Ciocolata şi alte produse pe bază de cacao: efectele asupra reproducerii umane şi a sarcinii

Sanatate | 2019

Eleonora Brillo* şi Gian Carlo Di Renzo

Departamentul de Obstetrică şi Ginecologie şi Centrul pentru Medicină Perinatală şi Reproducătoare, Spitalul Universitar S. Maria della Misericordia, Universitatea din Perugia, 06132 Perugia, Italia

Prof. Dr. Di Renzo, Secretar Onorific al FIGO, este profesor și Președinte al Universității din Perugia (UOP) din Italia. Este directorul Centrului pentru Medicină Reproducătoare și  Perinatală și a Școlii pentru Moașe din cadrul UOP. De asemenea, este directorul Permanent International and European School of Perinatal and Reproductive Medicine (PREIS) din Florența. Acesta deține numeroase alte funcții, inclusiv Fondator și Editor - Șef al Journal of Maternal Fetal and Neonatal Medicine din Londra și editor corespondent al Revistei Americane pentru Obstetrică și Ginecologie.

El este unul dintre membrii Comisiei consultative în cadrul Fundației March of Dimes din New York.  În egală măsură, este membru al RCOG și membru onorific al American  ACOG and Indian ICOG. De asemenea, este membru al Comitetului strategic WHO pentru “Maternal and Perinatal health”.  Prof. Di Renzo este profesor onorific și  Doctor Honoris Causa în cadrul a 15 universități din Europa, Asia, America de Sud și Statele Unite ale Americii. Prof. Di Renzo este deținătorul a șase premii pentru întreaga activitate în domeniul reproducerii umane și a sănătății mamei și al fătului, pentru cercetarea științifică și pentru activitatea academică. Aceasta a organizat peste 200 de cursuri și congrese internaționale, iar o parte dintre acestea se organizează în mod regulat( DIP, Birth, World Congress of Maternal Fetal and Neonatal Medicine, TWINS, etc ). Activitatea sa științifică adună peste 1200 de articole dintre care peste 300 au fost publicate în reviste internaționale și în 80 de cărți. A fost invitat, în calitate de vorbitor, în peste 1500 de cursuri, evenimente și congrese internaționale în peste 100 de țări. De asemenea, prof. Di Renzo este Președintele și Fondatorul Societății internaționale a ciocolatei și cacauei în medicină (ISCHOM).

INTRODUCERE

Ciocolata şi produsele pe bază de cacao sunt obţinute printr-un proces lung şi complex la care sunt supuse boabele de cacao.

Astăzi, o nouă tendinţă pe piaţa alimentară arată o creştere constantă a consumului de produse pe bază de cacao deoarece sunt apreciate la nivel larg pentru valoarea lor hedonică şi multiplele beneficii în ceea ce priveşte sănătatea. Produsele pe bază de cacao au devenit, din ce în ce mai mult, obiectul cercetării ştiinţifice, în special datorită compoziţiei lor fitochimice interesante. Comunitatea ştiinţifică se întreabă dacă ciocolata şi alte produse pe bază de cacao pot fi considerate fructe superioare sau produse alimentare biofuncţionale.

Scopul acestui studiu este de a afectua un rezumat sistematic al studiilor privind cacaua şi componentele ciocolatei, precum şi efectele acestora asupra sănătăţii umane şi, în special, asupra reproducerii.

PROFILUL MACRONUTRIENŢILOR ŞI ACIZILOR GRAŞI DIN CACAO ŞI CIOCOLATĂ: CANTITATEA ŞI EFECTELE ACESTORA ASUPRA SĂNĂTĂŢII UMANE

Conform Directivei 2000/36 CE, ciocolata este definită drept un aliment obţinut din cacao şi zaharuri, conţinând minim 35% cacao uscată total, compusă din cel puţin 18% unt de cacao şi cel puţin 14% cacao uscată degresată. Pe lângă procentajele minime privind untul de cacao şi cacaua uscată total, sunt permise maximum 5% grăsimi echivalente untului de cacao (CBE) din greutatea produsului finit. Prin urmare, ciocolata este compusă, în mod sigur, din substanţă solidă din cacao şi unt de cacao; apoi, sunt adăugate, de obicei, şi alte ingrediente, cum ar fi zahărul, pentru a îndulci, şi lecitina, pentru a emulsifica. Cu toate acestea, ciocolata disponibilă acum la nivel comercial conţine, adesea, multe alte alimente, cum ar fi cereale, nuci uscate şi fructe. Cele trei categorii principale de ciocolată, albă, cu lapte, şi neagră, au conţinuturi diferite de substanţă solidă din cacao, unt de cacao şi anumite componente din lapte. Ciocolata neagră nu conţine substanţe solide din lapte, sau, cel puţin, nu ar trebui să conţină, dar acestea sunt prezente în ciocolata cu lapte şi ciocolata albă. Cea din urmă conţine doar partea grasă din cacao (untul de cacao) la care, printre alte ingrediente, se adaugă o cantitate mare de zahăr. În general, ciocolata cu lapte are o cantitate mai mică din partea fără grăsimi din cacao decât ciocolata neagră, care, totuşi, conţine proporţii variabile din partea fără grăsimi a boabei de cacao. Nutrienții din ciocolată depind, parţial, de procentul de substanţă fără grăsimi din cacao: cantitatea de carbohidraţi scade şi grăsimile cresc aproape liniar, odată cu creşterea procentului de conţinut de cacao. Drept rezultat, un procent mai mare de cacao înseamnă o cantitate mai mare de calorii. Însă, cu cât este mai mare conţinutul de cacao, cu atât sunt mai mari procentele de minerale şi polifenoli. Ciocolata neagră, chiar şi cea cu un conţinut mai mare de cacao, nu menţine proporţiile macronutrienţilor din boabele de cacao. De fapt, componenta principală nu se referă la grăsimi, ca în cazul boabelor, ci carbohidraţii, urmaţi de grăsimile totale, iar acest lucru se datorează alegerii de a adăuga o proporţie mai mare de zahăr, care depăşește cantitatea de grăsimi. Cantitatea de unt de cacao şi de minerale din ciocolată depinde şi de originea geografică a boabelor de cacao, şi în special de condiţiile de creştere. Chiar şi acizii graşi, care sunt organizaţi în principal în untul de cacao ca triacilgliceroli, au un tipar care este influenţat de originea geografică. Drept rezultat, se poate întâmpla ca anumite tipuri de ciocolată să aibă un profil al acizilor graşi mai sănătos decât altele. În mod normal, acizii graşi cei mai reprezentaţi sunt acidul stearic (C18:0), acidul oleic (C18:1) şi acidul palmitic (C16:0), care, împreună, constituie >90%.  Acizi graşi saturaţi (SFA), cu C18:0 şi C16:0 ca fracţii principale, sunt prezenţi în proporţiile cele mai mari. Dintre acizii graşi nesaturaţi, conţinutul de acizi graşi mononesaturaţi (MUFA) este mai mare decât conţinutul de acizi graşi polinesaturaţi (PUFA): C18:1, care reprezintă aproximativ 30% dintre acizii graşi prezenţi în TAG, şi este, cantitativ, cel mai important acid gras nesaturat, urmat de acidul linoleic (C18:2). S-a descoperit prezenţa acizilor graşi trans în ciocolată, dar în cantităţi variabile, şi se pare că există în concentraţii mici.

Spre deosebire de majoritatea SFA (inclusiv C16:0), dovezile arată că C18:0 are efect neutru şi nu sporeşte nivelurile de colesterol total în sânge şi lipoproteină de densitate scăzută (LDL); nu influenţează în mod semnificativ coagularea sângelui, fibrinoliza, tendinţa trombotică şi bolile cardiovasculare, în comparaţie cu C18:1 şi C18:2. Însă rămân anumite îndoieli cu privire la efectele acidului stearic asupra trombozei, inflamaţiilor şi tensiunii arteriale.

