Obiceiuri alimentare în timpul sarcinii și în perioada alăptării

Sanatate | 2019

Prof. Dr. Werner Seebauer este decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul departamentului de Medicină Preventivă din cadrul NESA (The New European Surgical Academy).

Din anul 2000, prof. dr. Werner Seebauer a lucrat doar în medicină preventivă, după zece ani petrecuți la Spitalul Universitar din Frankfurt.

De asemenea, este implicat în formarea profesioniștilor din domeniul medical în ceea ce privește prevenția și nutriția.

MediHelp contribuie la dezvoltarea științei în medicină prin parteneriatul cu NESA și se implică activ în promovarea responsabilității sociale la nivel internațional. 

 

 

Dieta în perioada sarcinii

De două ori mai bun, nu de două ori mai mult

Factorii de risc din timpul sarcinii și din perioada alăptării în funcție de alimentație

  • Malnutriția (deficiență severă de macro și micronutrienți)
  • Deficiență severă de minerale (ex. iod)
  • Deficiență pronunțată de Vitamina D* din cauza expunerii reduse la soare
    (deficiența de Vitamina D din cauza acoperirii corpului, a pielii închise la culoare sau a anotimpului)
  • Diete vegetariene sau vegane dezechilibrate sau diete influențate cultural
  • Fumatul*
  • Consumul de alcool*
  • Expunerea la factorii poluanți* (poluanți alimentari, dar și de mediu)
  • Infecțiile acute* (toxoplasmoza, listerioză, streptococ, varicelă, rubeolă și alte infecții cauzate de virusuri, bacterii sau micoză)
  • Anumite boli cronice*
  • Supra sau subponderalitatea*
  • Sărăcia
  • Lipsa controalelor regulate 
  • Sarcinile cu gemeni sau mai mulți bebeluși
  • Mame adolescente

* acești factori sunt deja factori de risc inerenți; din punct de vedere al alimentației, persoanele afectate necesită mai mulți nutrienți. În caz contrar, pot crește riscurile la care sunt supuse mamele, dar și bebelușii în timpul sarcinii și mai târziu.

În acest punct, toate subiectele sunt dezbătute din perspectiva nutriției. Subiecte referitoare la riscurile infecțiilor vor fi dezbătute mai târziu. Urmările toxice ale fumatului, consumului de alcool și droguri nu vor fi tratate suplimentar. Nocivitatea lor este bine cunoscută și în afara oricărei îndoieli.

Adnotare

La un anumit moment în newsletter vor fi date câteva informații de fond, care nu sunt esențiale pentru o nutriție corespunzătoare. Informațiile sunt oferite totuși pentru o viziune mai coerentă asupra studiului.

Recomandări – încă din timpul planificării sarcinii

Recomandările generale referitoare la nutriție, suplimente alimentare sau evitarea factorilor poluanți se aplică încă din perioada planificării sarcinii, dar devin și mai importante la începutul acesteia. În completarea recomandărilor în ceea ce privește obiceiurile de nutriție prezentate aici, celorlalți factori ai unei vieți sănătoase (activitate fizică, somn suficient, reducerea stresului etc.) trebuie să li se acorde atenție sporită.

Pentru o cantitate suficientă de nutrienți, care sunt sub limita recomandată sau chiar deficienți, este recomandată luarea unor suplimente. Acestea sunt, de obicei, acid folic, iod sau, la sugestia medicului, fier. Sunt de folos și chiar necesare de cele mai multe ori pentru a reduce riscurile de malformație pentru bebeluș sau de complicații ale sarcinii.

De asemenea, datele arată că un consum suplimentar de acizi grași omega-3 (DHA și EPA) și de Vitamina D aduce beneficii. Nevoia de admisie de Vitamina D este dată de anotimp și de contactul soarelui cu pielea; acizii grași omega-3 trebuie administrați suplimentar în funcție de dietă.

Recomandările se referă, de obicei, la sarcinile „normale”. În cazul femeilor cu condiții de sănătate pre-existente și supra sau subponderale, fumătoare, alcoolice sau care au alte probleme, acestea trebuie discutate separat cu un ginecolog. 

Mai multe informații despre stabilirea unei nutriții corecte în primii ani și despre „programarea metabolică” la fetuși și bebeluși

Datele epidemiologice ale unor studii complexe aduc dovezi clare asupra faptului că riscul la copii, dar și la adulți, de a dezvolta afecțiuni cronice este influențat nu numai de dispoziția genetică, ci și de factori ai stilului de viață, precum nutriția.

În studiul factorilor de timp și al cronologiei variabilelor se arată faptul că efecte timpurii asupra sănătății sunt deja caracteristice în fazele esențiale, timpurii de dezvoltare ale fetusului și ale copilului. Acest lucru se întâmplă prin intermediul hormonilor și a proceselor metabolice definite ca „Programare Metabolică”.

Studiile despre acest fenomen admit efecte pe durata întregii vieți asupra sănătății, inclusiv riscul de a dezvolta diverse afecțiuni cronice și, de asemenea, efecte asupra funcționării neurologice sau chiar tulburări de comportament. Aceste lucruri au un impact major asupra stării generale de bine și asupra oportunităților de dezvoltare echilibrată. Spre exemplu, supra-alimentarea mamelor în timpul sarcinii poate afecta bebelușul și mărește riscul predispoziției la sindromul metabolic (prediabet).

În jur de 20 de milioane de germani suferă de sindromul metabolic, iar numărul a crescut constant în ultimii ani. Factori ulteriori ai stilului de viață joacă, de asemenea, un rol important, în dezvoltare, dar programarea metabolică timpurie poate avea o progresie nefavorabilă și poate face dificilă vindecarea problemelor de sănătate. Chiar și în perioada alăptării, programarea metabolică a copilului continuă.

Creșterea în greutate „normală” din timpul sarcinii

Supraponderabilitatea mamei – un risc pentru ea și pentru făt

Greutatea excesivă sau obezitatea înaintea sarcinii, dar și luarea excesivă în greutate în timpul sarcinii, cresc riscul ca atât mama, cât și copilul să aibă probleme de greutate în anii următori*. Din această cauză, kilogramele în plus ar trebui reduse sau eliminate înainte de sarcină. Greutatea femeii înainte și la începutul sarcinii are, probabil, o influență mai mare asupra riscului de supraponderabilitate și asupra altor aspecte ale sănătății copilului.

*mamele cu un risc ridicat au mai mari șanse să dezvolte diabet gestațional, tensiune arterială crescută, pre-eclampsie sau chiar o creștere excesivă a fetusului, ceea ce ar duce la complicații ale nașterii.

Prin contrast, dacă mama este subponderală înainte de sarcină, acest lucru poate crește șansele de a pierde sarcina (avort), de a exista o naștere prematură sau de a naște un bebeluș cu o greutate extrem de mică. 

Avortul și nașterile premature sunt, de asemenea, mai obișnuite și în cazul diabetului gestațional. Un debut timpuriu al diabetului sarcinii poate duce, nedetectat și netratat, la moarte infantilă sau, spre exemplu, la malformații ale inimii. 

Dietele care favorizează pierderea extremă a greutății nu sunt indicate în timpul sarcinii. Cu toate acestea, o femeie care are probleme cu greutatea, ar trebui să aibă grijă să nu acumuleze prea multe kilograme.

Cea mai indicată este scăderea în greutate înainte de sarcină. Pentru femeile cu obezitate, o reducere cu doar 5-10% a greutății inițiale înainte de sarcină poate avea un efect pozitiv semnificativ asupra sănătății și poate reduce anumite riscuri. (Dietă și stil de viață în timpul sarcinii. Thieme reprint 2018 – JournalGerman language)

Pentru o femeie însărcinată care începe de la o greutate normală, o creștere în greutate normală este între 11-16 kg. Femeile subponderale pot dobândi puțin mai multe kilograme, dar cele supraponderale ar trebui să acumuleze cu mult mai puține kilograme în plus (vezi tabelul 1). Riscul de creștere în greutate pentru femei și copii crește cu o luare în greutate mai mare și, mai ales, dacă femeile sunt deja supraponderale înainte de sarcină. 

