Cum puteți reduce și compensa riscurile nitratului din salată

Sanatate | 2018

 Prof. Dr. Werner Seebauer este Decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul departamentului de Medicină Preventivă din cadrul NESA (The New European Surgical Academy).

Din anul 2000, prof. dr. Werner Seebauer a lucrat doar în medicină preventivă, după zece ani petrecuți la Spitalul Universitar din Frankfurt. De asemenea, este implicat în formarea profesioniștilor din domeniul medical în ceea ce privește prevenția și nutriția.

MediHelp Internațional, alături de LAMP Asigurări, și în colaborare cu NESA a creat planul NESAcard din dorința de a oferi acces la servicii medicale la cele mai înalte standarde pacienților aflați oriunde în Europa.

În acest fel, MediHelp contribuie la dezvoltarea științei în medicină și se implică activ în promovarea responsabilității sociale la nivel internațional.

 

 

https://pixabay.com/de/rucola-pflanzen-salat-frisch-gr%C3%BCn-545381/
https://pxhere.com/de/photo/654774

Nitratul dietetic, care este transformat în nitrozamine în tractul gastro-intestinal, poate crește anumite riscuri de boală. Dar puteți reduce nitrații selectând salatele potrivite care conțin mai puțin nitrați și compensa ("detox") producția endogenă de nitrozamină printr-o dietă bogată în nutrienți. Unele alimente conțin nitrați (exemple din articol); acest nitrat poate fi transformat în tractul gastrointestinal uman (în tractul digestiv) în nitrozamine; nitrozaminele sunt poluanți care pot crește riscul bolilor, cum ar fi cancerul.

Prin urmare, este important să se reducă nitrații din alimente și să se îmbunătățească detoxifierea.

Salata, legumele și apele subterane pot furniza nitrați. Acestea sunt principalele surse de nitrați alimentari. Niveluri relativ ridicate de nitrați se găsesc în principal în legume cu frunze și rădăcini, cum ar fi sfeclă roșie, ridichi, salată verde, valeriană, spanac și mangold și în special rucola.

Ce varietăți de legume și salate prezintă niveluri mai ridicate de nitrați?

Frunzele de rucola au prezentat adesea niveluri de nitrați de peste 4.500 mg / kg măsurate de ex. în Bavaria. Aceasta este urmată de salata verde la circa 2100 mg / kg, salata verde si ridiche la 2000 mg / kg, sfecla roșie sau ridiche la aproximativ 1800 mg / kg si spanac la circa 1300 mg / kg.

Nivelurile de nitrați sunt scăzute (aproximativ 50-150 mg / kg), de exemplu, la ardei, castraveți, conopidă și cartofi; și chiar mai mici pentru ceapă, varză de Bruxelles, sparanghel, roșii, care nu conțin cantități semnificative.

 

 

Consumul a mai mult de 25 g frunze de rucola pe zi depășește doza zilnică tolerabilă prin adăugarea la consumul mediu al tuturor celorlalte grupe de alimente obișnuite care furnizează nitrați.
Dar chiar și fără rucola puteți obține valori mai mari. Dacă mâncați o mulțime de legume și salate, nivelurile zilnice tolerate, evaluate de OMS, pot fi depășite în mod semnificativ!
Nu ar trebui să urmați valorile limită aprobate în agricultură ale Comisiei Europene, ci să încercați să reduceți sursele de nitrați luând anumite măsuri.

În agricultură există o cantitate mare de nitrați în gunoiul de grajd, care reprezintă o sursă de risc pentru oameni prin poluarea apelor subterane, iar acest lucru variază foarte mult de la o regiune la alta și este mai mare în zonele în care există multe ferme mari de animale.

Nitratul este, de asemenea, utilizat ca aditiv alimentar (E 520, E251 și E252) de exemplu în carne și produse din pește și, eventual, în brânză. Valori mai mari pentru nitrați și nitriți există în produsele din carne prelucrată (în special în cârnați cruzi și șuncă brută, cum ar fi bacon-ul etc.). Carnea conservată conține sare de decantare a azotatului și nitritului. Puteți identifica acest lucru prin numărul aditivilor alimentari notați cu E în Uniunea Europeană (E 249, E250, E521 sau E 252).

