Informații noi și răspunsuri actualizate la întrebările comune despre virusul COVID-19 - Partea III

MediNews

14.08.2020
54 vizualizari
Printeaza

Informații noi și răspunsuri actualizate la întrebările comune despre virusul COVID-19 - Partea III

MediNews

1. Alte surse potențiale de infecție

Aerul conditionat

Întrucât aerosolii joacă un rol în transmisia COVID 19, pe lângă picăturile care conțin viruși, este de înțeles faptul că răspândirea este favorizată de sistemele de ventilație și de climatizare. De aceea, în sistemele de ventilație și climatizare centrală, întreținerea și controlul regulat sunt foarte importante, de exemplu pentru a evita fluxurile false de aer extras.

Fluxul de aer trebuie separat constant, astfel încât aerul extras într-o cameră să nu poată ajunge în alte zone ale unei clădiri.

În plus, utilizarea filtrelor de separare de înaltă performanță (filtre HEPA ca în spitale sau laboratoare) este importantă, întrucât poate reține atât coronavirusurile, cât și picăturile eliberate.

De asemenea, este recomandat să înlocuiți în mod regulat aerul din cameră cu aer proaspăt prin intermediul deschiderii geamurilor, deoarece acest lucru poate reduce și mai mult aerosolii.

 

Este posibil să fii infectat cu coronavirusuri prin alimente sau obiecte?


În prezent nu există dovezi de infecții alimentare și, în mod similar, infecția prin obiecte pare puțin probabilă (nu există dovezi fiabile). Cu toate acestea, transmisiile datorate infecțiilor cu frotiu pe suprafețe care au fost contaminate recent cu viruși sunt posibile și nu pot fi excluse.

Cât de repede sunt inactivate virusurile COVID-19 pe diferite suprafețe nu este încă investigat suficient (comparați punctul 4).

Prin urmare, atunci când este în contact cu suprafețe care ar putea intra în contact cu alte persoane din afara mediului familial apropiat, trebuie efectuată spălarea pe mâini și, dacă este necesar, dezinfectarea în anumite locuri (transportul public, mediul profesional).

 Poate fi transferat COVID-19 la cantinele și la alte facilități de catering comunitare prin veselă și tacâmuri?

 

O infecție cu frotiu de către astfel de obiecte contaminate este posibilă dacă anterior s-a tușit sau strănutat deasupra, sau dacă cineva a atins aceste obiecte cu viruși pe mâini, iar apoi mâncarea a fost luată cu mâna. Nu este investigat suficient dacă încărcarea virală este suficientă pentru a-i infecta pe alții.

 

În principiu, regulile stricte de igienă ar trebui să fie întotdeauna respectate în unitățile de catering, deoarece pot apărea numeroase infecții (inclusiv infecții bacteriene).

 

Dacă igiena este respectă cu strictețe, o infecție cu COVID-19 prin alimente sau obiecte din restaurante este destul de puțin probabilă.

 

Virusul este inactivat prin spălarea cu mâna sau în mașina de spălat vase?


Coronavirusurile sunt sensibile la substanțele cu eliberare de grăsimi, cum ar fi alcooli și agenți tensioactivi, care sunt conținute de săpunuri și detergenți pentru spălarea vaselor. În plus, acești viruși sunt inactivați în mașina de spălat vase la 60 ° C sau la temperaturi mai mari în timpul spălării și uscării.

Spălarea cu săpun trebuie să se facă temeinic și suficient de mult timp. Acest lucru este valabil în mașinile de spălat vase. În chiuvetă, tacâmurile și vasele ar trebui să fie înmuiate în apă caldă cu săpun (45 ° C) și apoi clătite bine.

Trebuie utilizat mai mult detergent pentru apa rece.

Uscarea ulterioară contribuie, de asemenea, la inactivare. Nu există încă suficiente date de anchetă cu privire la aceste măsuri, dar inactivarea este plauzibilă.

Pentru coronavirusul SARS aferent, un studiu de laborator a arătat că tratamentul cu un detergent disponibil comercial timp de 5 minute la temperatura camerei a dus la inactivarea completă a virusului (https://academic.oup.com/cid/article/41/7/e67/310340 ).

 

Se pot transmite coronavirusuri prin atingerea suprafețelor, cum ar fi bani în numerar, carduri, butoane, smartphone-uri, mânere de căruțe de cumpărături, ambalaje sau saci?