De asemenea, din cauza conţinutului ridicat de grăsimi, ciocolata are o valoare calorică mare. Cu toate acestea, nu a fost dovedită vreo corelare sigură între consumul de ciocolată şi indexul masei corporale (BMI) şi, dimpotrivă, consumul de ciocolată pare să aibă un efect invers asupra BMI la bărbaţi şi femei.

ALTE COMPONENTE DIN CACAO ŞI CIOCOLATĂ: CANTITATEA ŞI EFECTELE ACESTORA ASUPRA SĂNĂTĂŢII UMANE

Flavonolii, un sub-grup de polifenoli dietetici prezenţi în numeroase fructe şi legume, pot fi asociaţi cu multe beneficii pentru sănătate, în special reducerea riscului de boli coronariene. Produsele din cacao şi ciocolată sunt bogate în flavonoizi, cel mai reprezentat grup de polifenoli, iar monomerii de flavanol, oligomerii de procianidină şi polimerii sunt cei mai numeroşi flavonoizi.

Chiar şi metilxantinele, care, în cacao, sunt, în principal, teobromina (3,7-dimetilxantină) şi cafeina (1,3,7-trimetil-xantină), depind de originea boabelor de cafea: proporţia teobromină/cafeină şi cantitatea de cafeină prezentă în ciocolată depind de zona geografică de creştere a plantei de cacao.

Cantitatea de metilxantine este, de asemenea, diferită în diferitele tipuri de ciocolată. De fapt, folosind informaţiile privind compoziţia alimentelor, oferite de bazele de date ale Ministerului Agriculturii din SUA (USDA), putem observa că media conţinutului de cafeină este de 45 mg la 100 g de ciocolată neagră (45−59% substanţă solidă din cacao), 86 mg la 100 g de ciocolată neagră (60−69%), şi 80 mg la 100 g de ciocolată  neagră (70−85%). Conţinutul mediu de teobromină este de 493, 632, şi, respectiv, 802 mg.

Flavonoizii şi metilxantinele sunt cele mai uşor de recunoscut componente active din cacao. Deşi preocupările privind biodisponibilitatea şi măsura în care fenolii sunt activi biologici nu au fost complet clarificate, flavoinoizilor din cacao le-au fost desemnate numeroase capacităţi. Mai multe studii care au analizat proprietăţile biologice ale acestor molecule au furnizat dovezi considerabile în favoarea rolului flavonoizilor în îmbunătăţirea funcţiilor vasculare, împiedicând disfuncţiile şi bolile endoteliale asociate, reducând indicii rezistenţei la insulină (probabil drept rezultat al scăderii secreţiei de insulină), creşterea sensibilităţii la insulină, contribuirea la reacţiile antiinflamatorii, inhibarea agregării şi activării trombocitelor, şi scăderea tensiunii arteriale. Cu toate acestea, o meta-analiză a unor studii aleatorii nu confirmă efectul flavonoizilor asupra tensiunii arteriale sistolice, în timp ce o a doua meta-analiză a descoperit un efect mic, dar semnificativ, din punct de vedere statistic, în scăderea tensiunii arteriale sistolice şi diastolice, pe termen scurt. Numeroase studii clinice au arătat faptul că, în realitate, cacaua are capacitatea de a schimba fracţia de lipide, nu doar limitând oxidarea acesteia, ci şi modificând direct profilul de lipide al plasmei, sporind lipoproteina de densitate înaltă (HDL) şi reducând LDL, şi colesterolul total. Efectul flavonoizilor asupra capacităţii umane totale antioxidante a plasmei, neurocogniţiei, dispoziţiei şi comportamentului rămâne controversat şi limitat. Unele studii au demonstrat că, de fapt, consumul de cacao este corelat cu o prevalenţă scăzută a hipertensiunii, aterosclerozei, dislipidemiei, diabetului şi bolilor cardiovasculare, precum şi mortalităţii şi morbidităţii datorate unor cauze comune. Protecţia ţesutului cardiovascular şi endotelial, ca o consecinţă a consumului de cafea, poate apărea prin acţiunea sinergetică a flavonoizilor, teobrominei şi magneziului. Flavonoizii din cacao par, de asemenea, să îmbunătăţească flora intestinală. Chiar şi ciocolata neagră pare să schimbe în mod semnificativ metabolismul microbian din intestine.

Efectele metilxantinelor din cacao şi ciocolată au fost rezumate într-o revizuire recentă creată de Franco et al. Teobromina, cea mai răspândită metilxantină din cacao şi ciocolată, poate suprima tusea şi influenţa într-un mod pozitiv randamentul cognitiv şi dispoziţia, împreună cu cafeina. Într-un studiu menit să dovedească efectele teobrominei asupra tensiunii arteriale, nu a fost observată nicio schimbare, într-un ambulatoriu de 24, în tensiunea arterială sistolică centrală după 3 săptămâni de consum a unei doze naturale de teobromină din cacao (106 mg), în timp ce consumul de cacao îmbogăţit cu teobromină (979 mg) a avut drept rezultat, într-un ambulatoriu de 24 de ore, o creştere a tensiunii arteriale sistolice şi o scădere a tensiunii arteriale sistolice centrale. Conform rezultatelor unui studiu, efectul de creştere a colesterolului HDL prin consumul de cacao se datorează, în mare parte, conţinutului de teobromină.

Îmbunătăţirile funcţiilor psihologice induse de consumul de ciocolată cu conţinut ridicat de cacao se datorează, cel puţin parţial, combinaţiei de metilxantine, amine biogenice, anandamidă (N-arahidonoil-etanolamină), şi acţiunii N-aciletanolaminelor. Monoaminele principale prezente în cacao sunt fenilletilamina, tiramina şi triptamina. Tiramina şi feniletilamina au capacitatea de a acţiona asupra diverselor zone ale creierului, care sunt responsabile pentru controlul dispoziţiei şi starea de trezire. Ele pot întârzia apariţia oboselii şi induce eliberarea de cateholamine (norepinefrină şi dopamină) la nivel sinaptic, ceea ce, prin urmare, produce o stimulare similară cu cea indusă de amfetamină, inclusiv atenuarea senzaţiei de foame. Feniletilamina, asistată de magneziu (care se găseşte în abundenţă în ciocolată) şi cantităţi mici de serotonină, acţionează asupra dispoziţiei.

Anandamida, o lipidă endogenă care face parte din clasa endocanabinoidelor, acţionează drept participant la receptarea canabinoidelor, imitând acţiunea centrală şi periferică a canabinoidelor, cum ar fi 9-tetrahidrocanabinolul (ingredientul activ din extractele de canabis). Deşi un studiu clinic dublu-orb interesant a recunoscut un rol marginal al tuturor substanţelor psihoactive, în afară de xantină, activitatea biologică a aminelor şi anandamidei poate contribui la sentimentul de recompensă derivat din acţiunea de a consuma ciocolată şi din euforia plăcută de după consumul acesteia. Studiile efectuate asupra abuzului de stimulente sugerează o relaţie cauzală faţă de auto-terapia pentru controlul dispoziţiei care rezultă din consumul de cacao.

COMPONENTELE DIN CACAO ŞI CIOCOLATĂ: EFECTELE ASUPRA REPRODUCERII UMANE

Consumul de cacao afectează reproducerea, nu doar prin efectul său asupra apetitului sexual, ci şi prin posibila implicare în etiologia subfertilităţii. S-a dovedit faptul că polifenolii din cacao sunt antioxidanţi puternici, şi se cunoaşte faptul că stresul oxidativ (un dezechilibru între pro-oxidanţi şi antioxidanţi datorat descreşterii mecanismelor de apărare antioxidante sau creşterii speciilor de oxigen reactiv şi/sau nitrogen reactiv) are legătură cu anumite cauze ale infertilităţii bărbaţilor şi femeilor, cu bolile reproductive (inclusiv endometrioza, sindromul ovarelor polichistice, şi infertilitatea fără cauză cunoscută), şi complicaţiile din timpul sarcinii (şi anume, preeclampsia şi pierderile de sarcină).

