte de sarcină, acest lucru poate crește șansele de a pierde sarcina (avort), de a exista o naștere prematură sau de a naște un bebeluș cu o greutate extrem de mică.
Avortul și nașterile premature sunt, de asemenea, mai obișnuite și în cazul diabetului gestațional. Un debut timpuriu al diabetului sarcinii poate duce, nedetectat și netratat, la moarte infantilă sau, spre exemplu, la malformații ale inimii.
Dietele care favorizează pierderea extremă a greutății nu sunt indicate în timpul sarcinii. Cu toate acestea, o femeie care are probleme cu greutatea, ar trebui să aibă grijă să nu acumuleze prea multe kilograme.
Cea mai indicată este scăderea în greutate înainte de sarcină. Pentru femeile cu obezitate, o reducere cu doar 5-10% a greutății inițiale înainte de sarcină poate avea un efect pozitiv semnificativ asupra sănătății și poate reduce anumite riscuri. (Dietă și stil de viață în timpul sarcinii. Thieme reprint 2018 – JournalGerman language)
Pentru o femeie însărcinată care începe de la o greutate normală, o creștere în greutate normală este între 11-16 kg. Femeile subponderale pot dobândi puțin mai multe kilograme, dar cele supraponderale ar trebui să acumuleze cu mult mai puține kilograme în plus (vezi tabelul 1). Riscul de creștere în greutate pentru femei și copii crește cu o luare în greutate mai mare și, mai ales, dacă femeile sunt deja supraponderale înainte de sarcină.
Tabel 1 Raport IOM 2009
Indicele masei corporale în timpul sarcinii (kg/m2) | Câștig mediu în greutate (kg) | Rata de câștig în greutate într-al doilea și al treilea trimestru/săptămână |
<18,5 subponderală | 12,7 - 18,4 kg | 0,45 kg |
18,5-24,9 greutate normală | 11,34 - 15,88 kg | 0,45 kg |
25,0-29,9 supraponderală | 6,8 - 11,34 kg | 0,27 kg |
>30 obeză | 5- 9,1 kg | 0,23 kg |
Institute of Medicine. Weight gain during pregnancy: reexamining the guidelines. Washington, D.C.: National Academy Press, 2009
Necesarul de nutrienți și de energie crește în timpul sarcinii, dar nu atât de mult încât viitoarea mamă să mănânce cât pentru două persoane. Cel mai bun sfat este de a nu mânca de două ori mai mult, ci de două ori mai sănătos. Nevoia pentru anumite substanțe nutritive crește mai mult decât nevoia de energie.
Doar în ultimele luni de sarcină necesarul de energie este cu aproximativ 10% mai mare decât înaintea sarcinii.
Multe femei, totuși, au activitate fizică redusă în ultimele luni de sarcină, ceea ce face să nu fie nevoie de o creștere a resurselor de energie.
Optimizarea nutrițională dă cele mai bune rezultate dacă este realizată cu o perioadă mai mare înainte de sarcină. Recomandările alimentare pentru perioada sarcinii și pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului în timpul sarcinii și al alăptării nu sunt cu mult diferite de recomandările făcute în Cercul de Nutriție și Piramida Alimentară (Newsletter 8-9). Există doar câteva excepții care privesc prevenirea potențialului risc de a contacta infecții din diverse alimente sau de a evita creșterea nivelului de poluare, care are un impact negativ mai mult asupra copiilor decât asupra adulților. (vezi mai jos „ce trebuie să evitați”)
„Studiile observaționale arată un risc mai mic de diabet gestațional la persoanele care au o dietă bazată pe legume, fructe, cereale integrale, nuci, leguminoase și pește; o dietă bogată în grăsimi, carne roșie și ouă este asociată cu un risc mai mare de diabet gestațional” (Societatea Germană de Nutriție DGE 2018).
Cea mai mare parte a dietei ar trebui să consiste din legume (aproximativ 20%) și cereale integrale (aproximativ 25%). Cantități aproape la fel de mari ar trebui să provină din leguminoase și fructe (aproximativ 15%).
Se pot varia, de asemenea, cantitățile dintre grupe. Din diverse motive, se pare că reprezintă un mare avantaj dacă 75% din dietă constă în hrană de înaltă calitate de origine vegană și doar 25% constă în hrană de origine animală.
Citește mai jos mai multe despre evitarea factorilor poluanți, reducerea și eliminarea alimentelor nocive
În acest punct, sunt evidențiate alimentele pe care femeile însărcinate și cele care alăptează ar trebui să le evite cât mai mult posibil pentru că măresc riscul de apariție a infecțiilor și a potențialelor pericole pentru bebeluș. În general, orice persoană poate fi afectată pe termen lung de substanțele poluante, dar unele substanțe de acest fel nu sunt atât de eficiente (nu au o toxicitate acută relevantă).