Nu sunt cunoscute rutele de transmisie. Așa cum am menționat mai sus, teoretic pot exista infecții de frotiu prin astfel de obiecte și alte obiecte, dacă după atingerea virusurilor sunt transmise prin mâini către mucoasele din nas, gură și spațiul gâtului sau al ochilor. Pentru a vă proteja de transmiterea virusului prin suprafețe contaminate, este important să respectați regulile generale de igienă a vieții de zi cu zi, cum ar fi spălarea regulată a mâinilor și neatingerea feței.

Se pot transmite coronavirusuri prin produse coapte sau fructe și legume proaspete și alimente similare?

Practic, coronavirusurile pot ajunge pe produse coapte, fructe sau legume, prin strănut direct sau tuse de la o persoană infectată. Cu toate acestea, nu se pot reproduce în sau pe alimente; au nevoie de un animal viu sau de o gazdă umană. O infecție cu frotiu a unei alte persoane apare posibilă numai dacă virusul este transmis prin mâini sau alimente la membranele mucoase ale nasului, ochilor sau ale gurii și gâtului la scurt timp după contaminare.

Din nou, se aplică recomandările privind regulile generale de igienă a vieții de zi cu zi, cum ar fi spălarea regulată a mâinilor și menținerea mâinilor în afara feței.

În cazul produselor coapte, precum și a fructelor și legumelor din magazine, regulile generale de igienă trebuie de asemenea respectate cu strictețe, indiferent de problema COVID-19; diverse infecții pot apărea, în general, dacă nu se realizează acest lucru.


Vânzătorii ar trebui să poarte întotdeauna o mască și să schimbe mănușile de unică folosință de la client la client (în special din cauza banilor în numerar - mai bine este să folosiți carduri de plată, pe care doar clientul le atinge).

 

Ar trebui respectată cu strictețe spălarea minuțioasă a alimentelor, cum ar fi fructe și legume și spălarea frecventă a mâinilor în timpul procesării.

 

Coronavirusurile pot fi transmise prin lapte de la vacile hrănite cu alimente potențial contaminate?

Un transfer de COVID-19 prin lapte, ca și în cazul altor alimente, este puțin probabil, conform stării actuale. Institutul Federal de Evaluare a Riscului nu are informații despre nicio infecție cu COVID-19 pe această cale de transmitere.

 

Friedrich-Loeffler-Institute și Robert Koch-Institute nu au nicio informație din China sau din alte țări afectate de COVID-19, care sugerează un rol special în hrana pentru animale de casă și fermă. Până în prezent, nu există dovezi că furajele sunt un vehicul pentru coronavirusuri.

Coronavirusurile pot fi transmise prin carne și produse din carne?
Contaminarea cărnii sau a produselor din carne cu coronavirus ar putea avea loc, teoretic, în timpul sacrificării sau în timpul tăierii și procesării cărnii. Cu toate acestea, Institutul Federal de Evaluare a Riscului nu este încă informat de nicio infecție cu COVID-19 legată de consumul de produse din carne sau de contact cu produse din carne contaminate.

Conform datelor actuale, animalele de fermă utilizate pentru producția de carne nu sunt infectate cu COVID-19 și, prin urmare, nu pot transmite virusul oamenilor pe această cale.

Practic, coronavirusurile pot fi transmise de la o persoană infectată la cârnați și carne. Tot aici, regulile de igienă menționate deja se aplică strict. Lanțurile de infecție din abatoare nu sunt probabil realizate prin contaminarea cărnii, ci de la persoană la persoană, în special prin tractul respirator. Cu toate acestea, aici se poate concepe și infecții prin carne contaminată anterior.

Pentru a vă proteja de transmiterea virusului, este întotdeauna important să respectați regulile generale de igienă din viața de zi cu zi, cum ar fi spălarea regulată a mâinilor și ținerea mâinilor departe de față chiar și atunci când pregătiți mâncarea.

În plus, carnea ar trebui, în general, să fie încălzită suficient și uniform înainte de consum, până când sucul de carne este limpede și carnea a adoptat o culoare albicioasă (păsări de curte), gri-roz (porc) sau gri-maro ( vită). Informații suplimentare despre igiena în manipularea alimentelor au fost furnizate în scrisorile anterioare de predare.

La întrebările obișnuite ale oamenilor despre COVID-19 se pot răspunde din capitolele 1-14 mai sus. Răspunsurile la următoarele întrebări sau subiecte sunt, de asemenea, derivate din punctele discutate mai sus.