Deşi s-au făcut încercări de a împedica tulburările reproductive prin suplimentarea antioxidanţilor, eficienţa acestei strategii nu a fost demonstrată. Din acest motiv, putem face doar speculaţii privind contribuţiile pozitive în ceea ce priveşte cacaua fitochimică în prevenirea problemelor reproductive, dar posibila corelaţie continuă să alimenteze explorarea prin studii clinice de înaltă calitate. În plus, componentele bioactive din cacao pot contribui la reducerea dificultăţilor reproductive, prin acţiuni exercitate direct asupra endoteliului vascular şi circulaţiei vasculare.

Privind efectele sale asupra capacităţii reproductive, trebuie să subliniem faptul că, până şi în doze mici, cacaua conţine cafeină, o moleculă despre care se ştie că trece uşor prin bariera placentară şi care este metabolizată uşor în timpul sarcinii.

Fetusul nu are suficiente enzime pentru a inactiva cafeina; astfel, metaboliţii săi se acumulează în creierul fetusului. Dacă este consumată în cantităţi mari, cafeina poate părea să aibă drept rezultat o fecundabilitate redusă, deşi alte studii ulterioare au demonstrat fie un efect mic, fie niciun  efect, sau chiar o fecundabilitate crescută. Cafeina a fost, de asemenea, corelată pozitiv cu avortul spontan, malformaţiile congenitale, moartea fetusului, restricţia creşterii fetusului, naşterea înainte de termen, şi greutatea scăzută la naştere. Din nou, anumite studii au dat rezultate contradictorii, deşi s-a demonstrat că, în mod clar, cafeina descreşte greutatea fetusului şi creşte riscul de dezvoltare fetală „mic pentru vârsta gestaţională”. În orice caz, cafeina pare să compromită funcţionarea normală a sistemului reproductiv şi să sporească riscurile embrio-fetale.

În consecinţă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat să fie adoptat un prag al consumului de cafeină (200 mg/zi în ţările nordice şi 300 mg/zi, echivalentul a 4.6 mg/kg de greutate corporală/zi pentru o persoană de 65 kg din Statele Unite). Contribuţia suplimentară a ciocolatei la consumul de cafeină trebuie să fie luată în considerare, mai ales atunci când dieta include şi alte băuturi bogate în cafeină.

COMPONETELE DIN CACAO ŞI CIOCOLATĂ: EFECTELE ACESTORA ASUPRA SARCINII UMANE

În timpul sarcinii, au loc atâtea schimbări hemo-dinamice şi metabolice, încât trebuie acordată o atenţie considerabilă nutriţiei materne şi fetale. Începând cu publicaţia lui Prochownich, de la începutul secolului XX, despre relaţia dietei cu sarcina, atenţia pentru nutriţia maternă-fetală a crescut, în scopul îmbunătăţirii obiectivului final al sănătăţii fetale la nivel global. În timpul gestaţiei, metabolismul biomolecular şi activitatea de oxireducere celulară trec prin schimbări care mută balanţa în favoarea agenţilor oxidanţi şi pro-oxidanţi, prin urmare reducând capacitatea antioxidantă totală a plasmei în gestaţia avansată.

Dezechilibrul oxidare−reducere conduce la tulburările patologice asociate stresului oxidativ, care privesc atât mama, cât şi fetusul, şi, astfel, susceptibilitatea celulelor embrionice şi sincitiotrofoblastice faţă de deteriorarea oxidativă. Modificarea stării de oxidoreducere este o constantă al gestaţiei, dar nivelul acesteia este mult mai mare în cazurile care conduc la avort spontan şi în sarcinile cu condiţii pentru preeclampsie sau doar cu hipertensiune. Dezechilibrul oxidativ în sarcină şi nevoia de consum caloric suplimentar de la a zecea până la a treisprezecea săptămână de gestaţie reprezintă motive valide pentru a alege alimente cu proprietăţi antioxidante. Disponibilitatea alimentelor cu aceste caracteristici şi includerea lor în dieta femeilor însărcinate sunt considerate acum strategii noi şi conduc la alegeri alimentare meticuloase, care îmbină un consum energetic modest (între 100 şi 400 kcal, ca funcţie a indexului masei corporale de dinainte de sarcină) cu un conţinut ridicat de profile nutriţionale ale moleculelor antioxidante. Dovezile ştiinţifice disponibile arată faptul că ciocolata cu un conţinut înalt de cacao, consumată zilnic în cantităţi modeste (30 g/zi timp de 24 de săptămâni), se poate integra bine în această strategie nutriţională, fără a atrage consecinţe negative în ceea ce priveşte greutatea în diverse trimestre. În orice caz, este recomandat să nu exagerăm atunci când consumăm produse din cacao şi ciocolată, deoarece majoritatea dintre acestea sunt alimente bogate în calorii. Drept rezultat, ar trebui să fie consumate cu moderaţie, mai ales în timpul sarcinii, iar cantitatea de ciocolată care va fi consumată trebuie să fie calculată în baza caloriilor specifice ale ciocolatei alese, a aportului caloric derivat din alte alimente, a nivelului de activitate fizică, şi a BMI matern.

Suplimentarea ciocolatei în timpul sarcinii, de la începutul primului trimestru până la termen, pare să reducă tensiunea arterială sistolică şi diastolică în timpul săptămânilor de gestaţie. Un al doilea studiu, un studiu-pilot aleatoriu controlat, nu a descoperit nicio asociere între consumul de ciocolată (20 g/zi timp de 12 săptămâni) şi nivelurile tensiunii arteriale sau chiar între consumul de ciocolată şi dilatarea mediată de flux. Credem că rezultatele contradictorii privind tensiunea arterială se datorează, parţial, intervenţiei controlului: în primul studiu, femeile din grupul de control nu au avut voie să consume ciocolată, în timp ce în al doilea studiu, femeile din grupul de control au consumat ciocolată la fel ca grupul experimental, dar aceasta avea o cantitate mai mică de flavonoli (400 mg de flavonoli totali vs <60 mg). Poate că absenţa diferenţelor se datorează efectelor similare ale celor două tipuri de ciocolată, care aveau aceiaşi nutrienţi şi aceleaşi componente bioactive, în afară de flavonoli. Putem presupune că efectele observate ale ciocolatei nu se datorează exclusiv şi direct conţinutului de polifenoli, dar putem presupune şi existenţa interacţiunilor sinergetice între componentele bioactive. În acest fel, cantitatea de polifenoli nu ar fi foarte importantă. Considerăm că motivul principal pentru rezultatele contradictorii privind tensiunea arterială în cazul celor două studii este faptul că protocoalele constau în intervenţii cu o durată foarte diferită: una de aproximativ 27 de săptămâni (de la sfârşitul primului trimestru până la termen) şi una de 12 săptămâni (de la a douăsprezecea săptămână de gestaţie). Sperăm să fie efectuate şi alte studii asupra acestui subiect, pentru a înţelege efectele reale ale consumului de ciocolată asupra tensiunii arteriale a mamei în timpul sarcinii. Noi propunem ca, în studiile viitoare, să fie folosită o ciocolată placebo, fără componente bioactive.