În cazul copiilor nenăscuți încă sau al bebelușilor, mulți factori poluanți sunt mult mai periculoși și mai toxici. Din moment ce toxinele acționează, de obicei, asupra copilului prin placentă și prin laptele pe care îl primește de la mamă, fetușii și bebelușii au o reacție mult mai accentuată în raport cu doza de substanță toxică primită. Efectele sunt mult mai puternice din cauza masei corporale mici pe care aceștia o au.
Mercurul (mai ales din crustacee și pești mari prădători) – se estimează că fetusul și bebelușii sunt de 5-10 ori mai sensibili decât adulții și că are o neurotoxicitate mai mare și mai rapidă, putând cauza tulburări de dezvoltare și comportamentale precum cele de vorbire, de memorie sau deficit de atenție.
Problemele motorii și cele cognitive cauzate de metalele grele sunt extrem de vizibile. În cazul mamelor care suferă de intoxicație cu mercur, primele anormalități în cazul copiilor sunt învățarea târzie a vorbitului și al mersului, iar mai târziu, între 4 și 7 ani, probleme auditive (deficiențe de auz) și un tonus muscular crescut la picioare.
Sunt cunoscute și efectele negative pe care orezul care conține cadmiu și arsenic le generează (în special în zona Asiei). Ambele metale au efecte neurotoxice.
Referitor la tipurile contaminate de orez, unii toxicologi estimează faptul că cea mai mare doză tolerabilă de arsenic de către copii este atinsă cu doar 20 de grame de vafe de orez pe săptămână.
Ca alternativă, puteți folosi vafe de porumb pentru a le da copiilor. Nu s-a înregistrat poluare cu arsenic în cazul porumbului și al altor cereale.
În cazul adulților, este recomandată prepararea orezului după metoda indiană. Se fierbe orezul într-o cantitate de apă de 6 ori mai mare decât cea de orez, iar apoi se varsă apa la final. Chimiștii au descoperit că așa se poate scădea cu până la 35-45% cantitatea de arsenic.
Pe lângă orez, animalele marine și algele conțin, de obicei, arsenic.
Măsurătorile arată că orezul expandat (vafele de orez) conțin de 10-30 de ori mai mult arsenic decât este permis în apa potabilă.
La bebeluși, în raport cu greutatea corporală, cantitatea de arsenic pe care o iau din alimentele care conțin orez este de 2-3 ori mai mare decât în cazul adulților, așa că trebuie avută o grijă mai mare.
Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară a calculat în 2014 faptul că bebelușii hrăniți cu formulă pe bază de orez pentru sugari pot ingera 1,96 micrograme de arsenic inorganic/kg al greutății corpului/zi.
Institutul Federal German de Evaluare a Riscului a declarat în 2015 faptul că doza zilnică tolerabilă de arsenic nu poate fi definită precis și sugerează precauția în cazul bebelușilor și al copiilor. Cu toate acestea, datorită cercetărilor toxicologice cunoscute, orezul din zonele umede ar trebui considerat mai periculos și evitat în timpul sarcinii sau pentru prepararea hranei copiilor (orezul din zonele uscate este mai indicat).
Oficiul de Stat Bavarez pentru Sănătate și Siguranță Alimentară a calculat, după ce a analizat diverse diete pe bază de orez în 2010-2011 (vafele de orez au cel mai mare impact negativ), că pentru un copil (1-3 ani) care consumă constant până la 11 mini vafe cu orez (2g fiecare) – 22 de grame pe lună – nu există un risc semnificativ în privința sănătății. Dacă un copil consumă ocazional cantități mai mari de vafe este recomandat să se mărească intervalul până data viitoare când va mânca din nou. Este, de asemenea, recomandat să se schimbe mai des tipul de cereale pe care cei mici îl consumă
Sfatul meu este ca orezul să fie eliminat din alimentația bebelușilor și a copiilor dacă nu știți care este zona de proveniență și ce doză de arsenic conține.
Notă: deși, în mod normal, orezul integral este mai sănătos, acesta poate conține valori mai mari de arsenic decât orezul alb atunci când este expus prin apa de la irigații.
În continuare, anumite informații de context vor fi omise pentru o prezentare mai clară. Voi enumera o serie de alimente care trebuie evitate sau, cel puțin, reduse.
Pericolele la care expun alcoolul, tutunul și drogurile trebuie luate în serios – în niciun caz nu trebuie subestimate.
Consumul unor astfel de alimente sau substanțe periculoase în timpul sarcinii, chiar și în perioada de dinainte, poate duce, spre exemplu, la avort, naștere prematură, malformații, deteriorare a celulelor nervoase și la dizabilități permanente. Astfel de urmări pot cauza și retard mental ireversibil copiilor.
