Ce anume din dietă poate îmbunătăți planificarea unei sarcini (fertilitate vs. infertilitate)
MediNews
La nivel global,
aproximativ 15% din cuplurile de vârstă reproductivă sunt considerate infertile
și chiar mai multe prezintă probleme de fertilitate. Multe studii au analizat
măsura în care nutriția poate juca un rol în această privință. Cu toate acestea,
studiile din acest domeniu sunt adesea de slabă calitate. Au fost efectuate
adesea studii clinice randomizate cu grupuri mici de
participanți, aceste studii având planuri de studiu diferite - parțial cu
suplimente alimentare și parțial cu diverse chestionare legate de nutriție.
În ultimii ani, mai mulți
factori de alimentație au fost studiați în mod specific. Dar și în acest caz
sunt necesare date mai cuprinzătoare și analize mai complexe pentru a putea
face afirmații precise.
În
general, se poate spune că recomandările de alimentație care sunt oferite și
pentru prevenirea „bolilor civilizației”, și pentru promovarea unei vieți
sănătoase funcționează și în direcția îmbunătățirii unor condiții de
fertilitate la femei și bărbați.
În cele ce urmează, voi
evidenția câteva aspecte care au indicat o corelație mai clară în context
pozitiv sau negativ. În general însă, trebuie subliniată certitudinea că întotdeauna există mai mulți factori care
interacționează, așa cum s-a mai discutat în capitolele
anterioare – de ex., calitatea alimentelor și modul în care sunt
combinate, poluarea și condițiile de producție etc.
Deși este cunoscut faptul
că nutrienții și suplimentele nu pot asigura în mod individual condiții
sănătoase și optime, numeroase studii au investigat efectele privind relațiile
de fertilitate, atât la femei cât și la bărbați, analizând substanțele sau suplimentele
alimentare în mod individual; din acest motiv, aceste planuri de studiu nu sunt
concepute în mod adecvat pentru a acoperi toate aspectele importante. Astfel de
planuri de studiu nu pot analiza condițiile naturale de alimentație, pentru că
multe mii de substanțe interacționează cu dieta și, de aceea, există prea multe
variabile care nu permit o definire precisă care să încurajeze în mod special
efectul dorit.
În studii prospective de
tip caz-control, cu utilizarea unor doze definite dintr-o selecție de nutrienți
(pentru a menține claritatea și determinarea corelației), se pot ghici mai bine
posibilele interacțiuni, dar nici acestea nu pot surprinde interacțiunea
complexă a miilor de nutrienți dintr-o dietă sănătoasă. Studiile sunt bazate pe conceptul
farmacologic, pe un plan care își propune să stabilească și să definească
efectele asupra unor mono substanțe sau a doar câtorva substanțe ce
interacționează, folosite în mod special.
Natura însă nu funcționează în acest fel.
În ciuda acestor
dificultăți intrinseci, în această scrisoare didactică voi oferi o perspectivă
asupra datelor obținute cu privire la o mai bună planificare a sarcinii sau la
reducerea infertilității în contextul alimentației. Cu toate acestea, trebuie
să conștientizați în permanență faptul că, așa cum am menționat deja, există
mult mai mulți factori care pot juca roluri decisive, iar suplimentarea unor
substanțe individuale sau chiar a preparatelor multivitaminice nu este, de
regulă, o soluție și poate avea cel mult ocazional o contribuție limitată.
În
general și cu expresivitate limitată (relevanță
scăzută), pot fi observate următoarele aspecte legate de o fertilitate
îmbunătățită:
O dietă sănătoasă, care asigură un aport
adecvat de acizi grași omega-3 și fitonutrienți (substanțe vegetale
secundare), precum și vitamine (mai frecvent au fost studiate criptoxantina,
licopenul, β-carotenul, vitamina E, vitamina C, vitamina D, vitamina B9 (acid
folic) seleniul și zincul) - acestea pot fi traduse prin nutrienții obținuți
din pește, respectiv fructe de mare, carne de pasăre, cereale și cereale
integrale, legume și fructe, leguminoase, produse lactate cu conținut redus
de grăsimi (lapte degresat etc.)
La polul opus, fertilitatea a scăzut în
urma consumului de:
alimente bogate în cărnuri procesate (de ex.,
mezeluri) și în special carne roșie, precum și produse lactate cu conținut
ridicat de grăsimi, carbohidrați cu absorbție rapidă (zaharuri
cu absorbție rapidă), în special băuturi și dulciuri cu adaos de zahăr
și alcool.
|
În trecut, soia și produsele lactate erau
considerate ca fiind dăunătoare pentru fertilitate. Cercetările aprofundate nu
susțin această asociere. Din contră, produsele din soia și
boabe de soia par să aibă beneficii la femei în tratamentul pentru infertilitate.
De asemenea, consumul de cafea
în doze moderate și chiar consumul de alcool în cantitate mică nu par să
prezinte dezavantaje în privința fertilității. Și în acest caz, trebuie
acordată atenție în permanență întregii diete și consumului de alimente de mai slabă
calitate, deoarece, dacă dieta este deja mai săracă în nutrienți și dacă există
și alți factori de risc, chiar și o cantitate mică de alcool poate aduce
dezavantaje. Lucrurile trebuie gândite și analizate întotdeauna dintr-o perspectivă mai holistică.