Tabel 1 Raport IOM 2009

Indicele masei corporale în timpul sarcinii (kg/m2) Câștig mediu în greutate (kg) Rata de câștig în greutate într-al doilea și al treilea trimestru/săptămână
<18,5 subponderală  12,7 - 18,4 kg 0,45 kg
18,5-24,9 greutate normală 11,34 - 15,88 kg 0,45 kg
25,0-29,9 supraponderală 6,8 - 11,34 kg 0,27 kg
>30 obeză 5- 9,1 kg 0,23 kg

Institute of Medicine. Weight gain during pregnancy: reexamining the guidelines. Washington, D.C.: National Academy Press, 2009

Necesarul de energie și de nutrienți în timpul sarcinii

Necesarul de nutrienți și de energie crește în timpul sarcinii, dar nu atât de mult încât viitoarea mamă să mănânce cât pentru două persoane. Cel mai bun sfat este de a nu mânca de două ori mai mult, ci de două ori mai sănătos. Nevoia pentru anumite substanțe nutritive crește mai mult decât nevoia de energie.

Doar în ultimele luni de sarcină necesarul de energie este cu aproximativ 10% mai mare decât înaintea sarcinii. 

  • În trimestrul al doilea, necesarul de energie este cu aproximativ 250 kcal/zi mai mare decât înainte
  • În cel de-al treilea trimestru (ultimele 3 luni) nevoia de energie este cu 500 kcal/zi mai mare dacă posibilitatea de mișcare fizică rămâne intactă.

Multe femei, totuși, au activitate fizică redusă în ultimele luni de sarcină, ceea ce face să nu fie nevoie de o creștere a resurselor de energie.

Dieta în timpul sarcinii și în perioada alăptării

Optimizarea nutrițională dă cele mai bune rezultate dacă este realizată cu o perioadă mai mare înainte de sarcină. Recomandările alimentare pentru perioada sarcinii și pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului în timpul sarcinii și al alăptării nu sunt cu mult diferite de recomandările făcute în Cercul de Nutriție și Piramida Alimentară (Newsletter 8-9). Există doar câteva excepții care privesc prevenirea potențialului risc de a contacta infecții din diverse alimente sau de a evita creșterea nivelului de poluare, care are un impact negativ mai mult asupra copiilor decât asupra adulților. (vezi mai jos „ce trebuie să evitați”)

„Studiile observaționale arată un risc mai mic de diabet gestațional la persoanele care au o dietă bazată pe legume, fructe, cereale integrale, nuci, leguminoase și pește; o dietă bogată în grăsimi, carne roșie și ouă este asociată cu un risc mai mare de diabet gestațional” (Societatea Germană de Nutriție DGE 2018).

Cea mai mare parte a dietei ar trebui să consiste din legume (aproximativ 20%) și cereale integrale (aproximativ 25%). Cantități aproape la fel de mari ar trebui să provină din leguminoase și fructe (aproximativ 15%). 

Se pot varia, de asemenea, cantitățile dintre grupe. Din diverse motive, se pare că reprezintă un mare avantaj dacă 75% din dietă constă în hrană de înaltă calitate de origine vegană și doar 25% constă în hrană de origine animală.

  • Pentru legume și fructe, se poate aplica principiul „5 pe zi”, ceea ce înseamnă 5 gustări (3 legume, 2 fructe)/zi. Trebuie să se țină cont că varietatea este importantă (preferabil fructe și legume de culori diferite)
  • În plus, leguminoasele, cerealele integrale și nucile, semințele sau varza trebuie consumate des. 
  • În funcție de activitatea fizică și de temperatura ambientală (transpirație), o femeie însărcinată are nevoie de o mulțime de lichide (preferabil apă care nu conține calorii și/sau ceaiuri de fructe) – de obicei 2-3 litri pe zi. În cazul temperaturilor ridicate sau a activității fizice susținute, nevoia de lichide poate crește.
  • Consumul a 1-2 porții pe săptămână de pește bogat în grăsimi este recomandat*
  • Cele mai indicate tipuri de pește – somon, hering, macrou – conțin întotdeauna o cantitate redusă de substanțe poluante pentru că provin din ape adânci (ex. Oceanul Arctic sau Atlanticul de Nord) – asigură necesarul de acizi grași omega-3.
    *dacă există bănuiala că peștele a avut o expunere mai mare la mercur, arsenic și alte metale, din precauție, se recomandă o dietă fără pește (este indicat să se renunțe la peștele marin din regiuni în care se poluează puternic, spre exemplu Marea Baltică, și, în general, la cel din zonele de coastă intens locuite sau puternic industrializate). Pentru a compensa lipsa peștelui din dietă se pot consuma suplimente cu acizi grași omega-3. Suplimentele ar trebui, de asemenea, testate pentru a nu conține substanțe periculoase.
  • Pentru aminoacizi – proteinele, pe lângă biodisponibilitate, conținut, combinare și prepararea este importantă. În cultura noastră nu avem, de obicei, deficiență de proteine.
    O dietă corespunzătoare este, de asemenea, posibilă și fără proteine animale: combinarea leguminoaselor (inclusiv pudra de shake și paste, băutură de soia etc.) cu nuci și semințe (în paste sau semințe, în muesli etc.) reprezintă surse foarte bune de proteine. 
  • Mâncarea de origine animală ar trebui consumată în cantități mai mici. Ar trebui reduse în special alimentele bogate în grăsimi (cu excepția peștelui gras) și carnea roșie (aceasta cuprinde orice carne cu excepția celei de pasăre). Cârnații ar trebui evitați în totalitate. 
  • Referitor la grăsimi, ar trebui folosite uleiurile de rapiță și de măsline. Pot reprezenta o soluție și uleiurile de in și nuci.
  • Resursele de grăsimi care conțin o cantitate prea mare de acizi saturați, dar și un nivel ridicat de acizi grași omega-6 ar trebui evitate. 
  • Grăsimile tari și acizii grași trans ar trebui evitați cât de mult posibil (spre exemplu în uleiul întărit, produsele prăjite, patiserie)
  • Cantități reduse de dulciuri, băuturi cu zahăr sau gustări (la fel și alte lucruri pe care le regăsim în vârful piramidei alimentare) pot fi tolerate ocazional. 
  • Alcoolul ar trebui evitat în totalitate. 

Citește mai jos mai multe despre evitarea factorilor poluanți, reducerea și eliminarea alimentelor nocive

Ce alimente ar trebui să nu consume femeile însărcinate – Protejarea de infecții alimentare și factori poluanți

În acest punct, sunt evidențiate alimentele pe care femeile însărcinate și cele care alăptează ar trebui să le evite cât mai mult posibil pentru că măresc riscul de apariție a infecțiilor și a potențialelor pericole pentru bebeluș. În general, orice persoană poate fi afectată pe termen lung de substanțele poluante, dar unele substanțe de acest fel nu sunt atât de eficiente (nu au o toxicitate acută relevantă).

În cazul copiilor nenăscuți încă sau al bebelușilor, mulți factori poluanți sunt mult mai periculoși și mai toxici. Din moment ce toxinele acționează, de obicei, asupra copilului prin placentă și prin laptele pe care îl primește de la mamă, fetușii și bebelușii au o reacție mult mai accentuată în raport cu doza de substanță toxică primită. Efectele sunt mult mai puternice din cauza masei corporale mici pe care aceștia o au.  

O privire mai amănunțită: mercur, arsenic și cadmiu

Mercurul (mai ales din crustacee și pești mari prădători) – se estimează că fetusul și bebelușii sunt de 5-10 ori mai sensibili decât adulții și că are o neurotoxicitate mai mare și mai rapidă, putând cauza tulburări de dezvoltare și comportamentale precum cele de vorbire, de memorie sau deficit de atenție.

Problemele motorii și cele cognitive cauzate de metalele grele sunt extrem de vizibile. În cazul mamelor care suferă de intoxicație cu mercur, primele anormalități în cazul copiilor sunt învățarea târzie a vorbitului și al mersului, iar mai târziu, între 4 și 7 ani, probleme auditive (deficiențe de auz) și un tonus muscular crescut la picioare. 

Sunt cunoscute și efectele negative pe care orezul care conține cadmiu și arsenic le generează (în special în zona Asiei). Ambele metale au efecte neurotoxice.

Referitor la tipurile contaminate de orez, unii toxicologi estimează faptul că cea mai mare doză tolerabilă de arsenic de către copii este atinsă cu doar 20 de grame de vafe de orez pe săptămână.

Ca alternativă, puteți folosi vafe de porumb pentru a le da copiilor. Nu s-a înregistrat poluare cu arsenic în cazul porumbului și al altor cereale. 