S-a sugerat că aportul de ciocolată în timpul sarcinii ar putea reprezenta o strategie rezonabilă pentru a preveni preeclampsia. Având în vedere caracteristicile şi factorii de risc ai acesteia, inclusiv hipertensiunea maternă, bolile placentare, disfuncţia endotelială, stresul oxidativ şi absenţa oxidului nitric, ne putem gândi la posibilitatea de a preveni preeclampsia prin sporirea disponibilităţii oxidului nitric (NO) datorită activităţii antioxidante şi a inducerii vasodilataţiei dependente de NO prin cacao. În această privinţă, două studii recente, un studiu de grup şi un studiu caz de control, au detectat contribuţia consumului de ciocolată în reducerea riscului de preeclampsie şi hipertensiune gestaţională. În orice caz, un studiu caz de control efectuat asupra a 2769 femei nu a descoperit nicio asociere între consumul de ciocolată şi incidenţa redusă a preeclampsiei.

Probabil că revizuirea sistematică planificată deja va oferi mai multe răspunsuri detaliate cu privire la posibilele legături dintre consumul de ciocolată şi riscul de preeclampsie.

Deşi nu au fost confirmate clar toate potenţialele beneficii pentru sănătate ale consumului de cacao în cazul femeilor însărcinate, aportul de ciocolată în timpul sarcinii s-a dovedit a fi pozitiv în unele cazuri şi inofensiv în altele. În general, există o preferinţă naturală a femeilor pentru ciocolată, care devine extrem de evidentă în timpul sarcinii, cu o tendinţă ascendentă care urmează progresul gestaţiei. Ciocolata în dieta echilibrată a unei femei însărcinate poate aduce o bunăstare psihologică atât femeii însărcinate (de obicei, în timpul labilităţii emoţionale ridicate) cât şi viitorului copil. Stresul prenatal al mamei prezicea în mod semnificativ reacţiile la frică ale copilului, dar în această relaţie, consumul de ciocolată din partea mamei, în timpul sarcinii, pare să aibă rol de modulator. De fapt, consumul de ciocolată în timpul sarcinii pare să reducă efectul negativ al stresului prenatal matern asupra temperamentului copilului. În plus, consumul zilnic de ciocolată în timpul sarcinii pare să determine la copiii de 6 luni o reactivitate şi activitate pozitivă mai mare.

CONCLUZII

Dovezile arată faptul că ciocolata poate produce efecte benefice pentru sănătatea umană. Însă unele dintre activităţile aduse de cacao asupra oamenilor ar trebui să fie analizate din nou. Astăzi, este posibil să tragem concluzia că un consum moderat de ciocolată este bun pentru sănătatea umană. Ciocolata poate fi folosită, de asemenea, în dieta femeilor gravide, deoarece nu au fost descoperite efecte negative asupra sănătăţii materne sau fetale. Dimpotrivă, au fost observate efecte favorabile pentru mamă, fetus, şi viitorul copil. Următoarele studii vor arăta dacă produsele pe bază de cacao au efecte preventive şi asupra anumitor complicaţii din timpul sarcinii.

În plus, deoarece ciocolata are multe componente bioactive, sperăm că, în viitorul apropiat, produsele din cacao vor raporta, de asemenea, tipul şi cantitatea de substanţe bioactive. În acest fel, fiecare persoană poate alege în mod conştient ceea ce doreşte să cumpere şi să consume; în plus, femeile însărcinate şi-ar putea controla nivelul de consum de cafeină.

 

 

Articole similare

17 May

Progresele medicinei moderne oferă doctorilor posibilitatea de a trata dintre cele mai grave și complexe afecțiuni. Însă, noi medicamente, metode de diagnosticare şi tehnologii implică și o creştere a costurilor. Când vine vorba de sănătate,...

Sanatate | 2016

13 Apr

De foarte mulți ani, cercetători din întreaga lume au căutat să dezvolte tratamente împotriva cancerului. Printre cele mai importante descoperiri în acest sens se numără faptul că nu toate celulele canceroase se aseamănă între ele. O echipă...

Sanatate | 2016

11 Dec

În ultimii ani, gusturile alimentare ale oamenilor au devenit din ce în ce mai rafinate. Globalizarea a crescut accesul la tot felul de bunătăți și preparate exotice, iar rețelele de socializare au stimulat imaginația, dar și papilele gurmanzilor...

Sanatate | 2015

11 Dec

Mens sana in corpore sano, spune o zicală din vechime, confirmată astăzi de nenumărate studii. Unul dintre cele mai recente, ale cărui concluzii au fost prezentate de specialiștii de la Universitatea din Montreal, susține că sportul este extrem de...

Sanatate | 2015

11 Dec

Facebook este una dintre rețelele de socializare favorite ale adolescenților, cu un impact atât negativ, cât și pozitiv asupra nivelului hormonilor de stres. Este ceea ce au observat recent cercetătorii canadieni de la Universitatea din Montreal...

Sanatate | 2015

11 Dec

Cu siguranță, ai auzit până acum termenul de “inflamație”. Și de multe ori, o asociezi cu o lovitură, infecție a pielii sau alte probleme mai mult sau puțin deranjante. Însă inflamația poate fi o problemă de sănătate mult mai extinsă...

Sanatate | 2015

11 Dec

În vremuri tot mai tulburi, preocupările pentru sănătatea psihică sunt tot mai mari. Așa că multe persoane se orientează către yoga, meditație și practici de relaxare pentru a face față provocărilor. Popularitatea acestor practici i-a...

Sanatate | 2015

11 Dec

Mersul la sală și exercițiile fizice regulate au devenit, din fericire, o “modă sanatoasă” printre din ce în ce mai mulți români, care aleg să umple sălile de sport la primele ore ale dimineții sau, seara târziu, după nesfârșite ceasuri...

Sanatate | 2015

02 Dec

"Sedentarism" este unul dintre termenii moderni care ar trebuie să pună pe gânduri orice persoană care lucrează mult pe scaun, în pat, la birou, având perioade lungi de timp fără niciun fel de activitate fizică. Practic, acest obicei transformă...

Sanatate | 2015

02 Dec

"Microbul" vieții sănătoase contaminează tot mai multe persoane. Conform Innova Market Insights, jumătate dintre americani au declarat că sunt hotărâți să consume anul acesta mai multe legume și fructe. Iar variantele “exotice” îi cuceresc...

Sanatate | 2015

02 Dec

Antiobioticele sunt fără îndoială una dintre cele mai mari invenții din medicină și farmacie. Au salvat sute de vieți, au prelungit speranța de viață și au adus multă liniște mamelor și pediatrilor care pur și simplu erau nevoiți să...

Sanatate | 2015

21 Oct

Considerate de mulți nutriționiști cel mai mare rău alimentar al vremurilor noastre, aflate pe listele negre ale autorităților și vizate de propuneri de taxe speciale, încolțite deja de câteva cercetări, sucurile sunt în centrul unei noi...

Sanatate | 2015

21 Oct

O dietă mediteraneană și, până la urmă, orice alt meniu care conține fructe, legume, nuci, carne deloc procesată sunt asociate cu prevenirea instalării depresiei, a descoperit un studiu anunțat de publicația BMC Medicine. Cercetătorii au...

Sanatate | 2015

21 Oct

Este octombrie și auzim vorbindu-se peste tot despre cancerul de sân – întreg mapamondul marchează, prin diverse evenimente, luna dedicată acestei teribile maladii. Pe lângă campanii umanitare, curse de alergare ale supraviețuitoarelor și...

Sanatate | 2015

21 Oct

Ne-a schimbat viețile, ne-a ușurat munca, ne-a modificat radical și ireversibil modul în care comunicăm. Însă telefonul mobil a venit la pachet și cu o serie de neajunsuri: am devenit dependenți de el, nu mai concepem viața fără a-l avea...

Sanatate | 2015

21 Oct

Dacă pentru toate celelalte există celebrul card, pentru sport nu este nevoie de investiții majore, ci doar de un declic și de puțină voință. Cum ajungi să faci sport, e calea ta: fie că te înfurie vreun abdomen cu pătrățele și ți-l...