 

Puține lucruri sunt subliniate din nou, urmează răspunsuri concise la întrebări comune.

 

Preocupările oamenilor:

15. Nevoia de a merge înapoi la muncă

16. Care sunt riscurile în ceea ce privește activitățile precum: munca, călătoriile și spațiul de birou; sunt colegii pentru mine un pericol?

17. Al doilea val Corona (a se vedea punctul 9)

18. Care este riscul pentru copii în școli?

19. Ce se întâmplă dacă am nevoie de îngrijiri medicale acum? Este sigur să merg la spital?

20. Sunt sigure vacanțele pe litoral?dar cazarea la hoteluri?

21. Care sunt riscurile dacă iei masa în restaurant?

22. Care sunt riscurile în centrele comerciale?

23. Dacă sunt proprietar de afaceri, cum să asigur sănătatea clienților mei?

24. Cum pot ajuta oamenii bătrâni și singuri?

25. Sunt sigure întâlnirile cu familia și evenimentele în familie?

26. Ieșitul în oraș. Pot coronavirusurile să provoace infecții respiratorii prin veselă în restaurante sau în cantine?

27. Ce se întâmplă dacă mă întâlnesc cu un nou partener? De unde să știu că nu este bolnav?

28. Dacă mă întâlnesc cu cineva care s-a recuperat după Corona, este un risc?

 

2. Înapoi la muncă

În cazul în care sunt posibile plecări la locul de muncă în conformitate cu măsurile de protecție și regulile de conduită, vor determina guvernele de stat și autoritățile medicale. Este important să respectați regulile de conduită recomandate (a se vedea punctul 13 și în special subpunctul „Mediu legat de muncă”)

3. Care sunt riscurile în ceea ce privește activitățile precum: munca, călătoriile și spațiul de birou; sunt colegii pentru mine un pericol?

Colegii prezintă un risc dacă sunt infectați. Atunci regulile de conduită nu  pot proteja împotriva contagiunii. Prin urmare, trebuie să se acorde întotdeauna atenție simptomelor infecției. Deoarece există numeroase istorii asimptomatice și riscul de infecție există deja cu 1-3 zile înainte de debutul semnelor de boală, toate celelalte reguli de conduită (punctul 13) sunt importante în același timp.

Urmați întotdeauna recomandările din regiune, deoarece pot exista numere de infecții regionale destul de diferite și astfel riscuri diferite. În cazul în care nu există infecții noi actuale, regulile de conduită pot fi relaxate. În cazul în care există prea multe infecții noi, doar o nouă situație de urgență poate proteja atât timp cât nu există imunizare în majoritatea populației. În viitor, imunitatea se va realiza prin intermediul unui vaccin (eventual) sau al imunității efectivelor prin vaccinare sau prin infecție la aproximativ 70% din populație. Acest lucru va dura mult timp. Atâta timp cât numai celelalte măsuri pot reduce riscurile, dar nu le pot evita.

Riscul dvs. de a dezvolta o infecție severă ar trebui, în general, redus printr-un stil de viață sănătos. La persoanele sănătoase, infecția poate fi cu greu evitată atunci când sunt în contact cu persoanele infectate care distribuie o încărcătură virală mai mare, dar gravitatea bolii poate fi influențată. Este clar că persoanele cu boli preexistente alcătuiesc grupul principal de istorii ale bolii severe COVID-19. Și în majoritate, acestea sunt condiții preexistente care pot fi influențate sau chiar evitate de stilul de viață.

4. Al doilea val Corona

Acesta este posibil.

5. Care este riscul pentru copii în școli?

Copiii par să fie mai puțin susceptibili să fie afectați de o manifestare a infecției cu COVID-19. Atunci când sunt afectați, manifestările sunt ușoare sau asimptomatice deseori. Tocmai pentru că de obicei au un contact mai strâns cu alți copii, pot răspândi virusul de multe ori dacă sunt infectați.

Chiar și cu schimbările în școală (clase mai mici, igienă și reguli la distanță - noi forme de instruire cu mai multe părți de școlarizare etc.), cu greu va fi posibil să se evite contactele mai strânse ale copiilor la grădiniță, creșă și școală.

Precauțiile pentru reducerea numărului de transmisii de către copii și adolescenți vor trebui totuși adaptate la experiențele care urmează să fie realizate, care pot varia foarte mult de la o regiune la alta.