În cazul adulților, este recomandată prepararea orezului după metoda indiană. Se fierbe orezul într-o cantitate de apă de 6 ori mai mare decât cea de orez, iar apoi se varsă apa la final. Chimiștii au descoperit că așa se poate scădea cu până la 35-45%  cantitatea de arsenic. 

Pe lângă orez, animalele marine și algele conțin, de obicei, arsenic.

Măsurătorile arată că orezul expandat (vafele de orez) conțin de 10-30 de ori mai mult arsenic decât este permis în apa potabilă. 

La bebeluși, în raport cu greutatea corporală, cantitatea de arsenic pe care o iau din alimentele care conțin orez este de 2-3 ori mai mare decât în cazul adulților, așa că trebuie avută o grijă mai mare.

Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară a calculat în 2014 faptul că bebelușii hrăniți cu formulă pe bază de orez pentru sugari pot ingera 1,96 micrograme de arsenic inorganic/kg al greutății corpului/zi.

Institutul Federal German de Evaluare a Riscului a declarat în 2015 faptul că doza zilnică tolerabilă de arsenic nu poate fi definită precis și sugerează precauția în cazul bebelușilor și al copiilor. Cu toate acestea, datorită cercetărilor toxicologice cunoscute, orezul din zonele umede ar trebui considerat mai periculos și evitat în timpul sarcinii sau pentru prepararea hranei copiilor (orezul din zonele uscate este mai indicat).

Oficiul de Stat Bavarez pentru Sănătate și Siguranță Alimentară a calculat, după ce a analizat diverse diete pe bază de orez în 2010-2011 (vafele de orez au cel mai mare impact negativ), că pentru un copil (1-3 ani) care consumă constant până la 11 mini vafe cu orez (2g fiecare) – 22 de grame pe lună – nu există un risc semnificativ în privința sănătății.  Dacă un copil consumă ocazional cantități mai mari de vafe este recomandat să se mărească intervalul până data viitoare când va mânca din nou. Este, de asemenea, recomandat să se schimbe mai des tipul de cereale pe care cei mici îl consumă

Sfatul meu este ca orezul să fie eliminat din alimentația bebelușilor și a copiilor dacă nu știți care este zona de proveniență și ce doză de arsenic conține.

Notă: deși, în mod normal, orezul integral este mai sănătos, acesta poate conține valori mai mari de arsenic decât orezul alb atunci când este expus prin apa de la irigații. 

În continuare, anumite informații de context vor fi omise pentru o prezentare mai clară. Voi enumera o serie de alimente care trebuie evitate sau, cel puțin, reduse.

Ce alimente femeile însărcinate sau care alăptează trebuie să evite sau să reducă – prezentare generală

  • Evitați hrana crudă de origine animală
  1. pericol de toxoplasmoză și de listerioză (încălzirea pentru cel puțin 2 minute la peste 70 de grade C ucide listeria și toxoplasma din alimente)
  2. pericol de infecție cu salmonella (pentru a ucide salmonella sunt necesare cel puțin 10 minute la peste 70 de grade C)
  3. nu consumați pești prădători mari, crustacee și nici animale care trăiesc pe coastele mărilor >> risc de poluare cu metale grele, mercur, plumb – exemplu: ton, rechin, pește spadă, macrou, crabi, caracatiță, scoici, cambulă etc. 
  4. nu consumați pește crud sau produse din pește precum sushi >> risc de infecție
  5. nu consumați pește murat sau afumat >> încă există risc de infecție
  6. nu consumați produse din lapte nepasteurizat* precum brânza (risc de listerioză): brânză moale, nici măcar din lapte încălzit (ci numai pasteurizat)
  7. nu consumați lapte nepasteurizat (mai ales lapte nepasteurizat de capră)
    *Adnotare: crema de brânză, brânza de vacă sau iaurtul nu sunt periculoase pentru că în Germania acestea sunt comercializate numai din lapte pasteurizat. Produsele din lapte nepasteurizat trebuie declarate întocmai („produs din lapte nepasteurizat”).
  • Nu consumați carne crudă – numai carne puternic gătită
  • Nu consumați cârnați cruzi, salam sau șuncă crudă
  • Nu consumați ouă crude sau orice tip de mâncare cu ouă crude – numai feluri de mâncare cu ouă bine fierte
  • Ouăle și produsele care conțin ouă (inclusiv deserturile) trebuie să fie gătite o perioadă îndelungată
  • Suplimentele de Vitamina A ar trebui să fie evitate de către femeile însărcinate
    - Evitați să consumați ficat – conține o mare doză de Vitamina A (cel puțin în primul trimestru de sarcină, dar este indicat ca și în restul perioadei)
    - Pro-Retinol = Betacaroten care este precursor al Vitaminei A – este inofensiv*
    *(numai pentru fumători betacarotenul este discutabil ca supliment alimentar – iar femeile însărcinate și cele care alăptează nu ar trebui să fumeze!)
  • O femeie însărcinată nu trebuie sub nicio formă să consume alcool sau să fumeze (nici măcar pasiv) - și nici un alt timp de drog
  • Aceste aspecte ar trebui luate încă din timpul planificării sarcinii

Pericolele la care expun alcoolul, tutunul și drogurile trebuie luate în serios – în niciun caz nu trebuie subestimate.

Consumul unor astfel de alimente sau substanțe periculoase în timpul sarcinii, chiar și în perioada de dinainte, poate duce, spre exemplu, la avort, naștere prematură, malformații, deteriorare a celulelor nervoase și la dizabilități permanente. Astfel de urmări pot cauza și retard mental  ireversibil copiilor.

Nu există o fereastră de timp în funcție de care oprirea acestor posibili factori poluatori înainte de sarcină și în perioada acesteia să nu mai prezinte niciun risc. Din această cauză, alcoolul, fumatul și alte droguri ar trebui în totalitate evitate.

Mici cantități de alcool sunt considerate de către unele surse ca fiind nedăunătoare, dar acest lucru nu oferă nicio certitudine. Chiar dacă „cantitatea creează otrava”, este important să se menționeze faptul că diverse cauze de poluare a mediului sau toxine se pot acumula și împreună să genereze efecte negative, iar uneori chiar să le potențeze. Aceste efecte negative trebuie să fie evidențiate, de aceea nici măcar dozele mici nu sunt sigure.

Renunțarea la fumat ar trebui făcută de către întreaga familie cu mult timp înainte de planificarea sarcinii și să fie menținută (pentru acest lucru se poate apela și la programe de ajutor ale instituțiilor de sănătate). Pentru bebeluși, copii și adolescenți fumul (fumatul pasiv) este mult mai dăunător decât pentru adulți.

Chiar e-țigaretele sunt o sursă de risc și ar trebui evitate. 

Pentru fetus și bebelușii aproape de naștere, unele medicamente pot avea efecte diferite decât au pentru adulți și pot uneori provoca probleme serioase.

Pentru majoritatea medicamentelor, totuși, nu există studii adecvate care să pună în legătură efectele asupra femeilor însărcinate sau al celor care alăptează pentru că testele în astfel de perioade nu sunt etice și sunt interzise. În acest context, un medic trebuie să fie foarte atent și să nu sugereze unele medicamente din motive de siguranță.

Femeile care își planifică sarcina, cele însărcinate și cele care alăptează ar trebui întotdeauna să caute îndrumare medicală dacă au nevoie de medicație, iar, la rândul său, medicul trebuie să pună atent în balanță raportul risc-beneficiu în cazul în care nu există nicio alternativă perfect sigură. 