Sanatate | 2015

16 Oct

Cancerul de colon este una dintre maladiile omului modern, care mănâncă pe fugă, nu face mișcare și este copleșit de stresul zilnic. În plus, multe persoane neglijează controalele medicale regulate și investigațiile precum colonoscopia, de...

Sanatate | 2015

09 Jul

Dacă v-ați întrebat vreodată care este diferența dintre o Asigurare Privată de Sănătate și Cardul European De Sănătate, iată aici un ghid care vă va ajuta să înțelegeți deosebirile dintre cele două produse! Cardul European De Sănătate...

Sanatate | 2014

09 Jul

1. Aria de acoperire Asigurați-vă că aria de acoperire nu este restrânsă doar la regiunea în care vă aflați, ci cuprinde şi orice altă zonă pe care este posibil să o vizitați, chiar dacă doar pentru o perioadă scurtă, indiferent dacă...

Sanatate | 2014

08 May

Acces la orice spital sau clinica din lume Toate planurile de asigurare de sanatate privata oferite de MediHelp International , indiferent ca este vorba de produsul propriu MediHelp Healthcare Plan sau planurile Bupa va ofera acces si spitalizare la orice...

Sanatate | 2014

07 May

Toti stim ca atunci cand vine vorba de copii ne dorim ce e mai bun pentru ei. Sanatatea lor este linistea noastra. Ii puteti oferi copilului dumneavoastra o asigurare de sanatate care va ofera posibilitatea de a avea acces la ingirjire medicala atat pe...

Sanatate | 2014

07 May

Asigurarea de sanatate BUPA 1. Asigurarea de sanatate Bupa pentru persoane fizice Planul include acoperirea de baza - asigurare medicala internationala – standard, care va ofera acces la tratamente medicale esentiale. In plus, puteti alege sa adaugati...

Sanatate | 2014

11 Dec

Excelentei sale, domnului Ministru al Sanatatii Din luna iulie 2013 tin legatura cu biroul dumneavoastrain ceea ce privestecererea dumneavoastra si a guvernului de a construi noi spitale de inaltă clasa cuechipamente noi si performante. Din partea echipei...

Sanatate | 2013

11 Dec

Aceasta este scurta povestire a Doctorului Popescu (nume fals) denumit în continuare Dr. P. Dr. P lucrează într-un spital public. Din păcate, Dr.P are un salariu mic de la stat și pentru a câștiga diferența, va îndura rusinea și va accepta plicul...

Sanatate | 2013

19 Nov

Fac referire la cele mai recente știri care au anunțat tristul caz al unui pacient scăpat de pe targă (România TV, Kanal D) Nu am putut să ignor șansa de a folosi fraze cu dublu sens ce reies din acest subiect. Nimic nu poate fi mai simbolic decât...

Sanatate | 2013

07 Nov

Ministerul Sănătăţii şi CNAS nu dispun de suficiente fonduri pentru a le facilita spitalelor publice un final de an fiscal corespunzător. Poate au, sau poate nu au, sau poate…doar poate... În timpul acestei săptămâni, am putut urmări mesaje...

Sanatate | 2013

01 Nov

Surprinzător, și în mod neașteptat, zilele reci de iarnă sosesc, şi, odată cu ele, şi virusul gripal. În fiecare an auzim despre confuzia din jurul aprovizionarii cu vaccinul antigripal, care surprize, surprize, din nou nu va fi disponibil. Poate...

Sanatate | 2013

24 Oct

Zahal Levy este Presedintele MediHelp International (www.medihelp.ro), cel mai important furnizor de asigurări private de sănătate din Europa Centrală și de Est. Compania este prezentă pe piața din România începand cu 1999 și îmbină cu succes...

Sanatate | 2013

17 May

MediHelp International este dispus sa își asume gestionarea tuturor nevoilor acestora Ca răspuns la anunțul Eureko de retragere de pe piața din România, MediHelp International, cel mai important furnizor de asigurări private de sănătate din...

Sanatate | 2013

05 Apr

Printre principiile de bază ale unui stat democratic, se regăsește și dreptul cetățenilor de a beneficia de servicii medicale. Acest lucru se întâmplă și în România, însă cu toții știm că asigurarea obligatorie de sănătate nu ne oferă...

Sanatate | 2013

17 Aug

Ultima lună de vară se apropie cu rapiditate și cu toții ne gândim să petrecem câteva zile departe de locul de muncă, dacă nu am avut încă ocazia să ne bucurăm de concediu. Vacanțele de vară sunt o bună oportunitate pentru ca angajații...

Sanatate | 2016

17 Aug

Un tanar antreprenor trebuie sa aibe intotdeauna in vedere starea de bine a angajatilor sai, mai ales cand e vorba despre o afacere la inceput de drum. Includerea unei asigurari de sanatate in pachetul de beneficii este un factor important in formarea...

Sanatate | 2016

17 Aug

Cel mai bun motiv este faptul ca o astfel de polita nu doar ca ofera acces la servicii medicale de calitate din clinicile private din Romania, ci permite consultatii, analize sau tratament de urgenta in clinici de renume din intreaga lume. Insa...

Sanatate | 2016

17 Aug

Pentru manageri, vara este momentul ideal pentru a aduce o noua perspectivă rutinei de la locul de muncă prin activități în aer liber, precum team building-uri, picnicuri în parc, activități sportive sau prânzuri în aer liber. Pentru oamenii...

Sanatate | 2016

29 Aug

Născuți între 1980 și 2000, milenialii reprezintă una dintre cele mai mari generații din istorie, ce include peste 92 de milioane de oameni. Recunoscuți pentru personalitatea lor ușor narcisistă și interesul puternic pentru bunurile material, cei...

Sanatate | 2016

29 Sep

După rapoartele Comisiei Europene, mai mut de 30% dintre femeile active pe piața muncii din Europa activează în poziții de conducere, iar jumătate dintre acestea sunt, de asemenea, mame a căror prioritate o reprezintă starea de bine a familiei lor....

Sanatate | 2016

29 Sep

O dată cu trecerea în anotimpul rece, preferințele noastre nutriționale se modifică și ele. Cu toate că salata nu mai pare atât de atragătoare ca pe timpul verii, asta nu înseamnă că trebuie să facem alegeri nesănătoase din acest punct de...

Sanatate | 2016

15 Oct

Simptomele unei răceli cauzate de schimbările de temperatură de la începutul toamnei, pot fi extrem de inconfortabile, mai ales atunci când programul încărcat nu îți permite să te odihnești atât cât ai vrea, iar tot ce poți face este să...

Sanatate | 2016

25 Oct

„Mă doare gâtul, mă doare capul, nu pot să respir!”. Acestea sunt primele semne pe care un copil ni le transmite atunci când nu se simte bine, iar mamele încep să audă aceste cuvinte din ce în ce mai des în sezonul rece. Din păcate, este...

Sanatate | 2016

15 Nov

Cum este investit acest buget și ce primim în schimb? Conform ZF.ro, În ultimii ani, românii acordă tot mai multă atenție cheltuielilor asociate Crăciunului, în încercarea de a-și optimiza bugetul. Mai exact, în 2014, 44% dintre respondenții...

Sanatate | 2016

25 Nov

Cel puțin la începutul iernii, sistemul nostru imunitar este slăbit, fapt ce cauzează sensibilitatea întregului corp la varietatea de viruși din jurul nostru. Atunci când răceala și gripa ne încurcă planurile de zi cu zi, temperaturile scăzute...

Sanatate | 2016

05 Dec

Perioada sărbătorilor de iarnă este asociată adesea cu toxiinfecții alimentare, fapt pentru care cuvântul cheie al sezonului este „moderația”. Totodată, putem introduce în alimentația de „sărbătoare” câteva alimente la fel de gustoase,...

