Cum contribuie la sănătate ciocolata neagră şi deserturile

MediNews

04.04.2018
1746 vizualizari
Printeaza

Cum contribuie la sănătate ciocolata neagră şi deserturile

MediNews

Timp de milenii întregi, cacaua a fost cunoscută drept stimulent, iar efectele sale benefice pentru sănătate i-a determinat pe oameni să bea băuturi pe bază de cacao. Dar în ziua de astăzi, prea multă ciocolată – mai ales ciocolata cu prea puţină cacao şi un conţinut prea mare de zahăr – contribuie la obezitate şi riscurile care decurg din aceasta.

Ciocolata comercială obişnuită are un conţinut de cacao de aproximativ 45%, dar 48g zahăr şi 31g grăsimi la 100g de ciocolată; are circa 550 kcal la 100g.

Unii producători de ciocolată adaugă, de asemenea, grăsimi precum untul sau uleiurile vegetale – ar trebui să evitaţi ciocolata care conţine ulei de palmier. Adeseori, sunt adăugate şi substanţe artificiale, pentru sporirea aromelor şi culorilor. Ciocolata albă conţine unt de cacao, dar nu şi substanţă solidă din cacao. Cu cât ciocolata este mai deschisă la culoare sau mai albă, cu atât conţine mai multe grăsimi, zahăr şi lapte praf.

Nu ar trebui să mâncaţi prea multă, decât dacă faceţi multă activitate fizică, pentru a arde caloriile şi a împiedica depunerile prea mari de grăsimi.

Cu toate acestea, nu veţi deveni supraponderali sau obezi de Paşte; sau între Crăciun şi Revelion, ci între Revelion şi Crăciun, dacă veţi consuma prea multe calorii pe termen lung. Aportul prea mare de calorii în mod continuu, pe termen lung, împreună cu activitatea fizică prea scăzută, provoacă supraponderalitatea.

Un rol important îl joacă şi compoziţia alimentelor. Carbohidraţii, care se găsesc la îndemână peste tot, şi caloriile care se adună rapid, mai ales prin grăsimi, contribuie substanţial la acest lucru. Asta înseamnă: „carbohidraţii rapizi” precum diversele tipuri de zahăr – în special cel absorbit rapid din băuturi; dar şi grăsimile, pentru că au de două ori mai multe calorii şi carbohidraţi în aceeaşi cantitate.

Carbohidraţii rapizi par să joace un rol dominant. Institutele de cercetare au descoperit că zahărul afectează regiunile creierului care au legătură cu mâncatul excesiv (relaţie dereglată între foame şi saţietate) cu un impact mai mare decât grăsimea.

Iar atunci când „carbohidraţii rapizi” (zahărul etc.) sunt combinaţi cu grăsimile, deşi se ating rapid mai multe calorii, carbohidraţii nu sunt absorbiţi la fel de repede, ceea ce are avantaje asupra metabolizării insulinei. Aşadar, în ceea ce priveşte diabetul, ciocolata este mai puţin riscantă comparativ cu băuturile îndulcite sau dulciurile din zahăr pur. Dar supraponderalitatea reprezintă întotdeauna un risc. Mai multe informaţii despre tema „Gestionarea greutăţii corporale” vor urma în alte buletine informative.

Atentie!

Mai bine!

Efectele pe care le are ciocolata neagră – cacaua – asupra sănătăţii

Ciocolata neagră, cu un conţinut înalt de cacao, este sănătoasă. Conţinutul de cacao ar trebui să fie peste 70%, iar în mod optim, peste 80%.

Cacaua este bogată în fitochimicale, ex. grupul amplu de flavonoizi – aceştia sunt un grup important de peste 9000 de fitochimicale diferite, care au numeroase beneficii pentru sănătate.

Fitochimicalele din alimentele noastre (sunt cercetate peste 12000) sunt substanţe protective foarte puternice, care trebuie să sprijine şi sistemele detoxifiante ale organismului nostru. Acest lucru va fi raportat în alte buletine informative.

Aşadar, şi flavonoizii din cacao sprijină acest lucru. Dar, după cum se poate vedea în acest context, din potenţiale surse de substanţe dăunătoare din alimente sănătoase (vedeţi mai jos subiectul „Efecte secundare”), ar trebui să facem distincţii clare şi nu ar trebui să consumăm unilateral prea mult dintr-o categorie superioară de alimente (numite „Superalimente” de la o vreme).

În orice caz, într-un regim alimentar, cea mai bună soluţie este combinarea unei varietăţi de alimente diferite.

Bună pentru creier şi sănătatea inimii

Fitochimicalele din cacao declanşează traiectoriile de supravieţuire ale celulelor creierului prin activarea Factorului Neurotropic Derivat al Creierului” BDNF. Pudra de cacao pare să acţioneze drept agent de prevenţie împotriva neurodegenerării, iar cercetările au demonstrat efectele sale benefice împotriva mecanismelor patofiziologice în contextul tulburărilor neurodegenerative, inclusiv boala Alzheimer şi Parkinson.