Concentrația nitrozaminelor în produsele murate a fost redusă, în mod semnificativ, de modificările proceselor de fabricație și procesare din ultimele decenii. Cu toate acestea, acest lucru prezintă un risc dacă aceste produse sunt încălzite prea tare. Când carnea care conține azotat (de exemplu, bacon) este prăjită foarte crocantă și pierde din conținutul de apă, se formează considerabil mai multe nitrozamine. În special la căldură ridicată și prelungită (peste aproximativ 180 ° C și prăjire în mod uscat) se formează nitrozamine.

Rețetele care conțin tipuri de șuncă, dar care nu sunt prăjite foarte mult, precum Toast Hawaii sau pizza cu șuncă, furnizează niveluri mai reduse de nitrozamine. Avertizarea de a nu încălzi carne maturată cu brânză în ziua de azi este relativizată și nu este văzută ca o sursă de așa de mare risc. Totuși, astfel de feluri de mâncare nu ar trebui să fie în meniu prea des. Peștele proaspăt are niveluri mai ridicate de nitrozamine (8 μg / kg) decât peștele afumat, dar peștele sau carnea afumată crește alți poluanți carcinogeni, din acest motiv acest lucru nu este preferabil.

Nu ar trebui să ratați salatele sau legumele!

Deși unele salate și legume pot conține mai mult nitrat, nu trebuie să renunțați la acestea. Vitamina C și produsele fitochimice (de exemplu, polifenolii, cum ar fi flavonoide) pot reduce sinteza nitrozaminelor din nitrat. Cel mai probabil, efectele ingredientelor sănătoase din legume depășesc dezavantajele aportului crescut de nitrați. Iar reducerea salatelor și a legumelor creează, în mod potențial, multe alte riscuri mai ridicate de boală; dimpotrivă, numeroase riscuri de boli cronice sunt reduse când se consumă o mulțime de legume și salate.

Desigur, este bine să avem grijă să reducem unele surse de nitrați din salată și legume potențial bogate în nitrați. Acest lucru se poate realiza prin selectarea metodelor de preparare.


Sfaturi pentru consumatori

  • Salatele nu trebuie doar să fie compuse dintr-un singur tip de frunză; mai ales nu numai din salata verde sau valeriana.
  • Pentru a reduce conținutul de nitrați în salate și legume, ar trebui să alegeți produsele proaspete, în special legume cu frunze și unele rădăcini, recoltate în lunile cu soare din plin (cele cultivate iarna în sere conțin valori mai ridicate, iar legislația tolerează limite mai mari pentru nitrați)
  • Pentru legumele cu frunze, scoateți coada frunzei, tulpina și nervurile mari, precum și bracteele exterioare. Acest lucru poate reduce nivelurile de nitrați.
  • Amestecați salata din diferite tipuri de salată cu frunze; folosiți frunzele tinere cu tulpini mai mici și alegeți nu numai salată verde cu frunze, ci și legume rădăcinoase (morcovi etc.), roșii, măsline, ardei, varză și leguminoase (de exemplu, mazăre, linte, fasole) pentru salate.

Cu cât sunt mai variate ingredientele salatei, cu atât mai bine!

  
https://pixabay.com/de/salat-salatplatte-salatteller-2655915/
https://pixabay.com/de/gem%C3%BCse-garten-ernte-bio-gr%C3%BCn-790022/

În completare: salatele cu o suprafață mai puțin contaminată (salată iceberg sau radicchio – cicoare italiană) au, de asemenea, un grad scăzut de poluare cu metale grele prin aer. Acest lucru este important și în contextul nitrozaminelor.

 
https://pixabay.com/de/salat-eisbergsalat-salatkopf-74231/
https://pixabay.com/de/radicchio-salat-kohl-salat-gem%C3%BCse-1568169/

  • Gătilul legumelor și al spanacului prin opărire reduce nivelul de nitrați cu aproximativ 40 până la 80% atunci când apa de gătit nu este consumată. (Sursa Biroul de Stat Bavarez pentru Sănătate și Siguranța Alimentelor)
  • Spanacul tânăr are tulpini mai subțiri și, prin urmare, conține mai puțin nitrat.
  • În cazul produselor tip mezel care au fost maturate pentru perioade mai lungi de timp, conținutul de nitrați nu mai este atât de ridicat, însă încălzirea acestor produse din carne duce la niveluri mai ridicate de nitrozamine și alți poluanți. Acest lucru este important și pentru produsele din pește.