La universitatea medicală Charite Berlin puteți găsi informații despre anumite medicamente (dacă sunt sigure, nesigure sau contraindicate) pentru perioada de sarcină și alăptare pe site-ul www.embryotox.de (limba germană)

În același timp, femeile însărcinate ar trebui să reducă sau să evite consumul de:

  • Alimente prăjite
  • Chipsuri și cafea solubilă uscată (ex. Nescafe) – trebuie reduse, dar preferabil să fie evitate (din cauza acrilamidei)
  • Evitați mâncarea ambalată în plastic- fiți atenți la sticlele din plastic sau cutiile de răcoritoare sau de lapte pentru că pot avea în interior folie de aluminiu.
  • Plumb – poate proveni din apa potabilă din cauza țevilor vechi ale caselor (țevile de plumb au fost permise în casele din sudul Germaniei până în 1878, iar în Nordul și Estul Germaniei până în 1970)
  • Plumbul mai este conținut și de ciupercile sălbatice (din pădure), fructele de mare, carnea de vânat, fumul de țigară, dar și diverse tipuri de salată cu frunze mari care au crescut lângă zonele industriale sau drumuri aglomerate.
  • Orezul din zonele agricole trebuie evitat (poate conține prea multă poluare cu cadmiu sau arsenic)
  • Cadmiul provenit din fumul de tutun sau de pe drumurile cu trafic intens.
  • Cadmiul este eliberat de mâncarea acidă servită în vase cu smalț ceramic
  • Cantitatea de cadmiu este mai mare în ciocolatele provenite din regiunile cu mulți vulcani (cacaua și ciocolata din Africa și unele zone din America de Sud conțin mai puțin cadmiu decât cele din America Centrală)
  • Dioxina: heringul și somonul baltic conțin o mare cantitate
    - Păstrăvul de râu (în funcție de pârâu) conțin în cea mai mică măsură substanțe poluante, ca și peștele din Oceanul Arctic.
  • Evitați aflatoxinele din mucegai – aveți grijă la cereale, nuci, fructe, condimente. 
  • Băuturile care conțin chinină nu ar trebui consumate în cantități mari
  • Evitați toxinele* care pot apărea în alimente din cauza prăjirii sau frigerii prea puternice – exemplu cerealele sau carne
    - Nu consumați carne, pește, legume sau patiserie prea puternic prăjite sau arse (carbonizate)
    - Evitați produsele de patiserie prăjite prea mult*(PAH și HAA – hidrocarburi aromatice policiclice și amine heterociclice (aromatice) cauzate de frigere incompletă la temperatură mare)
  • Niveluri prea mari de azotat și nitrosamină trebuie evitate sau limitate (spre exemplu salata de rucola, rubarbă, cârnați sau carne afumată)

Cafeaua – băuturile cofeinizate

Femeile însărcinate ar trebui să consume băuturi care conțin cofeină numai în cantități moderate.

Băuturile energizante ar trebui și ele, de asemenea, evitate din cauza conținutului mare de zahăr și din cauza reacțiilor imprevizibile care pot apărea la alte ingrediente (taurină, guarana, înlocuitori de zahăr sau îndulcitori și alte substanțe)

Femeile însărcinate se pot bucura fără niciun pericol de 3 căni mici (125 ml) de cafea neîndulcită pe zi. Cu toate acestea, pentru că fetusul este foarte sensibil, iar cofeina trece prin placentă, este indicat ca mama să consume doar o cană de cafea (125 ml) pe zi dacă nu este decofeinizată.

Conform Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară, o doză de cofeină de 200mg/zi nu reprezintă niciun pericol pentru femeile însărcinate sănătoase.

Meta-analizele studiilor (studii de control de caz) arată faptul că o cantitate de 300 de mg/zi de cofeină crește semnificativ riscul de avort, mai ales în primele luni ale sarcinii.

Orientativ, se poate considera*:

  1. O cană de cafea (125-140 ml) conține 67-112 mg de cofeină. Este bine de știut faptul că aceste valori sunt asemănătoare cu cele ale ceaiului negru tare.
  2. Un espresso (50 ml) conține aproximativ 50-60 mg de cofeină
  3. Un pahar de cola (200 ml) conține de obicei între 10 și 40 mg de cofeină
  4. O cană de ceai negru obișnuit (140ml) conține 20-50 mg de cofeină; ceaiul verde are o cantitate mai mică de cofeină, dar și de teofilină, iar efectele sunt întârziate
    *conform analizei alimentare federale 1995

În urma unor diete vegetariene sau vegane, potențialele deficiențe sunt cele de:

  • Vitamina B12
  • Acid Folic
  • Fier
  • Iod
  • Posibil zinc*, dar și proteine*
  • Poate interveni și o deficiență relativă în forma bioactivă a acizilor grași omega-3 (EPA și DHA)
  • Posibil calciu (în cazul veganilor) – vezi analiza asupra antinutrienților

Suplimentele cu micronutrienți în timpul sarcinii și al alăptării

Nevoia pentru anumiți micronutrienți crește exponențial în perioada sarcinii și a alăptării, dar cea mai mare parte a necesarului de vitamine și minerale poate fi realizat printr-o selecție echilibrată a alimentelor cu o densitate mare de nutrienți, fără ca dieta să aibă o valoare calorică mare. Consumul echilibrat de fructe și legume (inclusiv salate), cereale integrale, leguminoase, varză și semințe oferă o balanță bună de nutrienți.

Poate fi complicat să se consume doza necesară pentru anumiți nutrienți, de aceea, pentru un grad ridicat de siguranță, luarea unor suplimente este recomandată. Aici includem acidul folic, iodul și fierul, dacă este necesar. Alte suplimente pot fi stabilite în funcție de dietă sau de factori precum o anumită afecțiune sau anotimp.

Articole similare

17 May

Progresele medicinei moderne oferă doctorilor posibilitatea de a trata dintre cele mai grave și complexe afecțiuni. Însă, noi medicamente, metode de diagnosticare şi tehnologii implică și o creştere a costurilor. Când vine vorba de sănătate,...

Sanatate | 2016

13 Apr

De foarte mulți ani, cercetători din întreaga lume au căutat să dezvolte tratamente împotriva cancerului. Printre cele mai importante descoperiri în acest sens se numără faptul că nu toate celulele canceroase se aseamănă între ele. O echipă...

Sanatate | 2016

11 Dec

În ultimii ani, gusturile alimentare ale oamenilor au devenit din ce în ce mai rafinate. Globalizarea a crescut accesul la tot felul de bunătăți și preparate exotice, iar rețelele de socializare au stimulat imaginația, dar și papilele gurmanzilor...

Sanatate | 2015

11 Dec

Mens sana in corpore sano, spune o zicală din vechime, confirmată astăzi de nenumărate studii. Unul dintre cele mai recente, ale cărui concluzii au fost prezentate de specialiștii de la Universitatea din Montreal, susține că sportul este extrem de...

Sanatate | 2015

11 Dec

Facebook este una dintre rețelele de socializare favorite ale adolescenților, cu un impact atât negativ, cât și pozitiv asupra nivelului hormonilor de stres. Este ceea ce au observat recent cercetătorii canadieni de la Universitatea din Montreal...

Sanatate | 2015

11 Dec

Cu siguranță, ai auzit până acum termenul de “inflamație”. Și de multe ori, o asociezi cu o lovitură, infecție a pielii sau alte probleme mai mult sau puțin deranjante. Însă inflamația poate fi o problemă de sănătate mult mai extinsă...

Sanatate | 2015

11 Dec

În vremuri tot mai tulburi, preocupările pentru sănătatea psihică sunt tot mai mari. Așa că multe persoane se orientează către yoga, meditație și practici de relaxare pentru a face față provocărilor. Popularitatea acestor practici i-a...

Sanatate | 2015

11 Dec

Mersul la sală și exercițiile fizice regulate au devenit, din fericire, o “modă sanatoasă” printre din ce în ce mai mulți români, care aleg să umple sălile de sport la primele ore ale dimineții sau, seara târziu, după nesfârșite ceasuri...

Sanatate | 2015

02 Dec

Sedentarism este unul dintre termenii moderni care ar trebuie să pună pe gânduri orice persoană care lucrează mult pe scaun, în pat, la birou, având perioade lungi de timp fără niciun fel de activitate fizică. Practic, acest obicei transformă...

Sanatate | 2015

02 Dec

"Microbul" vieții sănătoase contaminează tot mai multe persoane. Conform Innova Market Insights, jumătate dintre americani au declarat că sunt hotărâți să consume anul acesta mai multe legume și fructe. Iar variantele “exotice” îi cuceresc...

Sanatate | 2015

02 Dec

Antiobioticele sunt fără îndoială una dintre cele mai mari invenții din medicină și farmacie. Au salvat sute de vieți, au prelungit speranța de viață și au adus multă liniște mamelor și pediatrilor care pur și simplu erau nevoiți să...

Sanatate | 2015

21 Oct

Considerate de mulți nutriționiști cel mai mare rău alimentar al vremurilor noastre, aflate pe listele negre ale autorităților și vizate de propuneri de taxe speciale, încolțite deja de câteva cercetări, sucurile sunt în centrul unei noi...