Sanatate | 2016

11 Dec

Urgențele medicale pot apărea în mod neprevăzut în viața oricăruia dintre noi și pot avea un impact major atât din punct de vedere emoțional, cât și financiar. În același timp, prevenția medicală este importantă pentru întreaga familie...

Sanatate | 2016

14 Jan

Un element important în procesul de pregătire pentru noul an a devenit, mai nou, lista de rezoluții. Tot mai mulți oameni își pun pe hârtie planuri prin care vor să își îmbunătățească stilul de viață, pentru un an mai bun decât cel din...

Sanatate | 2017

27 Jan

2017 a venit cu o multitudine de tendințe în toate domeniile, însă, pentru cei dintre voi care vor să fie tot timpul în pas cu noile trenduri în materie de nutriție, am găsit 3 alimente care se bucură de o popularitate...

Sanatate | 2017

08 Feb

Evoluția continuă a tehnologiei cauzează numeroase schimbări în toate domeniile, iar industria medicală nu face excepție. În 2015, un studiu al Nuance Communications, o multinațională de renume în industria IT, arată că peste 54% dintre...

Sanatate | 2017

10 Feb

Prin telemedicină, spitalele au posibilitatea de a acorda ajutor și îngrijire medicală chiar și oamenilor care se află în zone sub-dezvoltate, inaccesibile. Datorată evoluției tehnologiei și simplificată prin apariția mijloacelor de comunicare...

Sanatate | 2017

16 Mar

În loc de flori, anul acesta ai primit ca prim cadou de primăvară un nas înfundat și nu te poți opri din strănutat sau tușit? Cel mai probabil ești unul dintre noi, milioanele de oameni care suferim de alergii de primăvară. Alergiile sezoniere...

Sanatate | 2017

16 Mar

La începutul primăverii, oricât ne bucurăm de temperaturile crescute și atmosfera călduroasă, un lucru mai greu de evitat este „astenia de primăvară”. O afecțiune cât se poate de reală, astenia este definită de starea de epuizare și...

Sanatate | 2017

04 Apr

Mai sunt mai puțin de două săptămâni până când vom sărbători Paștele și, cu majoritatea ofertelor de vacanță epuizate, probabil te întrebi dacă e o idee bună să planifici o „evadare” într-un timp atât de scurt. Într-adevăr,...

Sanatate | 2017

04 Apr

În timp ce unii oameni văd animalele de companie ca ființe cauzatoare de dezordine și alergii, mulți dintre noi nu ne putem imagina viața fără ele, iar statisticile o dovedesc: conform PFMA (Pet Food Manufacturer’s Association), animale de...

Sanatate | 2017

09 May

Am început anul cu un plan: să fim mai sănătoși, mai în formă, să scăpăm de obiceiurile alimentare dăunătoare. Însă vara este foarte aproape, iar temperaturile ridicate sunt insuportabile fără foarte multă apă și... inghețată. Da,...

Sanatate | 2017

09 May

Suntem aproape în sezonul călduros, însă temperaturile ridicate și-au făcut deja simțită prezența. Așă că am pus la un loc cele mai bune sfaturi pentru voi, care vă vor ajuta să faceți față cu ușurință anotimpului de...

Sanatate | 2017

15 Jun

Chiar dacă vacanța a început deja pentru cei mici, noi, cei mari, nu suntem încă pregătiți pentru ea. Cu toate astea, căldura din București devine insuportabilă și ne poartă cu gândul doar la zilele de concediu pe care le vom petrece la...

Sanatate | 2017

18 Jul

În 2004, povestea Laurei Afrasine alături de MediHelp International a început cu primul interviu serios din viața sa, la care s-a lovit de cea mai complicată întrebare: unde te vezi peste 5 ani? Ce a urmat după această întrebare și cum a fost,...

Sanatate | 2017

15 Jul

Cancerul de piele, unul dintre cele mai întâlnite tipuri de cancer, este cauzat, de obicei, de expunerea îndelungată la soare, și își începe formarea în stratul superficial al pielii, epiderma. În funcție de celulele din care se dezvoltă,...

Sanatate | 2017

26 Jul

Potrivit World Health Organization, cancerul este cea mai importantă cauză a deceselor în Europa după bolile cardiovasculare, cauzând 20% dintre decese, anual. Fiind responsabil de 1,7 milioane de decese în fiecare an, medicii susțin că...

Sanatate | 2017

15 Aug

inspirationbio.com Potrivit World Health Organization, cancerul este cea mai importantă cauză a deceselor în Europa, după bolile cardiovasculare, cauzând 20% dintre decese, anual. Mai exact, 14 milioane de oameni sunt diagnosticați cu o formă de...

Sanatate | 2017

16 Aug

breastcancernow.org Cancerul, una dintre cele mai întâlnite boli ereditare, este cauzat de schimbări genetice care afectează funcționarea normală a celulelor din corpul nostru. Anual, potrivit World Health Organization, peste 14 milioane de oameni...

Sanatate | 2017

22 Sep

In fiecare an, ziua de 15 septembrie este dedicată conștientizării uneia dintre cele mai comune cauze a decesului în rândul adolescenților și copiilor – limfomul. Poate am auzit de el, dar puțini dintre noi știu ce este limfomul, deși este...

Sanatate | 2017

29 Sep

Tehnologia face parte din multe aspecte ale vieții și a devenit din ce în ce mai populară și în rândul celor care doresc să mențină un stil de viață sănătos. Fie că este o aplicație ce te ajută să faci sport sau una ce îți amintește...

Sanatate | 2017

10 Oct

MediHelp International (www.medihelp.ro), lider pe piața asigurărilor de sănătate în CEE, prezent în România, Ungaria, Bulgaria și Polonia (MediSky), facilitează accesul la servicii oncologice în clinicile private prin asigurarea medicală...

Sanatate | 2017

13 Oct

Starea de oboseală cronică este întâlnită la oameni de diferite vârste și poate fi cauzată de factori precum lipsa de somn, alimentația, sau afecțiuni medicale. Atunci când starea de oboseală devine persistentă, fără motive evidente, și...

Sanatate | 2017

27 Oct

Multe afecțiuni au factori declanșatori comuni: alimentație, stres, apetit, toxine. Nu numai că un stil de viață sănătos poate reduce riscul de a dezvolta o anumită boală, dar, totodată, studii experimentale au arătat că unele alimente și...

Sanatate | 2017

10 Nov

La nivel mondial, ziua de 14 noiembrie este dedicată Luptei Împotriva Diabetului, cu scopul de a informa cu privire la pericolele unei boli care acaparează rapid o parte din ce în ce mai mare a populației. Conform World Health Organization, numărul...

Sanatate | 2017

19 Dec

Suntem deja foarte aproape de „cea mai minunată perioadă a anului”, acea perioadă care aduce familiile împreună. Dar câți dintre noi ne gândim că, fără să fie evident, cineva de lângă noi poate fi afectat de tulburări afective...

Sanatate | 2017

28 Dec

BUCUREȘTI, 28 DECEMBRIE 2017. Conform datelor MediHelp România, parte a MediHelp International, posesorii de asigurare internațională de sănătate au accesat polițele de asigurare în timpul vacanței de Crăciun din Austria, Germania și Turcia. Anul...

Sanatate | 2017

15 Jan

Prevalența diabetului este o problemă a societății moderne, motiv pentru care prevenirea bolii a devenit un subiect extrem de important în zilele noastre. În România, studiul PREDATORR desfășurat de Societatea Română de Diabet, Nutriție și...

Sanatate | 2018

23 Jan

Alimentația este un subiect extrem de discutat de specialiștii în nutriție datorită influenței pe care o are asupra calității vieții. Adoptarea unei diete sănătoase, coroborată cu activități sportive, contribuie la îmbunătățirea...

Sanatate | 2018

02 Feb

Infecțiile cu virusurile hepatice VHB și VHC rămân o problemă globală de sănătate publică, cu epidemiologie în continuă schimbare, determinată de o serie de factori, incluzând politica de vaccinare și migrația populației. Aceste infecții...

