Deficiența de iod în sarcină - lactație și mai târziu

Cu deficiența severă de iod, afecțiunile care împiedică dezvoltarea mentală cu cretinism și dizabilitate mentală pronunțată sunt ireversibile.

CITESTE MAI DEPARTE
Ce anume din dietă poate îmbunătăți planificarea unei sarcini (fertilitate vs. infertilitate)

Factorii care țin de stilul de viață joacă roluri importante pentru cerințele de bază ale organelor cu o bună funcționare și ale homeostaziei - de exemplu, fluxul sanguin și tulburările metabolice, precum și reacțiile imune și numeroasele mecanisme de protecție.

CITESTE MAI DEPARTE
Diabet în timpul sarcinii. Diabet gestational mellitus (GDM): prevenire, screening și terapie

Sindromul metabolic este unul dintre principalele riscuri pentru dezvoltarea diabetului zaharat gestațional (GDM).

CITESTE MAI DEPARTE
Diabet în timpul sarcinii. Diabet gestational mellitus (GDM): prevenire, depistare și terapie

Pe lângă factorii stilului de viață, factorii genetici joacă roluri diferite în dezvoltarea supraponderalității și a obezității la mamă și copil.

CITESTE MAI DEPARTE
Nutriția bebelușilor. Comportamentul normal de consum al sugarului - Partea a II-a

Mâncarea complementară se referă la toate alimentele pe care bebelușul le primește în plus față de laptele matern sau preparatele pentru sugari (de exemplu, terci de mâncare din legume, cartofi, carne / pește și cereale și fructe).

CITESTE MAI DEPARTE
Demența și boala Alzheimer

În prezent, în sectorul farmaceutic se alocă investiții importante, în încercarea de a găsi o soluție pentru această boală și se așteaptă progrese în deceniul actual.

CITESTE MAI DEPARTE
Nutriția bebelușilor. Comportamentul normal de consum al sugarului - Partea I

Prima alăptare trebuie să aibă loc cât mai curând posibil după naștere și apoi să fie repetată la fiecare 2 - 3 ore (cu un comportament de aspirație scăzut, bebelușul poate fi hrănit mai frecvent la început, dacă este necesar).

CITESTE MAI DEPARTE
Bolile inflamatorii intestinale

Cele mai comune boli care pot fi incluse în această categorie sunt colita ulcerativă și boala Crohn, ce afectează în special populația tânără, activă socio-profesional.

CITESTE MAI DEPARTE
Virusul COVID-19 – Ventilația din interior - Filtru de aer

Un flux de aer prin cameră este important, astfel încât aerul camerei să fie schimbat rapid.

CITESTE MAI DEPARTE
Când laptele matern nu este potrivit?

Deoarece anumite substanțe și toxine intră în laptele matern și astfel deranjează copilul, există contraindicații pentru alăptare.

CITESTE MAI DEPARTE
Reguli de igienă pentru femeile însărcinate pentru a evita infecțiile alimentare - Partea a III-a

Cea mai sigură modalitate este aceea de a fi precauți și de a minimiza riscul infecției.

CITESTE MAI DEPARTE
Informații noi și răspunsuri actualizate la întrebările comune despre virusul COVID-19 - Partea III

Coronavirusurile sunt sensibile la substanțele cu eliberare de grăsimi, cum ar fi alcooli și agenți tensioactivi, care sunt conținute de săpunuri și detergenți pentru spălarea vaselor.

CITESTE MAI DEPARTE
Informații noi și răspunsuri actualizate la întrebările comune despre virusul COVID-19 Partea a II-a

La imunitatea în masă (protecția comunității), se ajunge atunci când un grup suficient de mare de persoane sau animale este protejat de propriul sistem imunitar împotriva infecției și, astfel, infecția câtorva nu se poate răspândi la multe alte persoane.

CITESTE MAI DEPARTE
Informații noi despre virusul COVID-19 - și răspunsuri actualizate pentru întrebările comune despre acest subiect Partea I

La nivelul populației, calea principală de transmitere a COVID-19 este absorbția particulelor de fluid care conțin virusul, prin căile respiratorii (atunci când o persoană respiră, tușește, strănută, vorbește și cântă sau țipă).