Sanatate | 2015

21 Oct

O dietă mediteraneană și, până la urmă, orice alt meniu care conține fructe, legume, nuci, carne deloc procesată sunt asociate cu prevenirea instalării depresiei, a descoperit un studiu anunțat de publicația BMC Medicine. Cercetătorii au...

Sanatate | 2015

21 Oct

Este octombrie și auzim vorbindu-se peste tot despre cancerul de sân – întreg mapamondul marchează, prin diverse evenimente, luna dedicată acestei teribile maladii. Pe lângă campanii umanitare, curse de alergare ale supraviețuitoarelor și...

Sanatate | 2015

21 Oct

Ne-a schimbat viețile, ne-a ușurat munca, ne-a modificat radical și ireversibil modul în care comunicăm. Însă telefonul mobil a venit la pachet și cu o serie de neajunsuri: am devenit dependenți de el, nu mai concepem viața fără a-l avea...

Sanatate | 2015

21 Oct

Dacă pentru toate celelalte există celebrul card, pentru sport nu este nevoie de investiții majore, ci doar de un declic și de puțină voință. Cum ajungi să faci sport, e calea ta: fie că te înfurie vreun abdomen cu pătrățele și ți-l...

Sanatate | 2015

16 Oct

Cancerul de colon este una dintre maladiile omului modern, care mănâncă pe fugă, nu face mișcare și este copleșit de stresul zilnic. În plus, multe persoane neglijează controalele medicale regulate și investigațiile precum colonoscopia, de...

Sanatate | 2015

09 Jul

Dacă v-ați întrebat vreodată care este diferența dintre o Asigurare Privată de Sănătate și Cardul European De Sănătate, iată aici un ghid care vă va ajuta să înțelegeți deosebirile dintre cele două produse! Cardul European De Sănătate...

Sanatate | 2014

09 Jul

1. Aria de acoperire Asigurați-vă că aria de acoperire nu este restrânsă doar la regiunea în care vă aflați, ci cuprinde şi orice altă zonă pe care este posibil să o vizitați, chiar dacă doar pentru o perioadă scurtă, indiferent dacă...

Sanatate | 2014

08 May

Acces la orice spital sau clinica din lume Toate planurile de asigurare de sanatate privata oferite de MediHelp International , indiferent ca este vorba de produsul propriu MediHelp Healthcare Plan sau planurile Bupa va ofera acces si spitalizare la orice...

Sanatate | 2014

07 May

Toti stim ca atunci cand vine vorba de copii ne dorim ce e mai bun pentru ei. Sanatatea lor este linistea noastra. Ii puteti oferi copilului dumneavoastra o asigurare de sanatate care va ofera posibilitatea de a avea acces la ingirjire medicala atat pe...

Sanatate | 2014

07 May

Asigurarea de sanatate BUPA 1. Asigurarea de sanatate Bupa pentru persoane fizice Planul include acoperirea de baza - asigurare medicala internationala – standard, care va ofera acces la tratamente medicale esentiale. In plus, puteti alege sa adaugati...

Sanatate | 2014

11 Dec

Excelentei sale, domnului Ministru al Sanatatii Din luna iulie 2013 tin legatura cu biroul dumneavoastrain ceea ce privestecererea dumneavoastra si a guvernului de a construi noi spitale de inaltă clasa cuechipamente noi si performante. Din partea echipei...

Sanatate | 2013

11 Dec

Aceasta este scurta povestire a Doctorului Popescu (nume fals) denumit în continuare Dr. P. Dr. P lucrează într-un spital public. Din păcate, Dr.P are un salariu mic de la stat și pentru a câștiga diferența, va îndura rusinea și va accepta plicul...

Sanatate | 2013

19 Nov

Fac referire la cele mai recente știri care au anunțat tristul caz al unui pacient scăpat de pe targă (România TV, Kanal D) Nu am putut să ignor șansa de a folosi fraze cu dublu sens ce reies din acest subiect. Nimic nu poate fi mai simbolic decât...

Sanatate | 2013

07 Nov

Ministerul Sănătăţii şi CNAS nu dispun de suficiente fonduri pentru a le facilita spitalelor publice un final de an fiscal corespunzător. Poate au, sau poate nu au, sau poate…doar poate... În timpul acestei săptămâni, am putut urmări mesaje...

Sanatate | 2013

01 Nov

Surprinzător, și în mod neașteptat, zilele reci de iarnă sosesc, şi, odată cu ele, şi virusul gripal. În fiecare an auzim despre confuzia din jurul aprovizionarii cu vaccinul antigripal, care surprize, surprize, din nou nu va fi disponibil. Poate...

Sanatate | 2013

24 Oct

Zahal Levy este Presedintele MediHelp International (www.medihelp.ro), cel mai important furnizor de asigurări private de sănătate din Europa Centrală și de Est. Compania este prezentă pe piața din România începand cu 1999 și îmbină cu succes...

Sanatate | 2013

17 May

MediHelp International este dispus sa își asume gestionarea tuturor nevoilor acestora Ca răspuns la anunțul Eureko de retragere de pe piața din România, MediHelp International, cel mai important furnizor de asigurări private de sănătate din...

Sanatate | 2013

05 Apr

Printre principiile de bază ale unui stat democratic, se regăsește și dreptul cetățenilor de a beneficia de servicii medicale. Acest lucru se întâmplă și în România, însă cu toții știm că asigurarea obligatorie de sănătate nu ne oferă...

Sanatate | 2013

17 Aug

Ultima lună de vară se apropie cu rapiditate și cu toții ne gândim să petrecem câteva zile departe de locul de muncă, dacă nu am avut încă ocazia să ne bucurăm de concediu. Vacanțele de vară sunt o bună oportunitate pentru ca angajații...

Sanatate | 2016

17 Aug

Un tanar antreprenor trebuie sa aibe intotdeauna in vedere starea de bine a angajatilor sai, mai ales cand e vorba despre o afacere la inceput de drum. Includerea unei asigurari de sanatate in pachetul de beneficii este un factor important in formarea...

Sanatate | 2016

17 Aug

Cel mai bun motiv este faptul ca o astfel de polita nu doar ca ofera acces la servicii medicale de calitate din clinicile private din Romania, ci permite consultatii, analize sau tratament de urgenta in clinici de renume din intreaga lume. Insa...

Sanatate | 2016

17 Aug

Pentru manageri, vara este momentul ideal pentru a aduce o noua perspectivă rutinei de la locul de muncă prin activități în aer liber, precum team building-uri, picnicuri în parc, activități sportive sau prânzuri în aer liber. Pentru oamenii...

Sanatate | 2016

29 Aug

Născuți între 1980 și 2000, milenialii reprezintă una dintre cele mai mari generații din istorie, ce include peste 92 de milioane de oameni. Recunoscuți pentru personalitatea lor ușor narcisistă și interesul puternic pentru bunurile material, cei...

Sanatate | 2016

29 Sep

După rapoartele Comisiei Europene, mai mut de 30% dintre femeile active pe piața muncii din Europa activează în poziții de conducere, iar jumătate dintre acestea sunt, de asemenea, mame a căror prioritate o reprezintă starea de bine a familiei lor....

Sanatate | 2016

29 Sep

O dată cu trecerea în anotimpul rece, preferințele noastre nutriționale se modifică și ele. Cu toate că salata nu mai pare atât de atragătoare ca pe timpul verii, asta nu înseamnă că trebuie să facem alegeri nesănătoase din acest punct de...

Sanatate | 2016

15 Oct

Simptomele unei răceli cauzate de schimbările de temperatură de la începutul toamnei, pot fi extrem de inconfortabile, mai ales atunci când programul încărcat nu îți permite să te odihnești atât cât ai vrea, iar tot ce poți face este să...

Sanatate | 2016

25 Oct

„Mă doare gâtul, mă doare capul, nu pot să respir!”. Acestea sunt primele semne pe care un copil ni le transmite atunci când nu se simte bine, iar mamele încep să audă aceste cuvinte din ce în ce mai des în sezonul rece. Din păcate, este...

Sanatate | 2016

15 Nov

Cum este investit acest buget și ce primim în schimb? Conform ZF.ro, În ultimii ani, românii acordă tot mai multă atenție cheltuielilor asociate Crăciunului, în încercarea de a-și optimiza bugetul. Mai exact, în 2014, 44% dintre respondenții...