Sanatate | 2018

06 Feb

Nutriția sănătoasă și atenția acordată activităților zilnice reprezintă soluția potrivită pentru reducerea riscurilor de îmbolnăvire și asigurarea unei bune calități a vieții. Cunoașterea activităților care aduc beneficii și...

Sanatate | 2018

22 Feb

Secolul XXI este adesea numit secolul vitezei, evoluției tehnologice și informației. Unul dintre simptomele resimțite cel mai adesea în mileniul trei este stresul și sentimentul de presiune constantă datorat unui stil de viață mereu ocupat....

Sanatate | 2018

08 Mar

Comunitățile medicale și științifice raportează faptul că preocuparea oamenilor pentru construirea unei vieți profesionale de succes, tradusă în ore prelungite la locul de muncă și stres constant, afectează sănătatea în mod...

Sanatate | 2018

21 Mar

Sedentarismul este o problemă a secolului XXI și se caracterizează prin stilul de viață inactiv care poate determina slăbirea și atrofierea mușchilor, respectiv creșterea riscului de leziuni. În acest context, tot mai mulți doctori...

Sanatate | 2018

12 Apr

Trăiește sănătos, trăiește mai mult – cercetări recente au demonstrat faptul că, o viață echilibrată construiește premisele unei vieți mai lungi. Jurnalul Societății Americane de Geriatrie a publicat un studiu la finalul anului 2016...

Sanatate | 2018

04 Apr

Prof. Dr. Werner Seebauer este decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și...

Sanatate | 2018

24 Apr

Glanda tiroidă se găsește sub formă de fluture în partea inferioară din față a gâtului și are un rol esențial în buna funcționare a organismului. Pentru o înțelegere aprofundată a felului în care se manifestă, aceasta poate fi...

Sanatate | 2018

31 May

Anxietatea - o reacție naturală a omului la ritmul vieții moderne, cu efecte fizice și psihice. Pe termen scurt, această stare reprezintă conștientizarea unei situații intense care pregătește o persoană pentru o acțiune specifică și...

Sanatate | 2018

01 Jun

Alimentele reprezintă principalul combustibil al vieții, în timp ce nutrimentele asimilate îi determină calitatea, influențând sănătatea atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. O dietă variată ajută la construirea blocurilor de rezistență...

Sanatate | 2018

14 Jun

Helicobacter Pylori (HP) este un agent patogen uman care se transmite de la om la om producând gastrita cronică activă tuturor pacienților colonizați. Infecția cu HP este cunoscută și acceptată ca un factor etiologic major al cancerului gastric,...

Sanatate | 2018

04 Jul

Participi adesea cu prietenii la sezonul grătarelor? Te întrebi dacă carnea roșie mărește riscul de boli? Cancer, reumatism și alte boli inflamatorii cronice? Depinde de calitatea, tipul și metoda de preparare?Descoperă în acest articol sfaturile...

Sanatate | 2018

06 Jul

Cancerul este una dintre cele mai răspândite afecțiuni la nivel global, estimându-se ca până în anul 2030 să crească numărul de noi cazuri la 23,6 milioane pe an. Gradul de îmbolnăvire și efectele pe care le are asupra corpului fac ca grija pentru...

Sanatate | 2018

16 Jul

Comunitatea expaților români din Europa numără peste 3,5 mil. de oameni, după ultimele estimări făcute de Ministerul de Externe. Fie au plecat într-un schimb de experiență, fie lucrează în diverse domenii, cum ar fi transport, HORECA, sănătate...

Sanatate | 2018

02 Aug

Mâncați adesea ouă sau produse cu ouă?CERCETĂRILE ARATĂ – RĂSPUNSUL LA ACEASTĂ ÎNTREBARE ESTE DESTUL DE COMPLEX Prof. Dr. Werner Seebauer este decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă -...

Sanatate | 2018

22 Aug

 Prof. Dr. Werner Seebauer este Decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul...

Sanatate | 2018

30 Aug

Familia reprezintă un concept care definește zona de confort a fiecărei persoane, sursa de putere, model de conduită, un spațiu sigur de unde începe călătoria vieții fiecăruia dintre noi. Construirea unei familii care să asigure toate acestea...

Sanatate | 2018

14 Sep

Conexiunea dintre sănătatea orală și cea generală este strânsă, ceea ce face ca responsabilitatea pentru igiena dentară să fie extrem de importantă. Sănătatea orală oferă indicii despre starea de sănătate generală, având, de asemenea,...

Sanatate | 2018

24 Sep

Prof. Dr. Werner Seebauer este decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul...

Sanatate | 2018

27 Sep

Noțiunea de tulburare alimentară vizează o problemă psihologică, răspândită în rândul femeilor și bărbaților deopotrivă, acoperind o largă sferă de obiceiuri alimentare nesănătoase, de la mâncatul compulsiv la anorexie. De obicei, această...

Sanatate | 2018

18 Oct

Care este cea mai bună strategie de recrutare a forţei de muncă specializată? Cum reușesc companiile să loializeze angajații buni? Aceste două întrebări reflectă preocuparea departamentelor de HR și Management de a crea și menține un...

Sanatate | 2018

18 Oct

  Prof. Dr. Werner Seebauer este decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul...

Sanatate | 2018

25 Oct

În ultimii ani, mediul de afaceri înregistrează o dinamică accentuată, iar la orizont apare o nouă tendință: freelancer-ii sau companiile de mici dimensiuni, formate din două sau trei persoane, care oferă produse sau servicii de nișă. Deseori,...

Sanatate | 2018

09 Nov

Stresul la locul de muncă este un factor extrem de răspândit și o cauză a numeroaselor boli întâlnite adesea de către doctori atunci când beneficiarii asigurărilor medicale oferite de companiile angajatoare se programează pentru o consultație....

Sanatate | 2018

20 Nov

Angajații sănătoși și fericiți sunt cei care depășesc target-ul, care lucrează pentru atingerea obiectivelor companiei și care asigură un mediu de lucru proactiv. Din aceste motive, investiția în bunăstarea lor a devenit o prioritate pentru...

Sanatate | 2018

05 Dec

 Prof. Dr. Werner Seebauer este Decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul...

Sanatate | 2018

14 Dec

Asigurarea privată de sănătate acoperă costurile pentru o gamă variată de servicii medicale, fiind valabilă atât pentru consultații, cât și pentru tratamente în cazul unor afecțiuni medicale. Aceasta asigură accesul la servicii de cea mai...

Sanatate | 2018

21 Dec

Vederea este simțul care ne ajută să aflăm cât mai multe lucruri despre mediul înconjurător. De aceea, ochii trebuie să fie cât mai protejați de afecțiunile care pot apărea de-a lungul vieții.  Indiferent dacă ne aflăm la job sau acasă,...

Sanatate | 2018

23 Jan

Tot mai multe persoane înțeleg importanța accesului la cei mai buni doctori și la cele mai noi tratamente, motiv pentru care optează pentru o asigurare privată de sănătate care le garantează servicii medicale de calitate. Trendul se observă și la...

Sanatate | 2019

22 Jan

Prof. Dr. Werner Seebauer este decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul...

Sanatate | 2019

29 Jan

Succesul și fericirea copiilor sunt printre principalele preocupări ale părinților, de aceea apar tot mai multe cărți despre parenting, tot mai multe activități extracurriculare care să îi ajute pe cei mici să performeze la școală și programe...

Sanatate | 2019

20 Feb

Prof. Dr. Werner Seebauer este decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul...

Sanatate | 2019

22 Feb

Un stil de viață sănătos necesită o grijă deosebită pentru corp și minte, iar cei care își doresc un astfel de trai trebuie să fie atenți la respectarea câtorva reguli esențiale. Cei mai longevivi oameni din lume, japonezii, acordă atenție...