Antioxidanți, acizi
grași omega-3, Vitamina D
S-a scris în mod frecvent
că antioxidanții îmbunătățesc fertilitatea. S-a considerat
adesea că administrarea de antioxidanți sub formă de suplimente alimentare
îmbunătățește calitatea lichidului seminal; nu s-au dovedit beneficii
semnificative pentru fertilitatea femeilor.
Notă: De asemenea, în ceea ce
privește efectele antioxidante (de exemplu, ale alimentelor bogate în
fitonutrienți și, astfel, în vitamine antioxidante din matricea alimentară
naturală), beneficiul nu poate fi limitat la efectele biochimice; acești
nutrienți dezvoltă întotdeauna multe alte funcții importante în același timp.
În plus, pe baza rezultatelor studiului nu se pot defini antioxidanții
responsabili pentru beneficiul obținut sau ce doze anume sunt responsabile pentru acest beneficiu.
Acest aspect se explică
prin faptul că este necesară interacțiunea sinergică a numeroaselor substanțe,
iar analizele substanțelor individuale nu sunt atât de relevante.
Așa se explică faptul că
preparatele antioxidante sunt parțial utile și parțial nu. Biologia indică
necesitatea matricei naturale și a reacțiilor biochimice complexe catalizate de
multe substanțe diferite!
Dacă însă cineva dorește
să facă afirmații cu privire la substanțele individuale, poate calcula
concentrația de acizi grași omega-3 și de acid folic ca
monosubstanță cu beneficiu probabil în ceea ce privește fertilitatea.
Măsura în care
concentrația de acizi grași omega-3 poate aduce beneficii în urma
consumului de pește și fructe de mare trebuie luată în calcul în evaluarea
raportului riscuri/beneficii dacă există un risc de poluare mai mare cu
metale grele (de ex., mercurul de la unele animale marine). Aici, riscul nu se referă doar la succesul
fertilizării; chiar și ulterior există un risc semnificativ mai mare de avort,
de pildă (metalele grele precum mercurul trec prin placentă și dezvoltă asupra
fătului un efect toxic de 5-10 ori mai mare, față de efectul asupra adulților).
Aportul suplimentar de acid folic (tot sub formă de supliment alimentar), peste doza de 400-450
g/zi, fiind o recomandare evidentă pentru prevenirea malformațiilor de coloană
vertebrală (Spina Bifida cu defecte de tub neural), pare să crească
fertilitatea la femei.
Dat
fiind că doze de acid folic de până la 800 g/zi sunt recomandate oricum, dacă
s-a omis suplimentarea suficient de timpurie în vederea profilaxiei cu cel
puțin 400 g acid folic/ zi cu minimum o lună înainte de sarcină, iar doza mai
mare nu a prezentat riscuri crescute*, un
aport de aproximativ 600 µg folat/ zi (în total din alimente și suplimente)
poate fi cu siguranță recomandat în planificarea sarcinii.
*o legătură cu riscurile crescute de cancer,
ca în experimentele pe animale, nu a putut fi confirmată la om.
Deși se știe că vitamina
D are are funcții mult mai importante decât cele cercetate anterior, în
principal în ceea ce privește „sănătatea oaselor”; și deși studiile pe animale
au stabilit o legătură cu îmbunătățirea fertilității, la oamenii studiați
vitamina D nu a prezentat beneficii pentru o fertilitate mai bună, acolo unde
nu exista un deficit de vitamina D.
În cazul deficitului de vitamina D - vitamină care, în orice caz, provine doar
în mică măsură din dieta obișnuită, și în mai mare măsură pe cale cutanată, în
urma contactului soarelui cu pielea, este recomandată suplimentarea vitaminei
D.
O dietă
sănătoasă și echilibrată – suplimentarea acidului folic - evitarea substanțelor poluante -
gestionarea greutății – echilbrul viață personală-viață profesională
Desigur, nici aportul de
alți nutrienți nu trebuie să fie deficitar (de exemplu, proteine, acizi grași,
carbohidrați cu lanț lung, fitonutrienți, vitamine, fibre etc.); întotdeauna
pot să apară dezavantaje pentru diferite funcții ale organelor ca urmare a unui
deficit de nutrienți, funcții care joacă, la rândul lor, un rol împortant în
contextul fertilității. Sloganul „nu de
două ori mai mult, ci de două ori mai sănătos”, referitor la alimentația din
timpul sarcinii, se aplică în aceeași măsură și în ceea ce privește
îmbunătățirea fertilității.
Numeroasele efecte ale
nutriției și ale consumului de alimente de bună calitate nu au fost nici pe
departe suficient studiate; cu toate acestea, multe aspecte se pot dovedi
plauzibile, ceea ce poate fi mai degrabă benefic sau dimpotrivă. Explicația
este asemănătoare și în contextul fertilității.