Sanatate | 2016

25 Nov

Cel puțin la începutul iernii, sistemul nostru imunitar este slăbit, fapt ce cauzează sensibilitatea întregului corp la varietatea de viruși din jurul nostru. Atunci când răceala și gripa ne încurcă planurile de zi cu zi, temperaturile scăzute...

Sanatate | 2016

05 Dec

Perioada sărbătorilor de iarnă este asociată adesea cu toxiinfecții alimentare, fapt pentru care cuvântul cheie al sezonului este „moderația”. Totodată, putem introduce în alimentația de „sărbătoare” câteva alimente la fel de gustoase,...

Sanatate | 2016

11 Dec

Urgențele medicale pot apărea în mod neprevăzut în viața oricăruia dintre noi și pot avea un impact major atât din punct de vedere emoțional, cât și financiar. În același timp, prevenția medicală este importantă pentru întreaga familie...

Sanatate | 2016

14 Jan

Un element important în procesul de pregătire pentru noul an a devenit, mai nou, lista de rezoluții. Tot mai mulți oameni își pun pe hârtie planuri prin care vor să își îmbunătățească stilul de viață, pentru un an mai bun decât cel din...

Sanatate | 2017

27 Jan

2017 a venit cu o multitudine de tendințe în toate domeniile, însă, pentru cei dintre voi care vor să fie tot timpul în pas cu noile trenduri în materie de nutriție, am găsit 3 alimente care se bucură de o popularitate...

Sanatate | 2017

08 Feb

Evoluția continuă a tehnologiei cauzează numeroase schimbări în toate domeniile, iar industria medicală nu face excepție. În 2015, un studiu al Nuance Communications, o multinațională de renume în industria IT, arată că peste 54% dintre...

Sanatate | 2017

10 Feb

Prin telemedicină, spitalele au posibilitatea de a acorda ajutor și îngrijire medicală chiar și oamenilor care se află în zone sub-dezvoltate, inaccesibile. Datorată evoluției tehnologiei și simplificată prin apariția mijloacelor de comunicare...

Sanatate | 2017

16 Mar

În loc de flori, anul acesta ai primit ca prim cadou de primăvară un nas înfundat și nu te poți opri din strănutat sau tușit? Cel mai probabil ești unul dintre noi, milioanele de oameni care suferim de alergii de primăvară. Alergiile sezoniere...

Sanatate | 2017

16 Mar

La începutul primăverii, oricât ne bucurăm de temperaturile crescute și atmosfera călduroasă, un lucru mai greu de evitat este „astenia de primăvară”. O afecțiune cât se poate de reală, astenia este definită de starea de epuizare și oboseală a...

Sanatate | 2017

04 Apr

Mai sunt mai puțin de două săptămâni până când vom sărbători Paștele și, cu majoritatea ofertelor de vacanță epuizate, probabil te întrebi dacă e o idee bună să planifici o „evadare” într-un timp atât de scurt. Într-adevăr,...

Sanatate | 2017

04 Apr

În timp ce unii oameni văd animalele de companie ca ființe cauzatoare de dezordine și alergii, mulți dintre noi nu ne putem imagina viața fără ele, iar statisticile o dovedesc: conform PFMA (Pet Food Manufacturer’s Association), animale de...

Sanatate | 2017

09 May

Am început anul cu un plan: să fim mai sănătoși, mai în formă, să scăpăm de obiceiurile alimentare dăunătoare. Însă vara este foarte aproape, iar temperaturile ridicate sunt insuportabile fără foarte multă apă și... inghețată. Da,...

Sanatate | 2017

09 May

Suntem aproape în sezonul călduros, însă temperaturile ridicate și-au făcut deja simțită prezența. Așă că am pus la un loc cele mai bune sfaturi pentru voi, care vă vor ajuta să faceți față cu ușurință anotimpului de...

Sanatate | 2017

15 Jun

Chiar dacă vacanța a început deja pentru cei mici, noi, cei mari, nu suntem încă pregătiți pentru ea. Cu toate astea, căldura din București devine insuportabilă și ne poartă cu gândul doar la zilele de concediu pe care le vom petrece la...

Sanatate | 2017

18 Jul

În 2004, povestea Laurei Afrasine alături de MediHelp International a început cu primul interviu serios din viața sa, la care s-a lovit de cea mai complicată întrebare: unde te vezi peste 5 ani? Ce a urmat după această întrebare și cum a fost,...

Sanatate | 2017

15 Jul

Cancerul de piele, unul dintre cele mai întâlnite tipuri de cancer, este cauzat, de obicei, de expunerea îndelungată la soare, și își începe formarea în stratul superficial al pielii, epiderma. În funcție de celulele din care se dezvoltă, există...

Sanatate | 2017

26 Jul

Potrivit World Health Organization, cancerul este cea mai importantă cauză a deceselor în Europa după bolile cardiovasculare, cauzând 20% dintre decese, anual. Fiind responsabil de 1,7 milioane de decese în fiecare an, medicii susțin că...

Sanatate | 2017

15 Aug

Potrivit World Health Organization, cancerul este cea mai importantă cauză a deceselor în Europa, după bolile cardiovasculare, cauzând 20% dintre decese, anual. Mai exact, 14 milioane de oameni sunt diagnosticați cu o formă de cancer în fiecare an,...

Sanatate | 2017

16 Aug

Cancerul, una dintre cele mai întâlnite boli ereditare, este cauzat de schimbări genetice care afectează funcționarea normală a celulelor din corpul nostru. Anual, potrivit World Health Organization, peste 14 milioane de oameni sunt diagnosticați cu o...

Sanatate | 2017

22 Sep

În fiecare an, ziua de 15 Septembrie este dedicată conștientizării uneia dintre cele mai comune cauze a decesului în rândul adolescenților și copiilor – limfomul. Poate am auzit de el, dar puțini dintre noi știu ce este limfomul, deși este a 11-a...

Sanatate | 2017

29 Sep

Tehnologia face parte din multe aspecte ale vieții și a devenit din ce în ce mai populară și în rândul celor care doresc să mențină un stil de viață sănătos. Fie că este o aplicație ce te ajută să faci sport sau una ce îți amintește...

Sanatate | 2017

10 Oct

MediHelp International (www.medihelp.ro), lider pe piața asigurărilor de sănătate în CEE, prezent în România, Ungaria, Bulgaria și Polonia (MediSky), facilitează accesul la servicii oncologice în clinicile private prin asigurarea medicală...

Sanatate | 2017

13 Oct

Starea de oboseală cronică este întâlnită la oameni de diferite vârste și poate fi cauzată de factori precum lipsa de somn, alimentația, sau afecțiuni medicale. Atunci când starea de oboseală devine persistentă, fără motive evidente, și începe...

Sanatate | 2017

27 Oct

Multe afecțiuni au factori declanșatori comuni: alimentație, stres, apetit, toxine. Nu numai că un stil de viață sănătos poate reduce riscul de a dezvolta o anumită boală, dar, totodată, studii experimentale au arătat că unele alimente și...

Sanatate | 2017

10 Nov

La nivel mondial, ziua de 14 noiembrie este dedicată Luptei Împotriva Diabetului, cu scopul de a informa cu privire la pericolele unei boli care acaparează rapid o parte din ce în ce mai mare a populației. Conform World Health Organization, numărul...

Sanatate | 2017

19 Dec

Suntem deja foarte aproape de „cea mai minunată perioadă a anului”, acea perioadă care aduce familiile împreună. Dar câți dintre noi ne gândim că, fără să fie evident, cineva de lângă noi poate fi afectat de tulburări afective...

Sanatate | 2017

28 Dec

BUCUREȘTI, 28 DECEMBRIE 2017. Conform datelor MediHelp România, parte a MediHelp International, posesorii de asigurare internațională de sănătate au accesat polițele de asigurare în timpul vacanței de Crăciun din Austria, Germania și Turcia. Anul...

Sanatate | 2017

15 Jan

Prevalența diabetului este o problemă a societății moderne, motiv pentru care prevenirea bolii a devenit un subiect extrem de important în zilele noastre. În România, studiul PREDATORR desfășurat de Societatea Română de Diabet, Nutriție și...

Sanatate | 2018

23 Jan

Alimentația este un subiect extrem de discutat de specialiștii în nutriție datorită influenței pe care o are asupra calității vieții. Adoptarea unei diete sănătoase, coroborată cu activități sportive, contribuie la îmbunătățirea...