Nu există o fereastră de timp în funcție de care oprirea acestor posibili factori poluatori înainte de sarcină și în perioada acesteia să nu mai prezinte niciun risc. Din această cauză, alcoolul, fumatul și alte droguri ar trebui în totalitate evitate.
Mici cantități de alcool sunt considerate de către unele surse ca fiind nedăunătoare, dar acest lucru nu oferă nicio certitudine. Chiar dacă „cantitatea creează otrava”, este important să se menționeze faptul că diverse cauze de poluare a mediului sau toxine se pot acumula și împreună să genereze efecte negative, iar uneori chiar să le potențeze. Aceste efecte negative trebuie să fie evidențiate, de aceea nici măcar dozele mici nu sunt sigure.
Renunțarea la fumat ar trebui făcută de către întreaga familie cu mult timp înainte de planificarea sarcinii și să fie menținută (pentru acest lucru se poate apela și la programe de ajutor ale instituțiilor de sănătate). Pentru bebeluși, copii și adolescenți fumul (fumatul pasiv) este mult mai dăunător decât pentru adulți.
Chiar e-țigaretele sunt o sursă de risc și ar trebui evitate.
Pentru fetus și bebelușii aproape de naștere, unele medicamente pot avea efecte diferite decât au pentru adulți și pot uneori provoca probleme serioase.
Pentru majoritatea medicamentelor, totuși, nu există studii adecvate care să pună în legătură efectele asupra femeilor însărcinate sau al celor care alăptează pentru că testele în astfel de perioade nu sunt etice și sunt interzise. În acest context, un medic trebuie să fie foarte atent și să nu sugereze unele medicamente din motive de siguranță.
Femeile care își planifică sarcina, cele însărcinate și cele care alăptează ar trebui întotdeauna să caute îndrumare medicală dacă au nevoie de medicație, iar, la rândul său, medicul trebuie să pună atent în balanță raportul risc-beneficiu în cazul în care nu există nicio alternativă perfect sigură.
La universitatea medicală Charite Berlin puteți găsi informații despre anumite medicamente (dacă sunt sigure, nesigure sau contraindicate) pentru perioada de sarcină și alăptare pe site-ul www.embryotox.de (limba germană)
În același timp, femeile însărcinate ar trebui să reducă sau să evite consumul de:
Femeile însărcinate ar trebui să consume băuturi care conțin cofeină numai în cantități moderate.
Băuturile energizante ar trebui și ele, de asemenea, evitate din cauza conținutului mare de zahăr și din cauza reacțiilor imprevizibile care pot apărea la alte ingrediente (taurină, guarana, înlocuitori de zahăr sau îndulcitori și alte substanțe)
Femeile însărcinate se pot bucura fără niciun pericol de 3 căni mici (125 ml) de cafea neîndulcită pe zi. Cu toate acestea, pentru că fetusul este foarte sensibil, iar cofeina trece prin placentă, este indicat ca mama să consume doar o cană de cafea (125 ml) pe zi dacă nu este decofeinizată.
Conform Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară, o doză de cofeină de 200mg/zi nu reprezintă niciun pericol pentru femeile însărcinate sănătoase.
Meta-analizele studiilor (studii de control de caz) arată faptul că o cantitate de 300 de mg/zi de cofeină crește semnificativ riscul de avort, mai ales în primele luni ale sarcinii.
Orientativ, se poate considera*:
În urma unor diete vegetariene sau vegane, potențialele deficiențe sunt cele de:
Nevoia pentru anumiți micronutrienți crește exponențial în perioada sarcinii și a alăptării, dar cea mai mare parte a necesarului de vitamine și minerale poate fi realizat printr-o selecție echilibrată a alimentelor cu o densitate mare de nutrienți, fără ca dieta să aibă o valoare calorică mare. Consumul echilibrat de fructe și legume (inclusiv salate), cereale integrale, leguminoase, varză și semințe oferă o balanță bună de nutrienți.
Poate fi complicat să se consume doza necesară pentru anumiți nutrienți, de aceea, pentru un grad ridicat de siguranță, luarea unor suplimente este recomandată. Aici includem acidul folic, iodul și fierul, dacă este necesar. Alte suplimente pot fi stabilite în funcție de dietă sau de factori precum o anumită afecțiune sau anotimp.
Prof. Dr. Werner Seebauer este Decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul departamentului de Medicină Preventivă din cadrul NESA (The New European Surgical Academy). Din anul 2000, prof. dr. Werner Seebauer a lucrat doar în medicină preventivă, după zece ani petrecuți la Spitalul Universitar din Frankfurt. De asemenea, este implicat în formarea profesioniștilor din domeniul medical în ceea ce privește prevenția și nutriția