CITESTE MAI DEPARTE
Corona Virus si infectarea prin contactul cu aerosoli

Oamenii se infectează prin contactul cu aerosolii (picături microscopice de apă care conțin virusul) în tractul respirator superior,

CITESTE MAI DEPARTE
Totul despre Covid-19

Odată ajuns în organism, virusul atacă în primul rând plămânii: în mod direct, prin pătrunderea în celulele epiteliului pulmonar, dar și indirect, prin declanșarea acelei furtuni de citokine care, la rândul ei atacă plămânii prin alte mecanisme.

CITESTE MAI DEPARTE
Reguli de igienă pentru femeile însărcinate pentru a evita infecțiile alimentare Partea a II-a

Spălatul pe mâini frecvent este fundamental.

CITESTE MAI DEPARTE
Reguli de igienă pentru femeile însărcinate pentru a evita infecțiile alimentare Partea I

Infecțiile alimentare cauzate de toxoplasmoză, listeria și chiar salmonella, în afara sarcinii, sunt de cele mai multe ori neproblematice și cauzează simptome ușoare, reversibile.

CITESTE MAI DEPARTE
Pandemia cu SARS-Cov-2; prin ce se caracterizează și ce măsuri trebuie să luăm

În formele ușoare se manifestă ca o gripă banală, cu tuse uscată, febră, cefalee și stare generală influențată.

CITESTE MAI DEPARTE
Actualizarea informațiilor despre coronavirus – mai multe informații despre modul de transmitere

Transmiterea COVID-19 este mai frecventă de la persoană la persoană prin secrețiile tractului respirator.

CITESTE MAI DEPARTE
Ce trebuie să știm despre colonoscopie

Cu sau fără sedare, colonoscopia cu indicațiile ei specifice a devenit o investigație de rutina și absolut necesară în multe situații.

CITESTE MAI DEPARTE
Screening și prevenție în cazul Corona Virus

Persoanele cele mai afectate de COVID-19 sunt vârstnicii și cei care suferă deja de o altă problemă de sănătate.

CITESTE MAI DEPARTE
Consumul de suplimente înainte, în timpul sarcinii și în perioada alăptării

În funcție de anumite boli sau tulburări metabolice, valorile pot fi diferite.

CITESTE MAI DEPARTE
Boli ale sinusului nazal și tratamentele acestora

Sinusurile sunt spații de aer din craniu, în interiorul oaselor feței, care comunică direct cu cavitatea nazală și au mai multe funcții: încălzirea aerului pe care îl respirăm înainte ca acesta să ajungă în plămâni, umezirea aerul, oferă rezonanță sunetului și ușurează greutatea craniului.

CITESTE MAI DEPARTE
Dieta vegetariană sau vegană în perioada sarcinii sau a alăptării

Proteinele sunt deficiente numai în cadrul dietelor vegane, atunci când sunt consumate cantități prea mici de leguminoase, nuci și semințe.

CITESTE MAI DEPARTE
Obiceiuri alimentare în timpul sarcinii și în perioada alăptării

Pentru o cantitate suficientă de nutrienți, care sunt sub limita recomandată sau chiar deficienți, este recomandată luarea unor suplimente.

CITESTE MAI DEPARTE
Hepatitele rare

Nediagnosticată și netratată la timp, hepatita autoimună are o evoluție inexorabilă spre ciroză hepatică și complicațiile ei.

CITESTE MAI DEPARTE
Includerea proteinelor în dietă - Partea II

Combinarea diferitelor grupe de alimente ajută la furnizarea tuturor nutrienților necesari corpului.

CITESTE MAI DEPARTE
Includerea proteinelor în dietă - Partea I

Proteinele bune pot fi obținute și printr-o dietă exclusiv vegetariană, dar acest lucru este uneori mai dificil.

CITESTE MAI DEPARTE
Tratamentul cu antibiotice - efecte adverse și riscuri: cazul quionolonelor

Quinolonele sunt o clasa de antibiotice bactericide cu spectru larg, majoritatea având în structura lor atomul de fluor, a căror acțiune bactericidă se manifestă atât pe bacteriile Gram-pozitive cât și pe cele Gram-negative.

CITESTE MAI DEPARTE
Cafeaua - benefică sau dăunătoare pentru sănătate?

Există multe studii care atribuie cafelei capacitatea de a reduce o serie de forme de cancer.

CITESTE MAI DEPARTE
Alegerea grăsimilor sănătoase și evitarea celor nesănătoase

Grăsimile produse industrial trebuie reduse în mod semnificativ; sau, mai bine, trebuie evitate complet.

CITESTE MAI DEPARTE
Cum poate fi prevenit cancerul?