Sanatate | 2019

26 Feb

Ficatul este cea mai mare glandă din organismul uman, fiind un organ parenchimatos voluminos cu o greutate care variază între 1200 si 1500 mg. Ca și pancreasul, îndeplinește o funcție exocrină și o funcție endocrină, dar, spre deosebire de...

Sanatate | 2019

28 Feb

Sănătatea este un subiect care preocupă din ce în ce mai mult oamenii. Încercăm să mâncăm mai sănătos, să ne găsim timp pentru a face sport sau pentru a merge la un consult medical, aceste lucruri dovedind conștientizarea faptului că a preveni...

Sanatate | 2019

19 Mar

Prof. Dr. Werner Seebauer este decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul...

Sanatate | 2019

14 May

Prof. Dr. Werner Seebauer este decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul...

Sanatate | 2019

21 Mar

Venirea pe lume a unui bebeluș nu este întotdeauna lipsită de complicații. În unele cazuri, copilul poate fi diagnosticat cu o malformație congenitală, iar cauza nu poate fi stabilită cu exactitate de fiecare dată. De la complicații în timpul...

Sanatate | 2019

25 Mar

Sănătatea este cea mai de preț resursă pe care o deținem și de care avem nevoie pentru a ne bucura de fiecare moment al vieții. Tocmai pentru că este atât de importantă, necesită o grijă deosebită, iar fiecare dintre noi este responsabil pentru...

Sanatate | 2019

08 Apr

Prof. Dr. Werner Seebauer este decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul...

Sanatate | 2019

30 Apr

Ce sunt, de fapt, alergiile? Alergiile reprezintă un răspuns normal al sistemului imunitar care identifică intrusul considerat ca fiind periculos și declanșează o serie de mecanisme de apărare cu scopul de a-l elimina cât mai repede din organismul...

Sanatate | 2019

15 Apr

Diferența dintre un corp sănătos și un corp slăbit stă în alegerile zilnice pe care le facem, iar interacțiunea noastră cu lumea exterioară și starea noastră de spirit pot fi direct influențate de aspecte esențiale precum alimentația. Ce...

Sanatate | 2019

27 May

Condiția fizică a devenit un pilon în definirea unei stări bune de sănătate, de aceea alimentația, care are impact direct asupra fizicului, primește o atenție tot mai mare din partea oamenilor. Respectarea meselor unei zile și gradul de efort...

Sanatate | 2019

15 May

Ritmul tot mai alert în care ne desfășurăm activitățile zilnice poate avea un impact major asupra sănătății noastre. Ne asumăm tot mai multe responsabilități, îndeplinim tot mai multe sarcini la serviciu, dar și în viața personală, ne...

Sanatate | 2019

07 Jun

Momentele petrecute alături de familie reprezintă unele dintre cele mai fericite clipe din viața noastră, iar vacanța de vară este o oportunitate de a crea amintiri împreună cu cei dragi. Fie că vizităm rude din zone îndepărtate, fie că mergem...

Sanatate | 2019

25 Jun

Prof. Dr. Werner Seebauer este Decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul...

Sanatate | 2019

26 Jun

Sărituri cu parașuta sau scuba diving? Mersul cu canoea pe un râu învolburat sau explorarea peșterilor? Activitățile noastre devin din ce în ce mai diverse și implică un nivel tot mai mare de curaj. Căutăm noi modalități de a ne testa limitele...

Sanatate | 2019

28 Jun

Profesorul Irinel Popescu este un cunoscut chirurg și membru al Academiei Române de Științe. Este unul dintre liderii din domeniul chirurgiei oncologice și al procedurilor medicale care au legătură cu ficatul. În ultimii 30 de ani, profesorul Popescu...

Sanatate | 2019

08 Jul

Situațiile neplăcute sau primejdioase produc schimbări în modul de funcționare a corpului uman. În momentul în care, spre exemplu, un câine periculos latră în direcția noastră sau o mașină vine spre noi cu viteză în trafic, corpul intră într-o...

Sanatate | 2019

15 Jul

De câte ori nu ți-ai propus să începi o activitate nouă sau să renunți la un obicei nesănătos doar ca să observi, după o perioadă, că nu ai reușit să realizezi acel deziderat? Atingerea unor țeluri poate fi uneori complicată și, de aceea,...

Sanatate | 2019

17 Jul

Prof. Dr. Werner Seebauer este Decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul...

Sanatate | 2019

14 Aug

Oricât de neobișnuit ni s-ar părea, există o puternică legătură între echilibrul nostru mental și integritatea microflorei intestinale. Creierul și tractul gastrointestinal comunică direct prin intermediul axei intestin-microbiom-creier, ceea ce...

Sanatate | 2019

20 Aug

Alimentația este un aspect esențial al sănătății noastre, de aceea trebuie să învățăm să alegem produsele benefice pentru noi, care au valoare nutritivă ridicată și ajută corpul să funcționeze corespunzător. Una dintre importantele...

Sanatate | 2019

27 Aug

Prof. Dr. Werner Seebauer este decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul...

Sanatate | 2019

20 Sep

Profesorul Irinel Popescu este un cunoscut chirurg și membru al Academiei Române de Științe. Este unul dintre liderii din domeniul chirurgiei oncologice și al procedurilor medicale care au legătură cu ficatul. În ultimii 30 de ani, profesorul...

Sanatate | 2019

12 Sep

Condiția fizică este un factor esențial în menținerea unei stări de sănătate bune și tot mai mulți români încep să înțeleagă această realitate. În egală măsură, aceștia devin conștienți de faptul că, atenția și grija față de propria...

Sanatate | 2019

26 Sep

Venirea pe lume a unui copil reprezintă un moment unic pentru orice mamă. O nouă dimensiune i se descoperă și va avea nevoie de o perioadă de adaptare, în care susținerea celor din jur va fi extrem de importantă. Emoțiile pe care o mamă le...

Sanatate | 2019

08 Oct

Prof. Dr. Werner Seebauer este decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul...

Sanatate | 2019

15 Oct

Prof. Dr. Werner Seebauer este decan al Association of German Preventologists, directorul departamentului de Medicină Preventivă - Institutul de Științe Transculturale din domeniul sănătății (Universitatea Europeană Viadrina) și directorul...

Sanatate | 2019

29 Oct

Nu mai este niciun secret faptul că exercițiile fizice sunt extrem de importante pentru starea noastră generală de bine, având un impact foarte mare asupra sănătății. Să fim în formă este o condiție esențială pentru derularea activităților...

Sanatate | 2019

22 Oct

Încă din primul moment al sarcinii, legătura dintre mamă și copilul pe care urmează să îl nască devine indestructibilă și îi va lega pe cei doi pentru tot restul vieții. Proaspăta mămică va deveni sprijinul celui mic, cu ajutorul căreia va...

Sanatate | 2019

21 Oct

Profesorul Irinel Popescu este un cunoscut chirurg și membru al Academiei Române de Științe. Este unul dintre liderii din domeniul chirurgiei oncologice și al procedurilor medicale care au legătură cu ficatul. În ultimii 30 de ani, profesorul Popescu...

Sanatate | 2019

05 Nov

Asigurările private de sănătate sunt un instrument tot mai accesat datorită flexibilității pe care o oferă beneficiarilor. Acestea garantează accesul la cele mai performante servicii medicale din țară sau din străinătate și creează cadrul...

Sanatate | 2019

12 Nov

Second Opinion devine o practică medicală tot mai răspândită care le oferă pacienților posibilitatea de a căuta un grad mai mare de certitudine în ceea ce privește un anumit diagnostic sau tratament.  Uneori, afecțiunea medicală cu care o...

Sanatate | 2019

Detalii in curand