În special mezelurile crude (bacon etc.) ar trebui să nu fie încălzite pentru un timp îndelungat. Cu cât sunt mai crocante, cu atât sunt produse cu mai multe nitrozamine și alți poluanți cancerigeni.

Încălzirea alimentelor care conțin nitrat poate duce la creșterea conținutului de nitriți și, prin urmare, la formarea nitrozaminei.

Acest lucru este cunoscut pentru spanac, dar se poate aplica și altor legume și peștilor bogați în nitrați.

Precauțiile pot reduce formarea crescută de nitrit în spanac:


https://pixabay.com/de/spinat-blattspinat-salat-bl%C3%A4tter-74220/

  1. Înfășurați spanacul într-un prosop de bucătărie umed și depozitați-l în frigider. În felul acesta, el rămâne bun timp de două zile.
  2. Dacă înghețați spanacul proaspăt, spălați-l bine mai întâi și scoateți tulpinile. Congelați-l în porții. Când îl decongelați, ar trebui să lăsați spanacul să se dezghețe încet în frigider, înainte de a continua procesarea rapidă.
  3. Pentru a-l încălzi, puneți spanacul într-o oală și încălziți-l scurt pe flacără medie până când se înmoaie. Condimentați-l cu mirodenii și plante cu bulbi (ceapă, usturoi). Prin opărire, puteți reduce conținutul de nitrați al spanacului, în timp ce prăjirea crește nivelul.
  4. Răciți resturile de spanac cât mai repede posibil (de exemplu, într-un vas de sticlă într-o baie de apă cu gheață), introduceți-l într-o cutie de sticlă și puneți-l în frigider în compartimentul cel mai jos (cel mai rece compartiment). Temperatura rece reduce semnificativ formarea de nitriți.
  5. Dacă doriți să mâncați spanacul încălzit din nou, ar trebui să-l mâncați cel mai târziu după una până la maximum două zile, deoarece chiar și în frigider, pe măsură ce trece timpul, ar putea să fie produși nitriți relevanți.
  6. Încălziți spanacul la o temperatură mai mare de 70 ° C timp de cel puțin două minute pentru a-l consuma din nou.

Mai multe informații

Nitrozaminele sunt considerate substanțe cancerigene pentru o varietate de tipuri de cancer și, de asemenea, cresc riscul de diabet de tip 2. Poluanții produși din produse din carne foarte încălzite, cum ar fi nitrozaminele (de la nitrați și nitriți adăugați la carne ca și conservanți), cresc riscurile diverse ale cancerului și pot, de asemenea, să reducă producția de insulină și să promoveze rezistența la insulină cu metabolizarea scăzută a zahărului. La om, gradul de risc al cancerului reprezentat de nitrozamine nu a fost pe deplin stabilit. Dar, așa cum, în multe specii de animale, s-au dovedit a fi agenți cancerigeni puternici, există multe indicii care sugerează că ele pot duce la cancer la diferite organe la om.

În plus față de sursele de nitrozamină din mediu și alimente, producția endogenă din organism are de asemenea un rol; iar dozajul, tipul de contaminare și durata expunerii joacă roluri esențiale, ca și în cazul tuturor poluanților.

Trebuie subliniat faptul că cele mai mari cantități de nitrozamine nu provin din alimente.

Cele mai mari surse de risc pentru sănătate pentru nitrozamine apar din cauza fumatului - inclusiv a fumului pasiv!

Fumatul a 20 de țigări pe zi poate crește expunerea la nitrozamine cu mai mult de 20 de ori, ceea ce corespunde unui multiplu de surse potențiale de hrană. Chiar și cele mai mari surse de hrană, cum ar fi de ex. frunzele de rucola furnizează doar un procent scăzut.


https://pixabay.com/de/zigarette-rauch-glut-asche-666935/

Potrivit studiilor realizate de Școala de Sănătate Publică Harvard, fumul sau substanțele sale toxice (nitrozamine și formaldehidă etc.) depozitate pe podea sau în altă parte a casei unde este praf, este un risc cancerigen asupra pielii - în special pentru copii. În general, nitrozaminele din fum și fumul de tutun s-au dovedit a fi cancerigene puternice pentru cancerul pulmonar.