Centrul Universitar pentru Inimă din Spitalul Universitar din Zurich, a studiat, în teste clinice controlate, efectele produse de cacao, într-o manieră orientată, şi a descoperit un avantaj al consumului zilnic de cacao la subiecţii sănătoşi, dar şi la pacienţii cu factori de risc cardiac (hipertensiune) şi la pacienţii cu boli cardiace coronariene.

Aceştia au demonstrat efectul pozitiv al consumului de cacao bogată în flavanol sau de ciocolată în reducerea tensiunii arteriale şi îmbunătăţirea funcţiei microvasculare şi macrovasculare. De asemenea, a putut fi măsurată reducerea deteriorării celulelor (bio marker AGEs) provocată de prea mult zahăr sau prea multe grăsimi.

Şi alte universităţi au descoperit acest lucru, dar, după cum am menţionat, doza este un factor esenţial.

Trebuie să menţionăm faptul că supraponderalitatea reprezintă un factor important de risc pentru bolile cardiovasculare. Este un subiect important, deoarece se ştie că ciocolata consumată adesea în cantităţi mari contribuie la supraponderalitate sau obezitate.

După cum am menţionat, ciocolata comercială obişnuită conţine mult prea puţini flavonoizi, dar mult prea mult zahăr şi grăsimi. În plus, în timpul procesului de producţie al boabelor de cacao, cantitatea totală de flavoinoizi poate fi redusă de peste cinci ori, prin fermentare şi prăjire. Boabele uscate la soare, lent, ar fi mai bune, după cum se demonstrează în grafic. Conţinutul de flavonoizi şi epicatehină ar trebui să fie indicat pe eticheta produsului.

Di Mattia CD. Et al. Front Immunol. 2017; 8: 1207, publicat online pe 29 septembrie 2017, doi: 10.3389/fimmu.2017.01207

În orice caz, ciocolata neagră cu un conţinut înalt de cacao (de preferat peste 80%) poate oferi un aport de flavonoizi şi epicatehină, fiind un desert sau o gustare sănătoasă.

Efectele secundare riscante ale ciocolatei

Prea multă ciocolată nu este recomandată, deoarece, pe lângă numeroasele calorii, cacaua poate conţine şi cadmiu (mai ales cacaua din regiunile cu mult sol care conţine lavă provenită de la vulcani). Cadmiul poate fi periculos ca metal greu, în anumite concentraţii. Riscul alimentului rezultă şi în combinaţie cu alte metale grele şi toxine, ca rezultat al timpului mare de expunere.

Nu putem evita complet aportul de cadmiu, deoarece este foarte răspândit în natură. Pe lângă cacao, şi seminţele de in pot fi o sursă de cadmiu. Prin urmare, nu ar trebui să consumaţi mai mult de 20g seminţe de in şi 20 g ciocolată neagră în cadrul consumului zilnic de alimente.

Acesta este un mesaj extrem de simplificat, deoarece suma diverselor toxine (din diferite alimente şi factori de mediu), precum şi locul de origine al alimentului şi, nu în ultimul rând, forma de procesare, sunt esenţiale. Aceste subiect este discutat şi în alte buletine informative.

Câtă ciocolată neagră ar trebui/ am putea să consumăm?

Boabele de cacao sunt unele dintre sursele cele mai bogate de polifenoli, dar calea de a obţine un regim alimentar sănătos este să consumăm o varietate de alimente bogate în polifenoli, cum ar fi fructe, legume, nuci, vin, ulei de măsline (o cantitate moderată de vin, pentru unele persoane).

Aproximativ 10-20g de ciocolată neagră (70% sau, de preferat, 80% substanţă solidă din cacao) pe zi, combinate cu fructe şi nuci, ar fi o alegere foarte bună pentru o gustare sau un desert.

Cum se depozitează ciocolata

Depozitaţi ciocolata într-o zonă uscată şi răcoroasă (18-22°C), într-o cutie închisă etanş. Refrigerarea nu afectează aroma şi efectele asupra sănătăţii, dar ciocolata nu va mai arăta bine şi nu este necesar pentru depozitare. Dacă este depozitată corect, ciocolata neagră poate rezista până la doi ani de zile sau chiar mai mult.

Vă dorim fericire şi sănătate!

Prof. Werner Seebauer & MediHelp

Surse foto:

Prof. Dr. Werner Seebauer este Decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul departamentului de Medicină Preventivă din cadrul NESA (The New European Surgical Academy). Din anul 2000, prof. dr. Werner Seebauer a lucrat doar în medicină preventivă, după zece ani petrecuți la Spitalul Universitar din Frankfurt. De asemenea, este implicat în formarea profesioniștilor din domeniul medical în ceea ce privește prevenția și nutriția


inapoi