Cu îndrumările necesare, așa-numita „Dietă mediteraneană” (multe fructe și legume, pește,
leguminoase, plante aromatice, cereale integrale, grăsimi vegetale sănătoase,
precum uleiul de măsline) este benefică!
Va fi evitat consumul unor doze
excesive de vitamine (în special vitamina A și mai ales
vitamine izolate în doze mari în preparate sau suplimente alimentare), deoarece
acestea pot afecta fătul. Acidul folic (folatul sau Vitamina B9) face excepție de la interdicția
suplimentării. Pentru a asigura un aport adecvat de acid folic și pentru a
evita riscul de malformație spina bifida la copil, este recomandat un consum
suplimentar de acid folic cu cel puțin o lună înainte de fertilizare (pentru
siguranță, sub formă de suplimente alimentare de cel puțin 400 µg/ zi). Așa cum
am menționat mai sus, un consum mai mare de acid folic poate duce, de asemenea,
la creșterea fertilității.
Pe lângă nutriție, și
alți factori care țin de stilul de viață - precum o activitate fizică
suficientă, evitarea substanțelor poluante, reducerea stresului și creșterea
perioadelor de odihnă (echilibrul viață personală-viață profesională) ar
trebui să îmbunătățească starea de sănătate și, prin urmare, și fertilitatea.
Evitarea obezității și
atingerea unei greutăți normale înainte de sarcină
reprezintă un alt factor cu precădere important; cu cât surplusul de greutate
este mai mare, cu atât factorii de risc pentru mamă și făt se pot agrava în
timpul sarcinii și pot să persiste și după aceea (a se vedea articolul despre
Diabetul gestațional).
Ca recomandare minimă,
femeile care plănuiesc să rămână însărcinate trebuie să fie foarte atente
atunci când iau medicamente (consultați întotdeauna ginecologul sau un alt
medic).
Pe scurt, se poate spune, cu argumente plauzibile,
că și în contextul îmbunătățirii fertilității, atât la femei, cât și la
bărbați, sunt importante următoarele aspecte
• o dietă sănătoasă, echilibrată, așa cum
recomandă piramida alimentară.
• o compoziție bună, în care să predomine în mod
clar legumele.
• Alimentele vegetale, cu o mare varietate de
arome și culori (obiectivul diversității: cel puțin fructe și legume
roșii-galbene-verzi în fiecare zi), care asigură aportul de fitonutrienți
(substanțe vegetale secundare), joacă un rol-cheie.
• Multe leguminoase și salate, precum și plante
aromatice vin în completarea recomandării referitoare la cele „cel puțin 5
porții de fructe și legume pe zi” (3 legume și 2 fructe).
• În plus, este recomandat un aport de acizi grași
buni și surse de proteine benefice - motiv pentru care carnea albă,
slabă (carnea de pasăre) și chiar mai bine peștele (în special peștii de
mare mai mici, proveniți din mări nepoluate) - reprezentat de peștii de apă
rece (hering, somon, cod), formele bioactive de acizi grași omega-3 (DHA și
EPA) sunt prezente în cantitate mare - dacă este necesară suplimentarea, uleiurile din microalge speciale sunt surse vegetale bune de
DHA și EPA.
• La toate aceste puncte, acordați întotdeauna o
atenție deosebită la calitate, respectiv la evitarea sau reducerea
substanțelor poluante (cantitatea este cea care definește toxicitatea) și
la condițiile igienice de transport și depozitare.
• O activitate fizică suficientă și evitarea
obezității (cu riscul mai mare de diabet și alte boli pe care îl implică)
trebuie avute în permanență în vedere; efectele nutriționale (factorii de risc
sau factorii de protecție) nu pot fi analizate izolat de activitatea fizică și
de gestionarea greutății.
După cum putem vedea, întotdeauna este vorba de aceiași factori cu multiple aspecte care
interacționează unul cu celălalt, care sunt, în mod natural, importanți
pentru organismul uman și care joacă roluri-cheie în analiza unor arii
funcționale speciale - cum ar fi, în cazul nostru, un raport mai bun de
fertilitate.
La unele persoane, prin urmare, trebuie
optimizate doar unele zone individuale (cu deficite mici sau câteva condiții
nefavorabile); pentru altele, sunt necesare mai multe intervenții sau
optimizări, dintre care unele pot fi realizate numai prin aplicarea unor măsuri
terapeutice extinse.
Pe
lângă factorii care țin de stilul de viață, succesul poate depinde întotdeauna
de constituția genetică individuală.
Factorii care țin de stilul de viață joacă roluri importante pentru cerințele
de bază ale organelor cu o bună funcționare și ale homeostaziei (echilibrul
funcțiilor fiziologice ale organismului) - de exemplu, fluxul sanguin și
tulburările metabolice, precum și reacțiile imune și numeroasele mecanisme de
protecție.
Factorii care țin de stilul de viață, precum regimul alimentar și activitatea
fizică, au chiar efecte epigenetice, (adică pot modifica funcțiile genelor - mai
precis, de pildă, pot reduce la tăcere unele „gene de risc” sau pot fortifica
(„repara”) unele gene.