  • De asemenea, produsele din latex și din cauciuc sintetic (baloane, suzete etc.) pot furniza nitrozamine, care pot fi absorbite prin piele. Jucăriile pentru bebeluși și copii nu ar trebui să conțină asemenea nitrozamine (în special cele pe care le pot introduce în gură).
  • Unele produse cosmetice sunt, de asemenea, surse de nitrozamine.
  • Condimentele pot conține cantități considerabile de nitrozamine prin procesul de uscare (în special piperul cu până la 29 μg nitrozamine / kg), dar consumați cantități relativ mici din aceste produse.
  • Despre procesele de uscare a malțului, berea conținea niveluri mai ridicate de nitrozamină mai demult, în anii '70. Berea de astăzi nu mai este o sursă importantă de nitrozamină datorită schimbărilor în metodele de producere a berii.

Articole similare

17 May

Progresele medicinei moderne oferă doctorilor posibilitatea de a trata dintre cele mai grave și complexe afecțiuni. Însă, noi medicamente, metode de diagnosticare şi tehnologii implică și o creştere a costurilor. Când vine vorba de sănătate,...

Sanatate | 2016

13 Apr

De foarte mulți ani, cercetători din întreaga lume au căutat să dezvolte tratamente împotriva cancerului. Printre cele mai importante descoperiri în acest sens se numără faptul că nu toate celulele canceroase se aseamănă între ele. O echipă...

Sanatate | 2016

11 Dec

În ultimii ani, gusturile alimentare ale oamenilor au devenit din ce în ce mai rafinate. Globalizarea a crescut accesul la tot felul de bunătăți și preparate exotice, iar rețelele de socializare au stimulat imaginația, dar și papilele gurmanzilor...

Sanatate | 2015

11 Dec

Mens sana in corpore sano, spune o zicală din vechime, confirmată astăzi de nenumărate studii. Unul dintre cele mai recente, ale cărui concluzii au fost prezentate de specialiștii de la Universitatea din Montreal, susține că sportul este extrem de...

Sanatate | 2015

11 Dec

Facebook este una dintre rețelele de socializare favorite ale adolescenților, cu un impact atât negativ, cât și pozitiv asupra nivelului hormonilor de stres. Este ceea ce au observat recent cercetătorii canadieni de la Universitatea din Montreal...

Sanatate | 2015

11 Dec

Cu siguranță, ai auzit până acum termenul de “inflamație”. Și de multe ori, o asociezi cu o lovitură, infecție a pielii sau alte probleme mai mult sau puțin deranjante. Însă inflamația poate fi o problemă de sănătate mult mai extinsă...

Sanatate | 2015

11 Dec

În vremuri tot mai tulburi, preocupările pentru sănătatea psihică sunt tot mai mari. Așa că multe persoane se orientează către yoga, meditație și practici de relaxare pentru a face față provocărilor. Popularitatea acestor practici i-a...

Sanatate | 2015

11 Dec

Mersul la sală și exercițiile fizice regulate au devenit, din fericire, o “modă sanatoasă” printre din ce în ce mai mulți români, care aleg să umple sălile de sport la primele ore ale dimineții sau, seara târziu, după nesfârșite ceasuri...

Sanatate | 2015

02 Dec

"Sedentarism" este unul dintre termenii moderni care ar trebuie să pună pe gânduri orice persoană care lucrează mult pe scaun, în pat, la birou, având perioade lungi de timp fără niciun fel de activitate fizică. Practic, acest obicei transformă...

Sanatate | 2015

02 Dec

"Microbul" vieții sănătoase contaminează tot mai multe persoane. Conform Innova Market Insights, jumătate dintre americani au declarat că sunt hotărâți să consume anul acesta mai multe legume și fructe. Iar variantele “exotice” îi cuceresc...

Sanatate | 2015

Detalii in curand