O serie de infecții pot produce anumite tipuri de cancere și profilaxia sau tratamentul acestor infecții este cel mai eficient mijloc de prevenție al respectivului tip de cancer.

CITESTE MAI DEPARTE
Oboseala, efectele decalajului orar și neliniștea

Decalajul de fus orar produce insomnie, extenuare în timpul zilei și tulburări ale performanței cognitive dar și schimbări ale stării de –a lungul zilei - în plus față de diminuarea condiției fizice.

CITESTE MAI DEPARTE
Oboseală constantă - ce poate ajuta?

O legătură directă o constituie somnul insuficient sau care nu este odihnitor, dar poate fi vorba despre oboseală cronică și despre o producție deficitară de energie sau utilizare a micronutrienților din dietă.

CITESTE MAI DEPARTE
Lipsa energiei – Anemia. Proporția de fier și aportul de fier din alimente

Deficitul prelungit de fier este asociat cu anemia, prin urmare simptomele generale sunt adesea asociate cu oboseală crescută, dar și cu disfuncție la nivelul mușchilor, pielii, mucoasei, părului și unghiilor.

CITESTE MAI DEPARTE
Hipotiroidoza - Lipsa hormonilor tiroidieni

Simptomele specifice hipofuncției tiroidiene sunt: gușa, apatia și oboseala.

CITESTE MAI DEPARTE
Ficatul și explorarea sa

Pentru evaluarea stării ficatului, o serie de analize standard de laborator sunt necesare ca prima etapă, cele mai relevante fiind transaminazele TGO și TGP.

CITESTE MAI DEPARTE
Peștele din dietă: sănătos sau nu!?

Peștele constituie o sursă sănătoasă de grăsimi de tip Omega – 3, o sursă scăzută de grăsimi saturate, de proteine care se digeră ușor și este bogat în nutrienți.

CITESTE MAI DEPARTE
Ciocolata şi alte produse pe bază de cacao: efectele asupra reproducerii umane şi a sarcinii

Ciocolata şi produsele pe bază de cacao sunt obţinute printr-un proces lung şi complex la care sunt supuse boabele de cacao.

CITESTE MAI DEPARTE
Informații utile despre Vitamina D

Institutul de Medicină recomandă doze de vitamină D de 400 până la 800 UI pe zi (în funcție de vârstă).

CITESTE MAI DEPARTE
Compoziția alimentelor sănătoase

Evitarea stării supraponderale joacă un rol foarte important în interacțiunea cu exercițiile fizice și nutriția.

CITESTE MAI DEPARTE
Prevenirea cancerului de sân, pulmonar şi colorectal (intestinal)

Datele au demonstrat cu dovezi clare că aportul de lapte şi de produse lactate poate reduce riscul de cancer intestinal şi de sân.

CITESTE MAI DEPARTE
Superalimentele nu sunt întotdeauna noi – promovarea unora are valoare scăzută

Superalimente sunt bogate în compuşi (cum ar fi fitochimicalele, fibrele, sau acizii graşi speciali).

CITESTE MAI DEPARTE
Cum puteți reduce și compensa riscurile nitratului din salată

Nitratul dietetic, care este transformat în nitrozamine în tractul gastro-intestinal, poate crește anumite riscuri de boală.

CITESTE MAI DEPARTE
Ouăle și colesterolul - cu riscuri sau fără riscuri?

Sursa de grăsimi saturate este în principal din carne și produse lactate, dar și din ulei de nucă de cocos și de palmier.

CITESTE MAI DEPARTE
Sezonul gratarelor. Carnea rosie mareste riscul de boli?

Carnea roșie conține structuri proteice împotriva cărora organismul uman formează anticorpi și astfel activează sistemul imunitar.

CITESTE MAI DEPARTE
Gastrita cu Helicobacter Pylori

Gastrita cronică cu HP reprezintă peste 80% din totalitatea gastritelor cronice. Simptomatologia constă în durere sau disconfort localizate în abdomenul superior.

CITESTE MAI DEPARTE
Cum contribuie la sănătate ciocolata neagră şi deserturile

Cacaua este bogată în fitochimicale, ex. grupul amplu de flavonoizi – aceştia sunt un grup important de peste 9000 de fitochimicale diferite, care au numeroase beneficii pentru sănătate.

CITESTE MAI DEPARTE
Hepatitele virale cronice VHB și VHC - problemă majoră de sănătate publică

Aceste infecții reprezintă una dintre principalele cauze de boală hepatică în întreaga lume.

CITESTE MAI DEPARTE