Sanatate | 2018

02 Feb

Infecțiile cu virusurile hepatice VHB și VHC rămân o problemă globală de sănătate publică, cu epidemiologie în continuă schimbare, determinată de o serie de factori, incluzând politica de vaccinare și migrația populației. Aceste infecții...

Sanatate | 2018

06 Feb

Nutriția sănătoasă și atenția acordată activităților zilnice reprezintă soluția potrivită pentru reducerea riscurilor de îmbolnăvire și asigurarea unei bune calități a vieții. Cunoașterea activităților care aduc beneficii și...

Sanatate | 2018

22 Feb

Secolul XXI este adesea numit secolul vitezei, evoluției tehnologice și informației. Unul dintre simptomele resimțite cel mai adesea în mileniul trei este stresul și sentimentul de presiune constantă datorat unui stil de viață mereu ocupat....

Sanatate | 2018

08 Mar

Comunitățile medicale și științifice raportează faptul că preocuparea oamenilor pentru construirea unei vieți profesionale de succes, tradusă în ore prelungite la locul de muncă și stres constant, afectează sănătatea în mod...

Sanatate | 2018

21 Mar

Sedentarismul este o problemă a secolului XXI și se caracterizează prin stilul de viață inactiv care poate determina slăbirea și atrofierea mușchilor, respectiv creșterea riscului de leziuni. În acest context, tot mai mulți doctori...

Sanatate | 2018

12 Apr

Trăiește sănătos, trăiește mai mult – cercetări recente au demonstrat faptul că, o viață echilibrată construiește premisele unei vieți mai lungi. Jurnalul Societății Americane de Geriatrie a publicat un studiu la finalul anului 2016 prin...

Sanatate | 2018

04 Apr

Prof. Dr. Werner Seebauer este decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul...

Sanatate | 2018

24 Apr

Glanda tiroidă se găsește sub formă de fluture în partea inferioară din față a gâtului și are un rol esențial în buna funcționare a organismului. Pentru o înțelegere aprofundată a felului în care se manifestă, aceasta poate fi...

Sanatate | 2018

31 May

Anxietatea - o reacție naturală a omului la ritmul vieții moderne, cu efecte fizice și psihice. Pe termen scurt, această stare reprezintă conștientizarea unei situații intense care pregătește o persoană pentru o acțiune specifică și...

Sanatate | 2018

01 Jun

Alimentele reprezintă principalul combustibil al vieții, în timp ce nutrimentele asimilate îi determină calitatea, influențând sănătatea atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. O dietă variată ajută la construirea blocurilor de rezistență...

Sanatate | 2018

14 Jun

Helicobacter Pylori (HP) este un agent patogen uman care se transmite de la om la om producând gastrita cronică activă tuturor pacienților colonizați. Infecția cu HP este cunoscută și acceptată ca un factor etiologic major al cancerului gastric,...

Sanatate | 2018

04 Jul

Participi adesea cu prietenii la sezonul grătarelor? Te întrebi dacă carnea roșie mărește riscul de boli? Cancer, reumatism și alte boli inflamatorii cronice? Depinde de calitatea, tipul și metoda de preparare?Descoperă în acest articol sfaturile...

Sanatate | 2018

06 Jul

Cancerul este una dintre cele mai răspândite afecțiuni la nivel global, estimându-se ca până în anul 2030 să crească numărul de noi cazuri la 23,6 milioane pe an. Gradul de îmbolnăvire și efectele pe care le are asupra corpului fac ca grija pentru...

Sanatate | 2018

16 Jul

Comunitatea expaților români din Europa numără peste 3,5 mil. de oameni, după ultimele estimări făcute de Ministerul de Externe. Fie au plecat într-un schimb de experiență, fie lucrează în diverse domenii, cum ar fi transport, HORECA, sănătate...

Sanatate | 2018

02 Aug

Mâncați adesea ouă sau produse cu ouă?CERCETĂRILE ARATĂ – RĂSPUNSUL LA ACEASTĂ ÎNTREBARE ESTE DESTUL DE COMPLEX Prof. Dr. Werner Seebauer este decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă -...

Sanatate | 2018

22 Aug

 Prof. Dr. Werner Seebauer este Decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul...

Sanatate | 2018

30 Aug

Familia reprezintă un concept care definește zona de confort a fiecărei persoane, sursa de putere, model de conduită, un spațiu sigur de unde începe călătoria vieții fiecăruia dintre noi. Construirea unei familii care să asigure toate acestea...

Sanatate | 2018

14 Sep

Conexiunea dintre sănătatea orală și cea generală este strânsă, ceea ce face ca responsabilitatea pentru igiena dentară să fie extrem de importantă. Sănătatea orală oferă indicii despre starea de sănătate generală, având, de asemenea,...

Sanatate | 2018

24 Sep

Prof. Dr. Werner Seebauer este decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul...

Sanatate | 2018

27 Sep

Noțiunea de tulburare alimentară vizează o problemă psihologică, răspândită în rândul femeilor și bărbaților deopotrivă, acoperind o largă sferă de obiceiuri alimentare nesănătoase, de la mâncatul compulsiv la anorexie. De obicei, această...

Sanatate | 2018

18 Oct

Care este cea mai bună strategie de recrutare a forţei de muncă specializată? Cum reușesc companiile să loializeze angajații buni? Aceste două întrebări reflectă preocuparea departamentelor de HR și Management de a crea și menține un...

Sanatate | 2018

18 Oct

Prof. Dr. Werner Seebauer este decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul...

Sanatate | 2018

25 Oct

În ultimii ani, mediul de afaceri înregistrează o dinamică accentuată, iar la orizont apare o nouă tendință: freelancer-ii sau companiile de mici dimensiuni, formate din două sau trei persoane, care oferă produse sau servicii de nișă. Deseori,...

Sanatate | 2018

09 Nov

Stresul la locul de muncă este un factor extrem de răspândit și o cauză a numeroaselor boli întâlnite adesea de către doctori atunci când beneficiarii asigurărilor medicale oferite de companiile angajatoare se programează pentru o consultație....

Sanatate | 2018

20 Nov

Angajații sănătoși și fericiți sunt cei care depășesc target-ul, care lucrează pentru atingerea obiectivelor companiei și care asigură un mediu de lucru proactiv. Din aceste motive, investiția în bunăstarea lor a devenit o prioritate pentru...

Sanatate | 2018

05 Dec

Prof. Dr. Werner Seebauer este Decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul...

Sanatate | 2018

14 Dec

Asigurarea privată de sănătate acoperă costurile pentru o gamă variată de servicii medicale, fiind valabilă atât pentru consultații, cât și pentru tratamente în cazul unor afecțiuni medicale. Aceasta asigură accesul la servicii de cea mai...

Sanatate | 2018

21 Dec

Vederea este simțul care ne ajută să aflăm cât mai multe lucruri despre mediul înconjurător. De aceea, ochii trebuie să fie cât mai protejați de afecțiunile care pot apărea de-a lungul vieții.  Indiferent dacă ne aflăm la job sau acasă,...

Sanatate | 2018

23 Jan

Tot mai multe persoane înțeleg importanța accesului la cei mai buni doctori și la cele mai noi tratamente, motiv pentru care optează pentru o asigurare privată de sănătate care le garantează servicii medicale de calitate. Trendul se observă și la...

Sanatate | 2019

22 Jan

Prof. Dr. Werner Seebauer este decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul...

Sanatate | 2019

29 Jan

Succesul și fericirea copiilor sunt printre principalele preocupări ale părinților, de aceea apar tot mai multe cărți despre parenting, tot mai multe activități extracurriculare care să îi ajute pe cei mici să performeze la școală și programe...

Sanatate | 2019

05 Feb

Eleonora Brillo* şi Gian Carlo Di Renzo Departamentul de Obstetrică şi Ginecologie şi Centrul pentru Medicină Perinatală şi Reproducătoare, Spitalul Universitar S. Maria della Misericordia, Universitatea din Perugia, 06132 Perugia, Italia Prof....

Sanatate | 2019

20 Feb

Prof. Dr. Werner Seebauer este decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul...

Sanatate | 2019

22 Feb

Un stil de viață sănătos necesită o grijă deosebită pentru corp și minte, iar cei care își doresc un astfel de trai trebuie să fie atenți la respectarea câtorva reguli esențiale. Cei mai longevivi oameni din lume, japonezii, acordă atenție...