Numai dacă regulile de conduită sunt respectate în mod constant - același lucru se aplică copiilor și adolescenților - numărul mare de infecții va fi evitat atâta timp cât nu s-a obținut încă vaccinarea sau chiar o „contaminare” mai mare cu efectivul imunizare.

6. Ce se întâmplă dacă am nevoie de îngrijiri medicale acum? Este sigur să merg la spital?
 Dacă sunt necesare tratamente medicale, acestea trebuie accesate. De asemenea, este important să se acorde atenție regulilor de conduită. Dacă medicii sau spitalele nu iau măsuri de precauție suficiente, contactați direcția de sănătate publică, astfel, ori vor fi luate măsurile corespunzătoare, ori vor fi închise. Dacă tratamentele sau îngrijirile medicale care necesită prezența medicului sau internarea pot fi amânate pentru o mai lungă perioadă fără a exista consecințe negative, recomandarea este să le amânați. 

7. Vacanțele pe litoral și cazarea în hoteluri

Recomandările în legătură cu protejarea sănătății în cazul călătoriilor în străinătate sunt date de autorități. Autoritatea germană a emis un avertisment de călătorie pentru cele turistice în țări din afara UE / spațiile Schengen, însă Institutul Robert Koch nu face recomandări și nu oferă sfaturi medicale de călătorie.

În general, călătoriile în regiuni cu rate mai mari de infecție prezintă riscuri crescute, chiar dacă măsurile igienice și regulile de conduită sunt aplicate în hoteluri, așa cum este recomandat.
Cu toate acestea, atâta timp cât nu există imunitate colectivă, o infecție poate fi contactată și în propria țară care are un număr mai mic de cazuri dacă una sau mai multe persoane infectate se află în vecinătatea voastră.

Toate măsurile de igienă și regulile de conduită nu pot împiedica răspândirea completă, ci doar imunizarea (vaccinarea sau imunitatea colectivă) pot preveni răspândirea. Este o evaluare a riscului care depinde întotdeauna de evoluțiile actuale într-o regiune, precum și de propria implementare consecventă a normelor de conduită.

Acest lucru arată că în prezent, teoretic, o infecție poate apărea întotdeauna oriunde - cu frecvențe diferite (în mod obișnuit atingeți în mod reflex fața, gura, ochiii sau mucoasele nazale). Dacă nicio persoană infectată nu se află în imediata apropiere, un comportament neglijent (nerespectarea regulilor de conduită) nu poate avea consecințe, dar de multe ori nu se știe dacă ele există deoarece pot fi fără simptome. De regulă, infecțiozitatea există cu 1-3 zile înainte de primele simptome ale bolii și, în medie, 43%  din persoanele infectate sunt asimptomatice. În plus, transmisia COVID-19 către alte persoane prin infecții cu frotiu (de exemplu, tușitul asupra obiectelor) nu poate fi exclusă. Nu contează dacă vacanța este la lac sau la munte. Este crucială prezența unor persoane infecțioase cu care se poate intra în contact mai strâns și ai căror aerosoli sunt contaminați.

Când stai în aer liber, riscul de infecție este adesea mai mic (în special în natură, unde nu te afli în mulțime și unde există mai multă lumină). Cazarea la hotel și luarea mesei în restaurant, pe de altă parte, implică posibilitatea de contagiune, cu condiția ca acolo să existe o persoană infecțioasă.

8. Care sunt riscurile dacă iei masa la restaurant?

În acest caz este aceeași situație ca mai sus. Este mai sigur să luați masa în aer liber în restaurant, în condiții bune de ventilație. Mesele trebuie să aibă o distanță de 2m. Pe coridoare și toaletele, oamenii nu trebuie să se întâlnească fără distanța minimă.
Personalul trebuie să respecte, în mod constant, toate regulile de conduită. În caz contrar, este mai sigur să primiți mâncarea acasă de la restaurant.

Infecțiile sunt mai susceptibile să apară în restaurante dacă stai acolo mai mult timp în interior și ai o discuție animată. Dacă există un număr mai mare de clienți sau oaspeți, oricum riscul de infecție crește, dar în restaurant, de multe ori este mai riscant, deoarece de obicei stai acolo mai mult decât, de exemplu, într-un magazin. Prin urmare, trebuie luate în considerare condițiile locale - de ex. dacă măsurile de protecție sunt bine implementate, dacă nu sunt prea mulți invitați și dacă ventilația este foarte bună. Dacă aerul condiționat este disponibil, elementele de protecție pentru un astfel de sistem trebuie să fie garantate.