Sanatate | 2019

26 Feb

Ficatul este cea mai mare glandă din organismul uman, fiind un organ parenchimatos voluminos cu o greutate care variază între 1200 și 1500 mg. Ca și pancreasul, îndeplinește o funcție exocrină și o funcție endocrină, dar, spre deosebire de...

Sanatate | 2019

28 Feb

Sănătatea este un subiect care preocupă din ce în ce mai mult oamenii. Încercăm să mâncăm mai sănătos, să ne găsim timp pentru a face sport sau pentru a merge la un consult medical, aceste lucruri dovedind conștientizarea faptului că a preveni...

Sanatate | 2019

19 Mar

Prof. Dr. Werner Seebauer este decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul...

Sanatate | 2019

14 May

Prof. Dr. Werner Seebauer este decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul...

Sanatate | 2019

21 Mar

Venirea pe lume a unui bebeluș nu este întotdeauna lipsită de complicații. În unele cazuri, copilul poate fi diagnosticat cu o malformație congenitală, iar cauza nu poate fi stabilită cu exactitate de fiecare dată. De la complicații în timpul...

Sanatate | 2019

25 Mar

Sănătatea este cea mai de preț resursă pe care o deținem și de care avem nevoie pentru a ne bucura de fiecare moment al vieții. Tocmai pentru că este atât de importantă, necesită o grijă deosebită, iar fiecare dintre noi este responsabil pentru...

Sanatate | 2019

08 Apr

Prof. Dr. Werner Seebauer este decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul...

Sanatate | 2019

30 Apr

Ce sunt, de fapt, alergiile? Alergiile reprezintă un răspuns normal al sistemului imunitar care identifică intrusul considerat ca fiind periculos și declanșează o serie de mecanisme de apărare cu scopul de a-l elimina cât mai repede din organismul...

Sanatate | 2019

15 Apr

Diferența dintre un corp sănătos și un corp slăbit stă în alegerile zilnice pe care le facem, iar interacțiunea noastră cu lumea exterioară și starea noastră de spirit pot fi direct influențate de aspecte esențiale precum alimentația. Ce...

Sanatate | 2019

27 May

Condiția fizică a devenit un pilon în definirea unei stări bune de sănătate, de aceea alimentația, care are impact direct asupra fizicului, primește o atenție tot mai mare din partea oamenilor. Respectarea meselor unei zile și gradul de efort...

Sanatate | 2019

15 May

Ritmul tot mai alert în care ne desfășurăm activitățile zilnice poate avea un impact major asupra sănătății noastre. Ne asumăm tot mai multe responsabilități, îndeplinim tot mai multe sarcini la serviciu, dar și în viața personală, ne...

Sanatate | 2019

07 Jun

Momentele petrecute alături de familie reprezintă unele dintre cele mai fericite clipe din viața noastră, iar vacanța de vară este o oportunitate de a crea amintiri împreună cu cei dragi. Fie că vizităm rude din zone îndepărtate, fie că mergem...

Sanatate | 2019

25 Jun

Prof. Dr. Werner Seebauer este Decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul...

Sanatate | 2019

26 Jun

Sărituri cu parașuta sau scuba diving? Mersul cu canoea pe un râu învolburat sau explorarea peșterilor? Activitățile noastre devin din ce în ce mai diverse și implică un nivel tot mai mare de curaj. Căutăm noi modalități de a ne testa limitele...

Sanatate | 2019

28 Jun

Profesorul Irinel Popescu este un cunoscut chirurg și membru al Academiei Române de Științe. Este unul dintre liderii din domeniul chirurgiei oncologice și al procedurilor medicale care au legătură cu ficatul. În ultimii 30 de ani, profesorul Popescu...

Sanatate | 2019

08 Jul

Situațiile neplăcute sau primejdioase produc schimbări în modul de funcționare a corpului uman. În momentul în care, spre exemplu, un câine periculos latră în direcția noastră sau o mașină vine spre noi cu viteză în trafic, corpul intră într-o...

Sanatate | 2019

15 Jul

De câte ori nu ți-ai propus să începi o activitate nouă sau să renunți la un obicei nesănătos doar ca să observi, după o perioadă, că nu ai reușit să realizezi acel deziderat? Atingerea unor țeluri poate fi uneori complicată și, de aceea,...

Sanatate | 2019

17 Jul

Prof. Dr. Werner Seebauer este Decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul...

Sanatate | 2019

14 Aug

Oricât de neobișnuit ni s-ar părea, există o puternică legătură între echilibrul nostru mental și integritatea microflorei intestinale. Creierul și tractul gastrointestinal comunică direct prin intermediul axei intestin-microbiom-creier, ceea ce...

Sanatate | 2019

20 Aug

Alimentația este un aspect esențial al sănătății noastre, de aceea trebuie să învățăm să alegem produsele benefice pentru noi, care au valoare nutritivă ridicată și ajută corpul să funcționeze corespunzător. Una dintre importantele...

Sanatate | 2019

27 Aug

Prof. Dr. Werner Seebauer este decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul...

Sanatate | 2019

20 Sep

Profesorul Irinel Popescu este un cunoscut chirurg și membru al Academiei Române de Științe. Este unul dintre liderii din domeniul chirurgiei oncologice și al procedurilor medicale care au legătură cu ficatul. În ultimii 30 de ani, profesorul...

Sanatate | 2019

12 Sep

Condiția fizică este un factor esențial în menținerea unei stări de sănătate bune și tot mai mulți români încep să înțeleagă această realitate. În egală măsură, aceștia devin conștienți de faptul că, atenția și grija față de propria...

Sanatate | 2019

26 Sep

Venirea pe lume a unui copil reprezintă un moment unic pentru orice mamă. O nouă dimensiune i se descoperă și va avea nevoie de o perioadă de adaptare, în care susținerea celor din jur va fi extrem de importantă. Emoțiile pe care o mamă le...

Sanatate | 2019

08 Oct

Prof. Dr. Werner Seebauer este decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul...

Sanatate | 2019

15 Oct

Prof. Dr. Werner Seebauer este decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul...

Sanatate | 2019

29 Oct

Nu mai este niciun secret faptul că exercițiile fizice sunt extrem de importante pentru starea noastră generală de bine, având un impact foarte mare asupra sănătății. Să fim în formă este o condiție esențială pentru derularea activităților...

Sanatate | 2019

22 Oct

Încă din primul moment al sarcinii, legătura dintre mamă și copilul pe care urmează să îl nască devine indestructibilă și îi va lega pe cei doi pentru tot restul vieții. Proaspăta mămică va deveni sprijinul celui mic, cu ajutorul căreia va...

Sanatate | 2019

21 Oct

Profesorul Irinel Popescu este un cunoscut chirurg și membru al Academiei Române de Științe. Este unul dintre liderii din domeniul chirurgiei oncologice și al procedurilor medicale care au legătură cu ficatul. În ultimii 30 de ani, profesorul Popescu...

Sanatate | 2019

05 Nov

Asigurările private de sănătate sunt un instrument tot mai accesat datorită flexibilității pe care o oferă beneficiarilor. Acestea garantează accesul la cele mai performante servicii medicale din țară sau din străinătate și creează cadrul...

Sanatate | 2019

12 Nov

Second Opinion devine o practică medicală tot mai răspândită care le oferă pacienților posibilitatea de a căuta un grad mai mare de certitudine în ceea ce privește un anumit diagnostic sau tratament.  Uneori, afecțiunea medicală cu care o...

Sanatate | 2019

10 Dec

Calitatea vieții este influențată de o multitudine de factori, de la stilul de viață până la moștenirea unor gene care predispun o persoană la anumite boli genetice. Alegeri precum alimentația, fumatul sau practicarea unui sport joacă un rol...

Sanatate | 2019

20 Dec

Venirea iernii poate reprezenta o provocare, în special din cauza faptului că sezonul sărbătorilor favorizează un stil de viață sedentar și un comportament alimentar neglijent. De asemenea, vremea rece împiedică unele activități fizice, precum...

Sanatate | 2019

07 Jan

Nașterea înainte de termen poate avea urmări grave pentru sănătatea bebelușului, iar la nivel global, aproximativ 15 milioane de copii se nasc prematur. Dintre aceștia, o mică parte se nasc cu mult înainte de cele 37 de săptămâni. O naștere este...

Sanatate | 2020

16 Jan

Prof. Dr. Werner Seebauer este Decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul...

Sanatate | 2020

Detalii in curand