9. Care sunt riscurile în centrele comerciale?

În mai multe locuri, dezinfectanții trebuie să fie întotdeauna prevăzuți pentru mâini în fața magazinului cu aplicare automată (pulverizare), astfel încât sticlele dezinfectante să nu fie atinse. Posibila relaxare a anumitor măsuri depinde întotdeauna de datele actuale ale infecției din zonă. Normele de distanță trebuie să fie întotdeauna aplicate în magazine, cu marcaje pe podea și barierele corespunzătoare. Magazinele care nu fac acest lucru prezintă un risc mai mare dacă există persoane infectate în interiorul lor.


10. Dacă sunt proprietar de afacere, cum să asigur sănătatea clienților mei?

Și aici se aplică toate regulile menționate anterior.

11. Cum pot ajuta oamenii bătrâni și singuri?

Aceasta este treaba direcțiilor de sănătate publică, însă toată lumea ar trebui să se uite în jur și să întrebe persoane în vârstă din vecinătate dacă au nevoie de ajutor, dacă le pot face cumpărăturile pe care să le lase în fața ușii.


12. Este sigur să mă întâlnesc cu familia și să am evenimente în familie?

Regulile de conduită se aplică și evenimentelor în familie atunci când sunt prezenți membrii care nu se întâlnesc zilnic. Numai în cazul unei reuniuni din cadul gospodăriei și cu mai puține cazuri de infecție în regiune, grupuri de 2-3 familii sunt destul de sigure. În general, însă, ar trebui să acordăm o atenție deosebită vârstnicilor (peste 70 de ani) și sp respectăm cu regulile de distanțare, mai ales dacă au boli pre-existente.

În caz contrar, reuniunile familiale mai mari vor fi posibile dacă nu există grupuri de risc între ele și în regiune există doar un număr mic de cazuri. Nimeni nu vă poate proteja. Trebuie să fiți informați pentru a putea evalua mai bine unele lucruri. Reuniunile familiei ar trebui să fie mai utile în cazul unei anchete emidemiologice.

13. Ieșitul în oraș. Pot coronavirusurile să provoace infecții respiratorii prin veselă în restaurante sau în cantine?

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), până în prezent nu există dovezi că coronavirusul COVID-19 este transmis prin apă. În focarul curent cu COVID-19, calea de transmitere orală-alimentară (prin esofag și stomac) nu este posibilă, conform informațiilor actuale. Contaminarea veselei este posibilă dacă o nu a fost suficientă curățată.


14. Ce se întâmplă dacă mă întâlnesc cineva? De unde să știu că nu este bolnav?

În această etapă, nu puteți fi sigur dacă infecția este posibilă cu parteneri noi, deoarece chiar și persoane asimptomatice pot fi infecțioase. Desigur, acestea sunt probabilități și, prin urmare, riscul este întotdeauna dependent de numărul de cazuri locale. În plus, mediul în care are loc întâlnirea joacă un rol important. Regulile de conduită recomandate sunt întotdeauna importante (atât timp cât nu există vaccinare și imunizare colectivă).


15. Ce se întâmplă dacă mă întâlnesc cu un nou partener? De unde să știu că nu este bolnav?

În prezent, experții consideră că pacienții recuperați au un risc scăzut de a dezvolta COVID-19 a doua oară. Studiile inițiale au arătat că indivizii dezvoltă anticorpi specifici după ce au suferit infecție cu SARS-CoV-2 care pot neutraliza virusul în testele de laborator.
Cu toate acestea, nu este încă clar cât de robust și permanent se dezvoltă acest statut imunitar și dacă pot exista diferențe de la persoană la persoană. Experiența cu alte boli precum SARS și MERS sugerează că starea imunitară parțială cel puțin parțială poate dura până la 3 ani.

 

Prof. Dr. Werner Seebauer este Decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul departamentului de Medicină Preventivă din cadrul NESA (The New European Surgical Academy). Din anul 2000, prof. dr. Werner Seebauer a lucrat doar în medicină preventivă, după zece ani petrecuți la Spitalul Universitar din Frankfurt. De asemenea, este implicat în formarea profesioniștilor din domeniul medical în ceea ce privește prevenția și nutriția


inapoi